Niet alleen verschillende varianten van een type kunstaas zoals bijvoorbeeld meerdere soorten jerkbaits, maar ook geheel andere soorten kunstaas. Naast pluggen, swimbaits en shads doen ook simpele spinners en lepels het vaak nog uitstekend op snoek. Ook nieuwe soorten kunstaas doen het vaak erg goed.
In ondiep water vang je vaak het beste als je met drijvende pluggen of spinners gaat snoeken. In dieper water werken diep duikende pluggen, zinkende pluggen maar ook shads het beste. De kleur die je kiest om mee te snoek vissen kan bepalend zijn voor succes. Natuurlijke kleuren werken vaak goed in helder viswater.
Tot een centimeter of tien eten snoeken zoöplankton en macrofauna, daarna hoofdzakelijk vis. Naast andere vissen eten snoeken eigenlijk alles wat in het water zwemt en in hun bek past. Ook amfibieën, jonge vogels en kleine zoogdieren behoren tot de prooidieren.
Bij helder water een natuurlijk ogend kunstaas, shad of plug, bij een minder helder water probeer eens een fluor kleurig kunstaasje. Verspelen van je kunstaas hoort bij deze visserij, omdat je altijd bij de bodem vist. Neem dus voldoende mee. Er wordt veel op snoekbaars gevist, zowel van de kant als vanuit de boot.
In de herfst bijt een grote snoek in pluggen, lepels en lokvisjes van de sleepvisser, bij voorkeur op 5-10 meter diep in de buurt van de bodem of in het tussenliggende water, zodat het goed is om verzwaarde en diep duikende pluggen te gebruiken.
Snoeken voelen zich thuis in gebieden met dichte vegetatie en zacht stromend water, zoals beken, meren en rivieren. Ze houden het meest van koud, diep water. Als de temperatuur te warm wordt, zoeken ze diepere wateren op. Wanneer je gaat snoekvissen, zoek dan naar ondiep water met veel onkruid en gewassen aan de kant.
Het meest natuurlijke aas voor het doodaas vissen zijn voorns, deze kunnen in verschillende formaten worden ingezet. Ook zijn kolblei, brasempjes en spiering zeer populair om mee te doodaas vissen op snoek.
Snoekbaars en baars*: van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei (IJsselmeer: tot en met 31 mei)**. Beekforel: van 1 oktober tot en met 31 maart.
Waarom vang ik geen snoek? Net als de karper is ook snoek een vissoort die in bijna alle wateren van Nederland voorkomt. Het is een vis die de voorkeur heeft van plantenrijk en helder water, want de snoek is een echte zichtjager. Dat is dan ook meteen de eerste tip voor het vangen van snoek.
Als je vanaf de kant gaat snoekbaars vissen dan doe je er goed aan om een wat langere hengel te gebruiken. Zeker bij rivieren heb je kans op stenen bij kribben of een steil talud. Met een langere werphengel voorkom je dan dat je vaak vast komt te zitten. Kies ook voor een molen waar je snel mee kan binnenhalen.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet."
Moord en kannibalisme, maar geen vijanden
De snoek is de moordenaar van de meren en waterstromen. Daarnaast doet hij zich te goed aan kannibalisme door zijn kleinere soortgenoten na te jagen. Snoeken hebben geen natuurlijke vijanden, naast natuurlijk mensen die snoekbaarsvissen als sport hebben verheven.
Ze eten voornamelijk relatief grote vissen. Maar ze lusten ook graag kreeftachtigen, knaagdieren en muskusratten.
De grootste snoek werd op basis van een reconstructie van botfragementen, gevangen in de 4de of 5de eeuw na Chr. in de rivier de Velika. De lengte werd bepaald op 1,82 meter. Als maximum-lengte voor de snoek speculeren de onderzoekers over een lengte van 1,90 tot 2 meter.
Spinhengel: Allround hengel voor het vissen met kunstaas op snoek. Dit is de meest gebruikte hengel om deze mooie roofvis mee te vangen. Jerkbaithengel: Hengel om mee te snoekvissen met een jerkbait. Deze hengel is vaak wat korter en stugger zodat je het kunstaas goed jerkend kan binnenvissen.
Waar en wanneer snoekvissen? De snoek komt alleen op het noordelijk halfrond voor, maar in Nederland en België kom je deze vis in vrijwel elke waterloop met een goed visbestand tegen. Dat maakt snoekvissen een aantrekkelijke en populaire tak van de hengelsport.
NL record: 137.5cm/17.25kg. Een + 1 meter snoek wordt bestempeld als groot, en is zeker geen regelmaat, eerder een uitzondering.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Snoek is in bijna alle wateren wel te vinden zelfs in polderslootjes zitten soms flinke snoeken. Maar niet alle plekken in het water zijn even goed om te vissen. De snoek kun je het meeste vinden bij plekken waar ze in een beschutting kunnen liggen zoals onder overhangende takken en onder bruggen.
Op snoekbaars wordt gevist met een lage sleepsnelheid, varend met een buitenboordmotor of roeiend. Snoekbaarzen bijten op pluggen in ondiep water. Baaien en ondiepe plaatsen, waar de snoekbaarzen naar toe komen om te paaien, zijn potentiële visgebieden tot juli.
Snoeken zijn net als veel anderen vissen niet de hele dag actief. Je kunt daarom het beste gaan snoeken in de tijden dat ze wel actief zijn, namelijk 's morgens en in de namiddag tot avond.
Snoekbaars vissen wordt voornamelijk op de bodem of vlak boven de bodem gedaan. Op het gebied van onderlijnen zijn er ook verschillende opties. Zo kun je ervoor kiezen om met een enkele haak (haakmaat 2/4) of enkele dreg (haakmaat 6/8) te vissen.
Bij de montage wordt een eerste haak in de bek van de aasvis geprikt terwijl een dreg aan de zijkant bij de rugvin wordt gestoken. De floater zit vast aan een lijntje met een lusje. Dat lusje wordt aan de dreg gehangen waardoor de aasvis netjes boven de bodem hangt en zo extra opvalt voor hongerige snoek.
,,Een snoek is een roofvis en kan wel happen, maar voor een mens is dat doorgaans niet gevaarlijk,'' zegt een ervaren sportvisser.
Vissen zijn wat de zuurstofvoorziening van de hersenen betreft heel anders gebouwd dan zoogdieren. De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.