Kun je tegelijk zaaien en bemesten? Wij adviseren juist om te bemesten na het bijzaaien. Deze voeding geeft jouw (nieuwe) grasmat een extra boost en een optimaal resultaat.
Bemesten gebeurt voor het zaaien , omwille dat je best een langwerkende meststof toevoegt en deze bij het frezen en nivelleren de bodem inwerkt . Als je vier weken wacht na het inzaaien voor het bemesten maai je waarschijnlijk je meststof mee op.
Beluchten en voeden
TIP: als de grond te zuur is, kan het gras de voedingsstoffen niet goed opnemen. Strooi daarom deze maand nog kalk over uw gazon en begin een paar weken later met verticuteren of beluchten doorzaaien en het toevoegen van meststoffen! Kalk en graszaad kunnen niet tegelijk verwerkt worden.
Bij een goede bezetting van het gras en een lengte van ongeveer 9 cm mag je gras voor de eerste keer maaien na het zaaien. Bij groeizaam weer, in het voorjaar of in de zomer, kan dit al 4 – 6 weken na het zaaien zijn. Heb je gras gezaaid bij koudere omstandigheden in het najaar dan kan het iets langer duren.
Kalken kun je het beste niet doen tijdens of vlak na het zaaien van gras. De kalk kan namelijk de kieming van het graszaad verstoren. Wacht daarom minstens zes weken na het zaaien voordat je gaat kalken.
We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 3 weken later. 3 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.
Kun je tegelijk zaaien en bemesten? Wij adviseren juist om te bemesten na het bijzaaien. Deze voeding geeft jouw (nieuwe) grasmat een extra boost en een optimaal resultaat.
Sproeien na het zaaien van graszaad
Heb je net graszaad gezaaid? Dan is het belangrijk om het gras vochtig te houden tot twee weken na het kiemen.
Bedrijven, gemeenten én particulieren worden opgeroepen om tijdens de maand mei het gras even niet te maaien. Hierdoor krijgen veel gewassen in grasvelden de kans om te groeien en vooral bloeien.
Licht Het is belangrijk te weten dat graszaad geen licht nodig heeft om te ontkiemen, Alleen een vochtige omgeving is van belang. Licht is namelijk voor het zaadje pas van belang als er grasblaadjes ontspruiten, die nemen namelijk het licht op.
De bodemtemperatuur moet 10°C zijn wil het graszaad kiemen. Bij een lagere temperatuur komt het gewoon niet uit. In de zomer zaaien is ook geen goed plan, want dan is de bodem te droog. Het voorjaar of najaar is dé tijd om te zaaien.
Om het te ontkiemen heeft graszaad veel vocht nodig. Voldoende vocht versnelt het kiemproces. Het beste kun je watergeven in de ochtend of in de avond. Geef je water midden op de dag dan wordt er veel water verdampt.
Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Bemesten met kunstmest
Voor een maximale grasopbrengst moeten naast dierlijke mest meerdere kleine giften (4-6 keer per jaar) kunstmest gestrooid worden. Na het bemesten mogen paarden 14 dagen niet in de wei. De meststoffen moeten eerst goed door de bodem opgenomen worden.
In een periode met dauw is het verstandig om 4 weken na het strooien van kalk de mest te strooien. In die 4 weken krijgt kalk de kans om in de bodem te trekken en de zuurgraad van de bodem te verbeteren. Mocht het in de eerste 2 weken van die periode veel regenen, dan is het al mogelijk om na 2 weken te bemesten.
Malse regen na het zaaien is altijd beter. Wie begint met water geven na het zaaien, moet dit volhouden. Water geven en twee dagen daarna ermee ophouden kan niet (tenzij het dan gaat regenen). Het ondergrondse kiempje mag tijdens het kiemproces niet uitdrogen.
Sproeien na bemesten
Drie keer per jaar verrijk je het gazon met meststoffen. Deze kunnen alleen in het gras worden opgenomen in opgeloste vorm. Daar is water voor nodig. Na het bemesten besproei je daarom het gazon.
Gras kan best wel een tijdje zonder water. Als het gras zwart is, dan is het dood. Is het hooiachtig, dan is er geen probleem. Gras kan wel tegen een stootje.
Wanneer en hoeveel mest? Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart/april). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft in juni. Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.
De optimale zaaidiepte van maïs bedraagt 4 tot 5 cm. Bij een droog zaaibed en bij een mechanische onkruidbestrijding moet iets dieper gezaaid worden (5 tot 6 cm). Dieper zaaien dan volgens dit advies leidt tot een trage opkomst, meer plantuitval en een lagere opbrengst en kwaliteit.
Let er tijdens het gazon sproeien op dat het gazon niet te veel water krijgt. Houd het vochtgehalte dus goed in de gaten. Te weinig water is namelijk ook niet goed voor uw gazon, maar bij te veel water kunnen ze weer verdrinken. U kunt beter 1 tot 2 keer per week voor meerdere uren sproeien, dan elke dag een beetje.
Voor een strak gazon houd je een maaihoogte aan van 2,5 centimeter. De mooiste maaimethode is maaien met een kooimaaier. Die knipt het gras af en daarbij beschadigen de sprieten nauwelijks. Wie een Engels gazon wil, investeert dus in zo'n maaier.
De perfecte opbouw van de ondergrond voor gras ziet er zo uit. Na het graszoden kopen gaat u aan de slag met de ondergrond voor het gazon. De ideale bodem voor een gazon wordt gevormd door twee centimeter zand met daaronder ongeveer twintig tot dertig centimeter goede, rijke grond, op een goed afwaterende ondergrond.