Vlinderstruik laag snoeien
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
De vlinderstruik toppen
De vlinderstruik is een snelle groeier en maakt lange scheuten. Begin juni knip je de toppen uit deze scheuten. Daardoor wordt de plant steviger, vertakt hij met meer scheuten en zal hij aan het eind van elke tak gaan bloeien. Hij blijft hierdoor wel iets kleiner.
“Korthouden” van de vlinderstruik is heel belangrijk. Hierdoor groeien ze goed, geven ze veel bloemen en blijven ze jong en gezond. Wanneer de plant niet gesnoeid wordt kunnen ze de ruimte ontnemen van andere planten of om zelf lekker van de zon te kunnen genieten.
De vlinderstruik (Buddleja) krijgt zijn bloemen op jonge scheuten, dus als je hem niet snoeit, komen alle bloemen steeds hoger in de plant te zitten. En onderin de struik blijven wat zielige kale takjes over. Na de winter, begin maart, kun je dan ook beter de vlinderstruik snoeien.
Kun je een vlinderstruik in het najaar snoeien? Snoeien in het najaar en zeker in het late najaar is nefast voor de overlevingskans van jouw vlinderstruik. Zij is immers erg gevoelig aan invriezen op beschadigde takken.
Wie een extra compacte vlinderstruik in de tuin wil, snoeit in juni de toppen van de takken af. Doe dit bij voorkeur met een tuinschaar of snoeischaar en knip de toppen een voor een van de takken.
De vlinderstruik houdt niet van natte voeten. Een vochtige bodem (waar water blijft staan) is daardoor niet goed geschikt. In het voorjaar kun je de plant vermeerderen door de toppen van afgeknipte takken (zo'n 20 cm) in vochtige aarde te steken.
De vlinderstruik kun je eenvoudig stekken. Je knipt een stengel af met groeipunten en zet deze in het water of in de grond. Wanneer moet ik de vlinderstruik inplanten? De vlinderstruik plant je het liefst in het voorjaar of najaar in, niet in de winter.
Welke bodembedekker past er onder een vlinderstruik? Zelf zouden we kiezen voor een sterke vaste plant, zoals bijvoorbeeld de wintergroene Pachysandra terminalis of Vinca minor, die ook standhouden wanneer de Buddleja (vlinderstruik) vol in blad staat.
Het toppen van planten is een veelgebruikte techniek onder kwekers. Door overtollige toppen te verwijderen, maakt de plant twee nieuwe zijtakken aan. Zo groeit je plant minder in de hoogte en meer in de breedte. Als je wil toppen raden we je sterk aan om steriel te werk te gaan.
Vanaf begin maart is de beste periode om ze te snoeien. Let wel goed op dat het niet gaat vriezen en dat u de nieuwe scheutjes niet beschadigt. Want deze kunnen weer uitgroeien tot mooie grote planten. Laat in het najaar het blad van uw planten zitten, dat beschermt de plant tegen slechte weersomstandigheden.
Je hoeft geen schrik te hebben dat je geen bloemen zal zien door te snoeien, want deze vlinderstruik bloeit op de jonge takken die vanaf het voorjaar verschijnen of dus na de snoei worden gevormd. Indien u niet snoeit dan bloeit de struik jaarlijks minder en minder en verschijnen de bloemen ook steeds hoger.
op grond van mijn eigen waarnemingen zou ik zeggen: maximaal 20 jaar .... (?) N.B. Op advies van onze hovenier hebben we de struik in het voorjaar van 2015 met beleid teruggesnoeid. Nu, zomer 2017, is hij wel 3 meter hoog en bloeit als nooit tevoren.
Na de bloei worden de bloemen van de vlinderstruiken snel bruin. Je kunt jouw vlinderstruik er heel makkelijk een stuk frisser uit laten zien als je de uitgebloeide bloemen telkens eruit knipt. Meestal krijg je nog een extra bloei als beloning ook.
In een normale winter heeft de vlinderstruik geen bescherming tegen de vorst nodig. Strenge vorst zorgt er echter voor dat de takken tot aan de basis kunnen bevriezen. Om dit tegen te gaan, wordt de basis met dennennaalden of droge mulch ingepakt.
Buddleja planten en verzorgen
De bloei zal het rijkst zijn op een beschutte, zonnige plek. Als de vlinderstruik het naar zijn zin heeft kan hij zich zelfs uitzaaien in uw tuin.
Houd wanneer u een heg wilt maken ongeveer twee meter tussen iedere vlinderstruik over. Bedek de wortels met aarde en druk deze goed aan, zodat hij goed overeind blijft. Zorg ervoor dat de vlinderstruik geregeld water krijgt.
Vlinderstruiken hebben een gemiddelde groeisnelheid van 20 tot 30 cm per jaar.
Het beste snoei je een vlinderstruik niet in de herfst of direct na de bloei, maar nadat de winter voorbij is. Er bestaat namelijk een grote kans dat jouw vlinderstruik anders bevriest tijdens de winter. Als je de takken wegknipt en er open wonden bestaan, is het niet gunstig voor het helingsproces als het vriest.
Water. Eenmaal goed geworteld zijn vlinderstruiken niet veeleisend. In droge, hete periodes doe je er goed aan om goed water te geven. In de winter wil Buddleja niet erg nat staan, kies een plek uit waar in de winter geen plassen blijven staan.
Heeft je vlinderstruik last van gele bladeren? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld teveel water of juist te weinig (droogtestress), een voedingstekort of een te donkere standplaats. Mijn vlinderstruik heeft ook in het midden wat gele bladeren.
De vlinderstruik is een sterke plant die tot 5 m hoog kan worden. In de Benelux wordt deze plant algemeen beschouwd als wintervast. Zo lang er geen temperaturen onder de -15 graden Celsius voorkomen overleeft de vlinderstruik de winter.
De langbloeiende plant begint in juni met de bloei, als je uitgebloeide bloemen eruit knipt volgt er een tweede bloei en de bloei kan dan doorgaan tot in oktober! Er zijn veel verschillende vlinderstruiken, allen met eigen kleur en bloeitijd.
Hoe hoog wordt een Vlinderstruik? Veel soorten kunnen wel twee tot drie meter hoog worden. Heb je die ruimte niet, kies dan voor de Buddleja buzz: deze soort wordt zo'n zestig centimeter hoog. De Buddleja chip-soorten groeien ook compact en worden ongeveer tachtig centimeter hoog.