U kunt bijvoorbeeld een sepsis krijgen bij een blaasontsteking, longontsteking of hersenvliesontsteking. Bij een sepsis krijgt u ernstige klachten. U bent zo ziek dat uw organen beschadigd raken, bijvoorbeeld de longen of de nieren. Als een sepsis niet goed behandeld wordt, kunt u eraan overlijden.
Bloedvergiftiging kan thuis acuut ontstaan of een reactie zijn op een ingreep of behandeling van een andere ziekte. Mensen met een lage weerstand lopen meer risico op bloedvergiftiging. Dit zijn bijvoorbeeld heel jonge kinderen, ouderen en mensen met een afweerstoornis of grote wond.
Wat is sepsis? Bacteriën, schimmels, virussen en parasieten kunnen voor infecties zorgen, denk maar aan een long-, blaas- of hersenvliesontsteking. Wanneer de infectie in de bloedbaan terechtkomt, brengt dit een heftige ontstekingsreactie in het lichaam op gang. We spreken dan van sepsis of bloedvergiftiging.
Van de patiënten met sepsis die geen intensive care-behandeling nodig hebben, overlijdt één op de acht.
Een infectie door een bacterie kan behandeld worden door een medicijn. Als uw eigen lichaam de bacterie niet kan stoppen kan uw huisarts u antibiotica voorschrijven. Door de antibiotica worden de bacteriën gedood.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Als u drager bent van een resistente bacterie is behandeling meestal niet nodig. De bacterie geeft geen klachten en verdwijnt vaak vanzelf, meestal binnen maanden tot een jaar.
Sepsis (bloedvergiftiging) is een ernstig ziektebeeld, waaraan mensen kunnen overlijden. Dit ziektebeeld kan plotseling ontstaan en iemand wordt in korte tijd ernstig ziek. Het is een infectie, meestal veroorzaakt door een bacterie.
Sommigen hebben juist last van gevoelloze plekken. Weer anderen hebben moeite met het coördineren van bewegingen omdat de zenuwen minder goed hun werk doen. De zenuwpijnen die de eerste maanden tot soms anderhalf jaar na de sepsis optreden gaan vaak weer voorbij.
Sepsis is een 'medisch noodgeval'. Het is zeker geen aandoening die vanzelf over gaat. Soms kan iemand thuis behandeld worden maar dat kan alleen in situaties waarin de sepsis nog in het allereerste begin verkeert.
Bij alarmsignalen als hoge koorts, kortademigheid, verwardheid, lage bloeddruk of zich onwel voelen, komt een arts binnen de tien minuten een diagnose stellen. Is er sprake van sepsis, dan krijgt de patiënt meteen antibiotica. We zien sepsis als een echte urgentie, net als een hartinfarct of een beroerte.
Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Hoe herken ik infecties met bacteriën? Iedereen kan wel een infectie herkennen. Vaak zijn er algemene klachten als koorts, slap voelen en misselijkheid. Een infectie met bacteriën is echter niet altijd gemakkelijk te onderscheiden van infecties door virussen.
Bloedbesmetting ontstaat als ziektekiemen vanuit het bloed of ander lichaamsvocht, zoals sperma of vaginaal vocht, in de bloedbaan van iemand anders komt. Dat kan gebeuren bij onveilige seks, open wonden, geïnfecteerde injectienaalden of een hondenbeet.
Door hoesten, niezen en hard praten kunnen druppeltjes met de bacterie van de een naar de ander gaan. De bacterie kunt u ook doorgeven door aanraken.
Bij open wonden of via vreemde materialen kan de bacterie gemakkelijk de bloedbaan binnendringen en zo het hele lichaam rondreizen. Bacteriën vermenigvuldigen zich zeer snel, door zichzelf in twee te splitsen. Op 1 uur tijd kunnen er wel 7 miljoen nieuwe bacteriën gevormd worden!
Bij een sepsis reageert uw lichaam heel heftig op een bacterie, virus, schimmel of parasiet. Ook sommige gifstoffen kunnen de oorzaak zijn van een sepsis. Soms is niet duidelijk waar de sepsis door komt. U kunt bijvoorbeeld een sepsis hebben door een blaasontsteking, zonder dat u klachten van de blaasontsteking heeft.
Snelle, moeizame ademhaling. Grieperig gevoel. Sufheid, slaperigheid en verwardheid (delier) Klachten van de infectie zelf, bijvoorbeeld pijn bij het plassen bij een blaasontsteking, benauwdheid bij een longontsteking of hoofdpijn bij een hersenvliesontsteking.
Sepsis is een 'INFECTIE met SOS-signalen'
–signalen dat organen moeite krijgen, zoals toenemende kortademigheid, snelle hartslag, duizeligheid, verwardheid/sufheid.
Een infectie met deze bacteriën loop je op door contact met ontlasting, het eten van besmet voedsel of via water.
Een bacterie is een eencellig micro-organisme. Bacteriën verspreiden zichzelf in een mum van tijd, omdat de cel zichzelf kan delen. Op die manier verspreiden bacteriën zich ook gemakkelijk van mens naar mens.
Bij een infectie zijn de bacteriën te bestrijden met antibiotica. Antibiotica doden de bacteriën of remmen ze in de groei. Hierdoor krijgt het lichaam de kans zich te herstellen.
Bacteriën zitten overal
Veel hiervan zijn niet schadelijk, maar van sommige bacteriën kun je doodziek worden. De beruchte MRSA-bacterie bijvoorbeeld, ook wel de ziekenhuisbacterie genoemd. Om te voorkomen dat deze wordt verspreid, wordt in het ziekenhuis alles goed gedesinfecteerd.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood. Voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten in de buurt.
Als je denkt dat het antibioticum niet helpt, blijf het gebruiken en overleg dan met je arts. Dat geldt ook voor als je bijwerkingen krijgt. Gebruik alleen antibiotica als het echt nodig is. In Nederland kunnen we antibiotica alleen krijgen op recept van een arts.