Pijn aan de wond neemt na 2 weken meestal af. Masseer je wond regelmatig. Als wond droog is en je geen vaginaal bloedverlies meer hebt mag je in bad.
Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Vraag hulp bij de verzorging van jouw baby in de eerste week. Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.
De eerste zes weken niet sporten, daarna de sportactiviteit rustig opbouwen. Fietsen, wandelen en traplopen mag in principe direct na ontslag uit het ziekenhuis.
Op je zij slapen vlak na een keizersnede is mogelijk nog pijnlijk. Dit is normaal en kan een paar dagen (soms weken) duren. Probeer de eerste zes weken via zijligging uit bed te komen.
Wanneer mag u naar huis? Meestal mag u na 24 tot 48 uur na de keizersnede naar huis. De snelheid van uw herstel en de gezondheid van uw kind spelen natuurlijk een rol. Als uw kind langer in het ziekenhuis blijft mag u altijd samen blijven, dit geldt ook voor de partner.
Pijn aan de wond neemt na 2 weken meestal af. Masseer je wond regelmatig. Als wond droog is en je geen vaginaal bloedverlies meer hebt mag je in bad.
Een litteken, en dus ook het litteken na een keizersnede, vertoont soms in de eerste weken al wat tekenen van verdikking. Dat kan gepaard gaan met wat pijn, jeuk en een rode kleur. Wanneer een litteken uiteindelijk uitgroeit tot een 'normaal litteken', dan verdwijnt deze verdikking uiteindelijk.
u mag niet zwaar tillen gedurende de eerste 6 weken na de keizersnede (niet meer dan 5 kilo) en til vanuit de benen; kom de eerste 6 weken via zijligging uit bed om de rechte buikspieren te ontzien; niet fietsen gedurende de eerste 2 weken; daarna naar vermogen; niet autorijden gedurende de eerste 2 weken.
Pijn ter hoogte van het litteken. Buikpijn in de onderbuik (verklevingen van de blaas kunnen bijvoorbeeld pijn geven van het schaambeen tot aan de navel) Blaasproblemen: pijn bij urineren, vaak het gevoel van een terugkerende blaasontsteking zonder dat er ontstekingsfactoren aanwezig zijn in de urine.
Als u bijvoorbeeld 4 dagen in het ziekenhuis moet blijven omdat u een keizersnede heeft gehad, dan krijgt u nog maximaal 6 dagen kraamzorg. Het aantal uren kraamzorg dat u ontvangt hangt van een aantal factoren af en wordt tijdens het intake gesprek bepaald aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol (LIP).
Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder. Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben.
Het herstel na een keizersnede is pijnlijker en duurt langer. Niet waar. Volgens onderzoek wordt de vaginale pijn na een natuurlijke bevalling als even heftig ervaren als de pijn na een keizersnede.
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.
De meeste artsen adviseren de eerste twee weken na een keizersnede niet zelf auto te rijden. En pas weer te gaan rijden als je geen pijn meer hebt en weer alert bent. Het is dus belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren.
Het belangrijkste risico is dat tijdens de weeën het litteken in de baarmoeder van de eerdere keizersnede scheurt (littekenruptuur). Dit is heel zeldzaam, maar kan ernstige gevolgen hebben voor u en uw baby.
Het risico op zo'n ingreep is klein, maar wel bijna zeventien keer zo groot als bij een natuurlijke bevalling. Op 10.000 bevallingen bleek bij een keizersnede ruim 30 keer deze ingreep nodig, tegen amper 2 vrouwen die 'gewoon' bevielen. "Dat een operatie als de keizersnede dat risico vergroot, is logisch.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Als de wond weer meer pijn gaat doen, doet u teveel. Zo min mogelijk traplopen. Tillen: de eerste zes weken niet zwaarder dan ongeveer vijf kg. De wond moet namelijk eerst goed genezen zijn.
Door de wond in uw buik kan ook het bewegen, in en uit bed komen, lopen, bukken en tillen moeilijker worden. Om u te helpen staan er houdings- en bewe- gingsadviezen in de folder, die het ongemak bij het bewegen kunnen verminderen. De baarmoeder blijft na een keizersnede wat langer 'vergroot' dan na een beval- ling.
Het algemene advies is om 6 tot 12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden na een keizersnede. Dan heeft het lichaam genoeg tijd om te herstellen en zo kan het litteken helen. Dus wil je zwanger worden na een keizersnede? Wacht liefst 6 tot 12 maanden.
Na de operatie mag je weer gewoon eten en drinken. Kort na de keizersnede heb je pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën.
In de eerste weken kun je nog pijn hebben. Je kunt dan paracetamol gebruiken. Als dit onvoldoende helpt, kun je een sterkere pijnstiller gebruiken, zoals ibuprofen, diclofenac, naproxen (een NSAID). Dit kan ook als je borstvoeding geeft.
Het absolute risico om te overlijden na een keizersnede is nog steeds erg laag, namelijk 13 vrouwen per 100.000 keizersneden, en sterk gedaald sinds de jaren '90.