De voedseldroger kost niets meer na aanschaf behalve 0,05 per uur dat u droogt. Stel dat u elke week 10 uur droogt dan heeft u op jaarbasis: 26 euro aan energie uitgegeven. Ik raad ook aan om ervoor te zorgen dat u de voedseldroger volledig vol legt zodat u optimaal rendement heeft.
Een dehydrator verbruikt 500 tot 600 watt. Het gebruik van een oven kost dus ongeveer het dubbele tot driedubbele van een dehydrator.
Je hebt weinig ruimte nodig omdat gedroogde groenten heel erg verkleinen waardoor je maar 5 tot 20% van het originele volume overhoudt. Je kunt gedroogd voedsel gewoon bewaren in jampotten, kunststof containers enz. 3. Gedroogde groenten (en alle andere gedroogde voedingsmiddelen) blijven minimaal 1 jaar houdbaar.
Je kunt ook een vel bakpapier gebruiken, maar dit geeft minder goed resultaat.
''Je kunt alle soorten groente, fruit, kruiden, vlees of vis drogen. Maar ook kaas, noten, pasta en zelfs sommige soorten bloemen kun je in een droogoven drogen. Het fijne is: gedroogd voedsel smaakt veel beter dan de verse variant. De smaak is veel intenser!''
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Het principe van voedsel drogen is eenvoudig: voedselbedervers zoals gisten, bacteriën en schimmels hebben water nodig om te leven. Haal je dat water uit het voedsel, dan krijgen deze organismen geen kans en daarom zal het voedsel niet bederven.
De beste voedseldroger volgens onze test is de Vita5 Nobel PRO voedseldroger. Deze voedseldroger is voorzien van een gebruiksvriendelijke touchscreen bediening met thermostaat en timer. De temperatuur is instelbaar tussen 35C en 75C, ideaal voor groenten, fruit, vlees, vis en meer.
Volg de handleiding van je droger. Meestal zul je een temperatuur tussen 35 en 40 C kiezen. De kruiden zijn na 2 tot 4 uur droog. Als ze niet droog zijn kun je een iets hogere temperatuur kiezen.
De droogtijd is afhankelijk van het vochtgehalte in het fruit. Zet uw voedseldroger op 57 graden. Droogtijd: 9 a 12 uur, controleer altijd al uw kiwischijfjes tegen het einde van de droogtijd omdat ze afhankelijk van de dikte, vochtgehalte enz een wat langere of kortere tijd nodig zouden kunnen hebben.
U kunt gedroogd fruit of groenten fijn mixen en er fruitpoeder van maken voor bv smoothies of groentepoeder om soepen mee te maken. U kunt het fruitpoeder ook toevoegen aan bijvoorbeeld een kwarktaart, meng het door ijs of bestrooi er een bolletje ijs mee.
Met een droogoven kunt u op een eenvoudige en veilige manier groente en fruit drogen. Een voedseldroger werkt veel efficiënter dan het eindeloos drogen van groente en fruit in de zon, of het gebruik maken van een standaard oven. Hierdoor blijven vitamines, mineralen en antioxidanten veel beter behouden.
In een voedseldroger kunt u veel meer groente en fruit drogen dan in een gewone oven. Sommige droogovens hebben wel 10 lades. Daardoor zijn de kosten per gedroogd stuk fruit, groente, vlees of vis veel lager. Een droogoven kan lage temperaturen aan, waardoor de voedingsstoffen niet verloren gaan uit het voedsel.
In de oven ? In de oven voedsel drogen lukt maar heeft zijn nadelen: In een oven ontsnapt de damp niet; de deur moet op een kiertje worden gezet en dat zorgt voor veel energieverlies. De temperatuur loopt soms te hoog op zodat het product gebakken wordt i.p.v. gedroogd.
Deze groente- en fruitsoorten kun je drogen
Bij de groenten zijn komkommer, rabarber, wortels, uien, rode bieten en prei populair. Let op: niet alle groenten zijn geschikt. Prik bij het drogen van fruit met een schilletje, zoals bessen, eerst in de schil. Zo kan het vocht er uit.
Bovendien is er net zo weinig energie nodig als bij luchtdrogen en is het dus een milieuvriendelijke manier van conserveren. Helaas is er een grote vacuuminstallatie nodig, dus het is -net zoals vriesdrogen- niet geschikt voor thuisgebruik.
,,Producten waar geen micro-organismen zoals bacteriën in kunnen groeien, omdat er te weinig vocht in aanwezig is (bijvoorbeeld suiker) of omdat het product te zuur is (azijn), zijn levenslang houdbaar.
Rijst. Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren.
Witte rijst blijft jarenlang goed. Bruine rijst daarentegen niet, omdat daar meer olie in zit.
In de droger kun je een grote verscheidenheid aan vlees en vis drogen: rund, wild, kalkoen, kip, forel, zalm enz. Bovendien, zorgen moderne voedsel drogers voor een uniform droogresultaat. Er is dus geen kans meer dat het vlees of de vis kan bederven.
Rauwe kip mag je van Healthline maar een of twee dagen bewaren in je koelkast, gare kip blijft max vier dagen goed.
– Onbereide en Bereide Kip kan in een afgesloten bewaardoos tot 2 dagen onderin je koelkast, met een temperatuur van 4 graden, bewaard worden. Dit geldt voor Kip met vel en zonder vel, Kipfilet, Kiprollade, Kippenlever, Kippenpoot met vel en zonder vel.