Want ja, in een glas wijn zitten calorieën. Zo zitten er ongeveer 106 kilocalorieën in 1 groot wijnglas (150 gram) rosé wijn. Niet alleen de suiker, ook de alcohol zorgt voor brandstof, en dus calorieën.
Calorieën rosé wijn
Als een soort 'gemiddelde' tussen rode en witte wijn bevat rosé minder calorieën dan rood, maar weer wat meer dan wit. Ook hier hangt het precieze aantal natuurlijk weer af van de zoetheid van de rosé in kwestie. Gemiddeld kun je ongeveer rekenen op 71 calorieën per 100 ml wijn.
Lichte witte wijn
En hoe rijper de druif hoe hoger het suikergehalte en dus het aantal calorieën. De beste keuzes zijn: pinot grigio, sauvignon blanc en riesling.
Rosé bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
Er zitten 106 kilocalorieën in 1 groot wijnglas (150 gram) rosé wijn.
Een glas droge witte wijn bevat met 101 calorieën bijna net zoveel calorieën als een glas rosé, maar een glas droge witte wijn bevat slechts 0,9 gram suiker. Dat scheelt toch een boel suikers. Drink je het liefst zoete witte wijn? Dan kun je in het vervolg wél beter een glas rosé inschenken.
1/ Champagne (57 kcal per glas) Hét alcoholische drankje met de minste calorieën is verreweg champagne (prosecco of cava telt ook). Zo krijg je per glas zo'n 57 kcal binnen, vergelijkbaar met een appel (alleen dan zonder de gezondheidsvoordelen).
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes. Dat geldt voor bier, wijn en sterke drank.
Gezondste keuze
Volgens experts kun je als wijndrinker het beste een pinot noir opentrekken. Deze wijn zou de hoogste resveratrol-concentratie hebben van alle rode wijnen. Resveratrol is een antioxidant die de gezondheid van het hart zou verbeteren en cholesterol- en bloeddrukverlagend is.
Ga je op zoek naar de hoeveelheid suiker in rosé en witte wijn, dan ontdek je waarschijnlijk het volgende: een glas rosé bevat 4 gram suiker en een glaasje wit daarentegen slechts 0,8 gram suiker. Oftewel: rosé wijn calorieën per glas zijn er vier keer zo veel.
Wat doet alcohol met je gewicht? Mensen die veel alcohol drinken hebben een grotere kans op overgewicht. Dit komt niet alleen doordat alcohol calorierijk is, maar ook omdat alcohol de eetlust verhoogt. Hierdoor krijg je al snel meer calorieën binnen dan je verbruikt en kom je dus aan.
Dat zijn dus 4 wijntjes per week, wat overeenkomt met 400 kcal. Op zich is dat niet zoveel, maar op een maand zijn het wel 1600 kcal en op een jaar 20800 kcal. Een kilo vet is 9000 kcal. Op een maand tijd zou je dus 170 gram afvallen en op een jaar 2,3 kg.
Wil je toch af en toe alcohol drinken, neem dan bij voorkeur suikervrije drankjes zoals prosecco, rum met cola light of een skinny bitch (wodka met spa rood). Dit scheelt een enorme hoeveelheid aan suiker en dat voorkomt extra vetopslag.
Tip: kies eenvoudige drankjes zoals witte wijn of rosé, deze bevatten rond de honderd kcal per glas. Donkerbruin bier en wodka, gin of whisky in combinatie met spuitwater zijn ook beter voor je lijn dan likeuren en tonics.
Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten. Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje. Dat maakt het verschil niet', zegt hij.
Volgens de deskundigen kun je tijdens je dieet gewoon blijven genieten van een glaasje wijn. Sterker nog: wanneer je 2 a 3 avonden per week maximaal 2 glazen wijn drinkt, kun je alsnog afvallen. Je mag je alcoholinname ook verspreiden over 6 dagen: in dat geval kom je op 1 glas per avond uit.
De gezonde voedingsstoffen van de druif zitten vooral in de schil en de pitjes; dit maakt rode wijn dus ook meteen gezonder dan witte. Rode wijn heeft immers tot aan het persproces alle voedingsstoffen in zich op heeft kunnen nemen, dus deze zijn ook terug te vinden in de wijn.”
En ze hebben gelijk gekregen: het hele voorstel is van tafel: rosé wordt géén mengwijn van rood en wit, behoudens enkele uitzonderingen voor mousserende rosé. Rosé maken is één van de lastigste vinificatietechnieken omdat de kleur onttrokken wordt aan de druivenschil door een subtiele wijze van inweking.
Een zogenaamde bierbuik is een uitpuilende buik ter hoogte van de maag. De bierbuik komt omdat er in alcohol, en met name bier, veel calorieën zitten. Zelfs nog meer dan in suiker. (1 gram alcohol = 7 kcal.; 1 gram suiker = 4 kcal.)
De soort alcohol met de minste calorieën is verreweg champagne (prosecco of cava telt ook). Zo krijg je per glas zo'n 57 kcal binnen, vergelijkbaar met een appel (alleen dan zonder de gezondheidsvoordelen).
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.