Mieren hebben een hekel aan sterke geuren zoals bieslook, munt, rozemarijn, salie, lavendel en knoflook. Plant afrikaantjes of goudsbloemen, bepaalde mieren blijven op afstand van deze planten. Ruim binnen én buiten etensresten goed op. Leeg de afvalbak regelmatig, zo komen mieren niet naar binnen toe.
Mieren kunnen zeker veel schade aanrichten in de tuin! Heel actieve mieren kunnen namelijk stoepen, terrassen, opritten en je strakke gazon doen verzakken als ze de grond eronder uitgraven.
Waarom krijgt u last van mieren? Mieren komen uw huis binnen omdat ze in het voorjaar en de zomer constant op zoek zijn naar eten. Daarom is het erg belangrijk dat u de voedselbron of de verleidingen in uw woning wegneemt, zodat de mieren er niets meer te zoeken hebben.
Mieren bestrijden met kokend water
Eén van de meest bekende manieren om mieren te bestrijden is het gebruik van kokend water tegen mieren. Kokend water kun je in het mierennest gieten en de mieren zullen doodgaan van het kokend water of vluchten. Je kunt discussiëren of dit een fijne dood is.
Een mierennest kun je herkennen aan kleine hoopjes aarde of zand. Wanneer er gaatjes in deze hoopjes zijn ontstaan, kun je er vanuit gaan dat dit de plek is waar de mieren zich hebben genesteld.
De truc om van mieren af te geraken is om het geurspoor dat ze volgen te onderbreken. Dat kan door andere sterke geuren te gebruiken. Chloor is één van de mogelijkheden.
Last van mieren die in en rondom je keuken lopen? Maak het aanrecht, de kastjes en de vloer goed schoon met natuurazijn. De geur van azijn heeft een desoriënterende werking op mieren.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker.
Mieren gaan na hun winterslaap op zoek naar voedsel en dan vooral naar alles wat suikerrijk is. Als je buiten hebt gegeten en een restje is blijven liggen, dan komen de ijverige mieren daar massaal op af om er vervolgens een nest te bouwen. Ook houden mieren van rottend materiaal in de tuin, zoals oud hout en blad.
Mieren hebben een hekel aan de geur van sommige planten, zoals lavendel, tomaten, afrikaantjes (Tagetes), boerenwormkruid, salie, bieslook, basilicum, oregano, rozemarijn, majoraan, knoflook, munt, lavas (maggikruid), brandnetel, varens en goudsbloem.
Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn. Het komt voor dat sommige soorten elkaars kolonies infiltreren. Kleine mieren dringen binnen in tunnels van grote mieren en stelen hier voedsel.
Span een koperdraad om de rand van je terras of leg wat koperen muntjes bij de ingang van het mierennest neer om mieren weg te houden van de tegels. Ruim etensresten op: zeker in de lente en zomer, als je lekker buiten aan het lunchen of barbecueën bent, vallen er wel eens etensresten op de tegels. Ruim dit meteen op.
Een mierennest kan een meter tot zelfs anderhalve meter diep in de grond zitten. Geen wonder eigenlijk, want een mierennest bestaat uit vele ondergrondse kamers en tunnels. Hoe groot het nest is en hoeveel mieren erin leven? Dat verschilt per mierensoort.
In sprays tegen kruipend ongedierte zit overwegend pyrethrine en tetramethrin. Het verlamt mieren direct zodra ze ermee in contact komen. Het is belangrijk om bij nestingangen en looproutes te sprayen. Houd de spuitbus zo dicht mogelijk bij de nestingangen.
Mieren houden niet zo van koper, ze lopen er absoluut niet overheen. Je kan dus wat koperen euromuntjes neerleggen of een koperdraadje spannen. Zo blijven de mieren buiten de deur.
1: Kokend water
Het nest van de mieren kan diep in de grond zitten. Het is daarom belangrijk om het kokende water meerdere keren in het nest te gieten. De overlevende mieren zullen hun nest niet veilig meer vinden en gaan weg.
Een mierenplaag in huis ontstaat vaak wanneer er onvoldoende maatregelen worden getroffen tegen bestaande mierennesten. Deze vind je vaak aan de buitenkant van je huis, onder of dicht tegen de gevelrand. De mierenkoningin kan in het voorjaar al duizenden mieren produceren.
Wetenschappers hebben nu ontdekt dat mieren die tijdens de strijd gewond raken, om hulp roepen. Ze doen dat door een chemische substantie af te geven. Soortgenoten snellen dan toe en dragen de gewonde mieren naar het nest. Eenmaal in het nest aangekomen, wordt de gewonde mier verzorgd.
Wanneer het winter wordt, trekken de mieren zich terug in het nest. Dit nest wordt wat dieper uitgegraven, omdat de aarde daar wat warmer is. De ingang wordt vervolgens geblokkeerd, zodat er geen vijanden het nest kunnen binnendringen. De voorraad aan voedsel is groot genoeg om de winter door te komen.
Werksters leven van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk ook van het soort mier. Van gevleugelde mieren heb je dus maar één dag last, al kunnen ze wel een paar keer per jaar voorkomen als je meerdere mierennesten in de omgeving hebt.
Verder hebben mieren niet veel 'echte' natuurlijke vijanden. Wel hebben een aantal spinnensoorten zich inmiddels op mieren als voedselbron gespecialiseerd. Dit zijn onder andere de galgspinnen, mierenjagers en de mierendieven. Daarnaast eten kikkers, padden, slangen, hagedissen en vogels ook mieren.
Er blijft uiteindelijk een mierennest over met alleen maar glanzende houtmieren. Dit nest kan tot wel 20 jaar actief blijven, kortom een mierensoort die voor nogal wat overlast kan zorgen. De kolonie van de glanzende houtmier kan beschikken over één koningin, maar ook over meerdere koninginnen.
Mieren zijn nuttig voor onze ecosfeer omdat ze ook (schadelijke) insecten eten. Levende of dode insecten: het is maar net wat ze tegenkomen. Dode insecten in uw tuin (of in uw woning, als de mieren daar binnenkomen) worden in ieder geval opgeruimd. Daarnaast eten mieren ook de resten van (grotere) dode dieren.