Vogels doen zelf hun best om hitte te doorstaan, maar je kunt ze ook helpen. Een vogel die het heet heeft ademt heel snel en is soms wat lusteloos. Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via de tong en de bek vocht te verdampen; een soort zweten dus wat tot afkoeling leidt.
Vogels hebben speciale manieren om hun lichaamstemperatuur te reguleren en koel te blijven, vooral tijdens warm weer. Ze kunnen overtollige warmte afvoeren door te hijgen, waardoor vocht verdampt uit hun ademhaling. Dit helpt hen om af te koelen en hun interne temperatuur te verlagen.
Jonge vogels in nestkasten die pal in de zon hangen, overleven de extreme hitte namelijk niet zonder een beetje schaduw. En met een bak water in de tuin maakt u het álle tuinvogels een stuk makkelijker. Oververhitte vogels zijn goed te herkennen. Ze zijn lusteloos en ademen snel.
Bij warm weer zie je vogels met een opengesperde snavel, snel maar ondiep, ademen. Op deze manier verdampen zij vocht uit hun mondholte, waardoor ze afkoelen. Om de kamer af te koelen kan je een raam open doen. Dit is goed voor de vogel want wat extra frisse lucht kan nooit kwaad.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben.
De verwarming mag geen giftige gassen of dampen afgeven bij verhitting en de grasparkieten mogen zich er niet aan kunnen branden. Grasparkieten die al op leeftijd zijn, kaal of ziek kunnen zichzelf minder goed warm houden en hebben een omgevingstemperatuur nodig van zo'n twintig graden Celsius.
De voordelen. Je vogel kan eigenlijk altijd mee naar buiten. Frisse lucht en het indirecte zonlicht is namelijk erg goed voor jouw vogel. Let er natuurlijk wel op dat jouw vogel gezond is, wanneer je hem of haar mee naar buiten neemt.
Een vogel die het heet heeft ademt heel snel en is soms wat lusteloos. Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via de tong en de bek vocht te verdampen; een soort zweten dus wat tot afkoeling leidt.
Zorg voor vers water
Ze moeten er dan alleen wel veel meer moeite voor doen en ze kunnen hun energie eigenlijk goed voor andere zaken gebruiken. Zoals voedsel zoeken. U helpt ze daarom goed door schalen met water neer te zetten. Niet alleen kunnen ze hiervan drinken, een bad geeft ook direct verkoeling.
Trekvogels zoeken voedsel en nestplaatsen
Trekvogels leggen vaak duizenden kilometers per jaar af. Ze gaan net als veel andere dieren op zoek naar plekken waar ze betere kansen hebben om te nestelen en voedsel te vinden, of waar het klimaat dat seizoen prettiger is.
In de zomer gaan vogels zelf op zoek naar de wormen en insecten die ze nodig hebben. Help hen door boeiende planten in je tuin planten die insecten lokken. Door je gazon te besproeien, lok je regenwormen. In de herfst zoeken vogels actief naar een voedselplek voor de winter.
De vogeltjes zijn nog bloot en kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet reguleren. Daar hebben ze de warmte van hun ouders nog voor nodig. Een optimale temperatuur voor een vogel is gemiddeld 40 graden.
Parkieten-Freak
Van 18 naar 28 graden is (denk ik) ook niet haalbaar. Met een airco moet je de temperatuur hooguit een paar graden naar beneden brengen, meer zal ook niet lukken indien het een een verplaatsbare airco betreft.
Vogels nemen een 'zonnebad' om hun verenkleed in conditie te houden. Door op het heetst van de dag in de zon te gaan zitten en de vleugels te spreiden wordt het voor parasieten onbehaaglijk en verlaten ze het verenkleed!
Vogels zijn net zoals zoogdieren en mensen warmbloedig. Dat betekent dat de temperatuur van hun lichaam ongeveer hetzelfde blijft ongeacht hun omgeving. Er zijn ook koudbloedige dieren zoals; vissen, amfibieën of reptielen.
Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn.
Papegaaien kunnen verbranden, net als mensen de één sneller dan de ander. Soms, als het hoog zomer is, is het zelfs in de schaduw warm. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater en sproei regelmatig met de plantenspuit of met de nevel van de tuinslang.
Zieke vogel herkennen
Wanneer je vogel met opgezette veren (ook wel bol zitten genoemd) gaat zitten, voelt je vogel zich niet lekker. Je vogel is dan vaker ook stiller en heeft minder zin om te spelen. Je vogel kan zelfs lusteloos op de grond in de hoek van de kooi gaan zitten.
Tips om je huis koel te houden
Hou ramen en deuren overdag dicht. Zo voorkom je dat warme lucht je huis in stroomt. Blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis, dus sluit niet alle roosters! Zet alle ramen wél tegen elkaar open als het buiten is afgekoeld: 's avonds laat, 's nachts of 's ochtends vroeg.
Het meest ideale waterbad heeft een gradiënt van ondiep naar diep, zodat vogels van alle maten erin kunnen badderen. Vogels prefereren waterbaden die laag op de grond staan. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld door een huiskat, plaats het bad dan op circa 1 meter hoogte.
Veel vogels, zoals merels en kraaien, zie je op een warme zomerdag met de snavel wijd open zitten. Sommige vogels trillen daarbij ook met hun keel. Of ze gaan even pootje baden, zoals deze sperwer. Van cicaden, kleine krekels, weten we dat ze zweetkliertjes hebben om zo hun vleugels af te koelen.
* De botsing van een vogel tegen een raam veroorzaakt vaak een hersenschudding. * Plaats de vogel in een DONKERE doos en zet hem op een rustige plek. * Probeer na 1,5u de vogel terug vrij te laten. Bij een lichte hersenschudding zou de vogel moeten hersteld zijn.
Vogels schrikken van geluid en weerkaatsing. Een speciaal vogelschriklint gebruik je als vogelverschrikker om je pas ingezaaide gazon beschermen. Knoop het lint vast aan takken, schuttingen of (bamboe) paaltjes.
Geen producten met zout. Geen melk. Geen vetbollen of pinda's in een (plastic) netje, vogels kunnen erin verstrikt raken en het genereert zwerfafval. Geen boter of margarine, dit werkt laxerend.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.