Een Oyster Card is al voordat naar Engeland gereisd wordt te bestellen via de website van Transport for London. Op die manier kost een kaart £3,00. De kaart is ook gewoon uit de kaartautomaat te halen op de verschillende stations van de Underground en op 3700 andere plekken in de stad.
Een Oyster Card kun je zoveel dagen als je wil gebruiken. Je betaalt eenmalig vijf euro kosten voor de kaart, bij de Visitor versie kun je deze niet terug krijgen, bij de gewone versie wel.
Oyster Card: één ticket voor het hele openbaar vervoer
Dat kan bij metrostations, boekhandels en supermarkten bijvoorbeeld voor eenmalig £ 5,-. Vervolgens zet je er een tegoed op, zodat je in- en uitcheckt bij de metro, bus, tram, DLR – Docklands Lights Railway – en de Thames Clippers, de river bus.
Over het algemeen raden we aan bij een bezoekje van 1-2 dagen £15-20 op de kaart te zetten, voor 3-4 dagen £25-30 en ongeveer £50 voor een volledige week. Als je meerdere ritjes per dag maakt, dan kom je op een gegeven moment aan de dagelijkse limiet ('Daily Cap') en dan zijn alle ritten daarna op die dag gratis.
U kunt een Oyster Card of een Travelcard (een dagkaart) kopen bij de automaten in de metro. U betaalt vijf pond borg voor de kaart en kunt dan bij een automaat bijstorten. Dit zijn de automaten met als opschrift Top Up uw Oyster Card. U kunt een Visitor Oyster Card ook online kopen bij het Britse Toeristenbureau.
Oystercards zijn onbeperkt geldig. Wanneer je Londen verlaat kun je ervoor kiezen je Oystercard te houden voor als je weer terug komt, of je kunt hem teruggeven om je borg (een paar Britse ponden) en het resterende geld terug te krijgen.
Travelcard 1 dag off-peak
De meest gekozen en goedkoopste travelcard is de off-peak kaart waarmee je 1 dag onbeperkt kunt reizen in het openbaar vervoer van Londen. De off-peak travelcard kost 15,50 euro voor volwassenen (16+).
Door het gehele koninkrijk wordt met de pound sterling betaald. De meest voorkomende en gebruikte variant hiervan is de Engelse pond. Deze komt in biljetten van £5, £10, £20 en £50. Biljetten van £50 worden niet uitgegeven via pinautomaten en worden daarom niet vaak gezien in het dagelijkse betalingsverkeer.
De Oyster Card is een plastic 'smartcard', vergelijkbaar met onze eigen OV-kaart. Je kunt hem op elk metrostation opladen (maar ook bij drogisterijzaken met een logo op het raam) en checkt in en uit bij de toegangspoortjes. De Oyster Card garandeert je altijd het gunstigste tarief.
Als je met een betaalpas van een Nederlandse bank ponden wilt gaan pinnen bij een pinautomaat in Londen dan betaal je hiervoor kosten. Afhankelijk van de bank en je betaalpakket liggen de kosten voor het geld opnemen in een vreemde valuta rond de 2,25 euro per geldopname + 1,1% koersopslag.
In Engeland wordt niet betaald met de euro, zoals in Nederland. De munteenheid hier is de pound sterling, oftewel de Britse pond.
Tube Map is the award-winning navigation app that includes the official TfL (Transport for London) Tube Map. Tube Map - London Underground works both on and offline and is the #1 Tube Map with over 22 million downloads!
In Nederland kennen wij de OV kaart, en openbaar vervoer Londen kent eenzelfde systeem: de Oyster Card. Dit is een blauwe chipkaart die eigenlijk exact hetzelfde werkt als de ov-chipkaart. Je laad hem op bij machines en tapt vervolgens in en uit bij poortjes.
De gemiddelde prijzen in Londen zijn hoger dan in Nederland. Als je je boodschappen doet in Londen moet je er 1.11 keer meer voor betalen dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Londen bereik van: 48 EUR (37 GBP) in Hostel tot 147 EUR (112 GBP) in 3 sterren hotel.
Drinkwater. Het kraanwater in Groot Brittannië, is veilig om te drinken. Alleen het water kan chloor bevatten waardoor het niet heel lekker is. Daarom raden we het aan om flesjes water te kopen bij de supermarkten.
Een fooi van tien tot vijftien procent is gebruikelijk in restaurants. Het personeel leeft grotendeels van de fooien die gegeven worden. Ook taxichauffeurs rekenen op een fooi van 10-15%. Kamermeisjes geef je ongeveer 1 pond per dag.
Met de betaalpas van Rabobank kun je bijna overal ter wereld betalen en contant geld opnemen in vreemde valuta.
De prijs van een metrokaartje is vrij hoog. Zo kost een kaartje van zone 1 naar 3 ongeveer £5,50 of van zone 1 naar 4 ongeveer £6,00, maar om de exacte kosten van de reis te weten te komen voordat u gaat, raad ik u aan de website van Transport for London te bezoeken, waar u alle actuele tarieven vindt.
Een Oyster Card kost £5 en kan in België besteld worden. De kaart is ook te koop op de Eurostar en op luchthavens en (metro)stations in Londen.
KOSTEN VAN DE BUS IN LONDEN
De bus in Londen kost voor een rit 1,50 pond. Dit betaal je voor de hele rit, of je nu 1 halte of 100 haltes rijdt. Je betaald dus altijd het zelfde. Inchecken doe je bij de chauffeur met je Oyster Card.
Ja, ook in Engeland hebben ze treinen en bussen. Met je Nederlandse OV-pas kun je in Engeland niet in het OV reizen, maar ze hebben wel andere passen die je kunt aanschaffen, waarmee je meerdere dagen door Groot-Brittannie kunt reizen met de trein. Geef aan om welke regio('s) het gaat en de rest wijst zich vanzelf.