Is je kat koppig en wil hij of zij niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Hoe je kat zich gedraagt wanneer hij boos is, hangt af van hoe boos hij is. Typisch boos kattengedrag is sissen, maar hij kan ook helemaal stil zijn. Vaak heeft hij wijde ogen en kleine pupillen, opent hij zijn bek en laat zijn tanden zien.
Onderzoek heeft aangetoond dat de liefde, ook bij de kat, van twee kanten moet komen. Als je kat aandacht vraagt en jij negeert haar het grootste deel van de tijd moet je niet gek staan te kijken als je kat jou negeert als je haar vraagt om bij je te komen. Maak dus even tijd voor je kat als ze daarom vraagt.
Een studie aan de universiteit van Michigan heeft aangetoond dat het geheugen van een kat tot 16 uur kan duren. De haatgevoelens naar jou van de kat kunnen dus ook 16 uur blijven aanhouden.
De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
Springt uw kat op de tafel of het aanrecht en wilt u dit niet, leer hem dit meteen af. Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht. Laat ook geen eten liggen op tafel of aanrecht en blokkeer zoveel mogelijk de plek.
ALLEEN OOG VOOR JOU
Katten zijn gewoon niet bang om oogcontact te maken met degenen van wie ze HOUDEN. Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.
Ook katten kunnen, net als honden, last hebben van verlatingsangst; wat duidt op een sterke gehechtheid aan de eigenaar. Verlatingsangst bij katten uit zich in onzindelijkheid, niet willen eten, overmatig miauwen, overmatig wassen en het vernielen van spullen wanneer de eigenaar afwezig is (Schwartz 2002).
Valt je kat je aan, dan moet je hem of haar een tijdje negeren. Katten spelen in afwachting om hun aanvalstechnieken te kunnen gebruiken in situaties waarbij dit van pas zou komen. Het is mogelijk dat jouw kat je aanvalt, simpelweg om hij of zij aan het jagen is. Dit gedrag is puur te wijten aan hun dierlijke instinct.
Conflicten. Vaak zegt men “Laat ze het maar uitvechten”. Dit is iets wat zeker niet mag gebeuren bij katten. Katten kennen immers geen verzoeningsgedrag wat wil zeggen dat zij geen 'sorry' kunnen zeggen.
Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat. Maar dan wel alleen als hun baasje dat doet. Praat je weleens tegen je kat? Niets raars, je bent zeker de enige niet, en katten voelen zich bovendien aangesproken.
Betekenis van blazen, kijven en knorren
Is een kat erg geïrriteerd of voelt hij zich erg bedreigd, dan blaast hij.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet fijn vinden.
Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat katten complexe emoties zoals jaloezie, schuldgevoel of schaamte kunnen ervaren. Voor dit type emoties is namelijk zelfbewustzijn en inlevingsvermogen nodig.
Ook bij huisdieren is nooit vastgesteld dat zij verliefd kunnen zijn. Misschien heeft je hond, kat, konijn of papegaai wel een maatje voor het leven, maar dat betekent niet dat ze echt verliefd zijn.
In het wetenschappelijk tijdschrift 'Behavioural Processes' lieten psychologen van de Kyoto Universiteit in Japan zien dat katten, net zoals honden, een episodisch geheugen hebben. Dat wil zeggen dat ze heel goed specifieke gebeurtenissen kunnen onthouden, bijvoorbeeld een verjaardagsfeest of een ongeluk.
Want hoewel katten van oorsprong solitair zijn (ze kunnen goed voor zichzelf zorgen), zijn katten onder invloed van de mens steeds meer in groepen gaan leven. Veel katten zijn dan ook behoorlijk sociaal, en hebben behoefte aan gezelschap en interactie met andere mensen en dieren.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Voor katten is dat overigens hetzelfde: zij herkennen in onze gezichten natuurlijk ook wel iets van een kattengezicht terug en ook zij interpreteren onze gezichtsuitdrukkingen dus vaak alsof het katten-uitdrukking is. Onterecht, natuurlijk, mensen spreken geen kattentaal, ook niet met hun gezicht – tenzij we dat leren.
Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.
Draaiende oren
Zo draaiden de beestjes vooral met de oren als hun naam te horen was, of keken ze om. Een enkele keer werd er gemiauwd, met de staart geslagen of op het geluid afgelopen. "Veel kateigenaren weten al wel dat katten hun eigen namen begrijpen", zegt de Japanse onderzoeker Atsuko Saito tegen The Guardian.
Gevoelig voor zachte klanken
Als je lieve woordjes zegt tegen je kat, dan doe je dat normaal gesproken niet op een schreeuwende manier. Vaak praat je op een zachte toon en daar reageren ze snel op." Volgens Spijkerman wordt dit verschijnsel verklaard doordat de meeste van hun prooidieren ook die zachte klanken maken.
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.