Wat betreft luxere slips en strings zijn er twee redenen dat je meer betaalt: de kwaliteit van de stoffen en de manier waarop die stoffen worden gebruikt, vertelt Fabienne Zwanenburg, jarenlang eigenaresse van een lingeriewinkel in Amsterdam en inmiddels onafhankelijk lingerie-expert.
Wassen, wassen, wassen
Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen.
Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit onderschrijft, maar iedereen die ondergoed draagt weet dat dit zo is. Elastiek begint te lubberen, de vorm is niet meer wat het geweest is en misschien is er wel hier en daar een klein gaatje ontstaan.
Hoeveel procent van de mannen draagt geen ondergoed? Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
Uit hun onderzoek blijkt dat de stof van de onderbroek een belangrijke invloed heeft op de gezondheid van een man. Polyester is uit den boze. Weinig absorberende stoffen zoals zijde, lycra en nylon doen daarnaast een man harder zweten, wat kan leiden tot schimmels, eczeem en andere huidinfecties.
Slapen in je ondergoed zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich kunnen ontwikkelen, zeker als je slaapt in een synthetische onderbroek van een niet-ademende stof. Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen: je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt.
Geen onderbroek dragen haalt beschermlaagje weg
En hoe zit het met de huid rondom je vagina en vulva, maakt het daarvoor nog uit of je wel of geen onderbroek draagt? Dermatoloog Thomas Maselis heeft een geruststellend antwoord: volgens hem is er helemaal niks mis met het dragen van een onderbroek.
Free the foef: dit zijn de voordelen van geen onderbroek dragen.
Laten we maar direct met de deur in huis vallen: het kan zeker kwaad om een aantal dagen achtereen dezelfde onderbroek te dragen. Elke onderbroek zit vol met bacteriën, of je het nu wil of niet. Hoe langer je dezelfde onderbroek draagt, des te meer bacteriën zich in de stof kunnen nestelen.
Je kunt je ondergoed het beste wassen na 1 keer dragen, maar als je je ondergoed een keer 2 dagen draagt, is er nog geen man overboord. Microbiologe Sarah Lebeer van de Universiteit Antwerpen beaamt dat, maar raadt toch wel aan om elke dag een schone string, onderbroek of boxer aan te trekken.
Volgens Philip Tierno, professor microbiologie aan de New York Universiteit, was je idealiter je ondergoed na één draagbeurt. Toch heeft het geen échte grote gevolgen voor je gezondheid als je een slip of boxershort twee dagen achter elkaar draagt.
Een harde prop ontlasting in het laatste gedeelte van de darm blokkeert de uitgang. Pas als de darm erg vol zit, voelt het kind aandrang. Soms loopt er een klein beetje dunne ontlasting langs de harde ontlasting weg. Hierdoor ontstaan remsporen in de onderbroek.
Vocht en slijm uit uw vagina is normaal. De wand (slijmvlies) van uw vagina en de baarmoederhals maken het. Er leven ook bacteriën en schimmels in uw vagina. Ook dat is normaal.
Volgens onderzoek is het niet goed voor je lichaam om in een pyjama te slapen. Ook ondergoed laat je maar best achterwege. Je vagina moet namelijk kunnen ademen om gezond te blijven. Door er een slipje over te dragen, zijn er veel meer bacteriën.
In de meeste ondergoedlades liggen 20 doordeweekse onderbroeken. Ruim 58 procent van de ondervraagde dames meent dat ze het liefst een zedig, wit slipje dragen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
De meerderheid van de mannen en vrouwen verschonen dit 1 of 2x per dag. We gaan hier uitleggen wat het meest hygiënische is, maar het blijft natuurlijk jouw persoonlijke keuze.
Het eerste ondergoed werd duizenden jaren geleden al gedragen: de lendendoek. Het is niet bekend wie als eerste een stuk stof om de heupen bond. Wel is bekend dat de lendendoek gebruikt werd door holbewoners, als bovenkleding maar ook als ondergoed, en nadien ook door de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Tijdens het uitgaan draagt 36 procent een string en 27 procent van de vrouwen draagt ook overdag een string. In totaal gaf 38 procent aan dat haar partner haar het liefst ziet in een sexy lingeriesetje.
De allerbelangrijkste reden is hygiëne, dus voor de frisheid. Ondergoed is er altijd wel geweest. Vroeger was vaak de bovenkleding zo ruw dat het ondergoed je beschermde tegen die schurende laag. En de kleding was moeilijk te wassen, dus door ondergoed werd de bovenlaag minder snel vies.
Boxers. De boxer is een strakke slip met langere pijpjes. Een boxer is in feite een kort, strak broekje wat deze slip erg comfortabel maakt.
Waarom een string dragen? Strings worden vaak gedragen om te voorkomen dat mensen ondergoed door kleding heen kunnen zien. Veel ondergoed is namelijk vaak door strakke kleding, zoals broeken, jurken of rokken, te zien. Een string kan in dat geval een goede oplossing zijn.
Eén op de drie mannen trekt niet elke dag een schone onderbroek aan. 10 procent van de mannen doet dit drie, twee of één keer per week. Dat blijkt uit onderzoek van Smartstudentdeals.nl in samenwerking met Noviodata.
Het gevaar van strings
Het kan geen kwaad om af en toe een string te dragen, maar heb je regelmatig last van infecties, dan kies je beter voor een gewone onderbroek.