Gellak kan je op verschillende manieren verwijderen. Je kan gellak eraf halen met een gewone vijl, elektrische vijl of je kan jouw nagels laten afweken in remover. Indien je niet over genoeg vaardigheid beschikt raden we je wel af om met een elektrische vijl te werken.
In parfum, haarspray, desinfectiemiddel voor de handen, deodorant en ontsmettingsalcohol bevatten een hoog percentage alcohol en zouden je nagellak eraf kunnen halen. Gebruik deze producten hetzelfde als hoe je een nagellakremover gebruikt.
Gebruik je liever geen aceton? Of heb je het simpelweg niet in huis, dan kun je ook nagellakremover gebruiken zonder. Je kunt in dit geval een bakje warm water vullen met een beetje afwasmiddel. Hier voeg je nog een theelepel zout aan toe.
Het moet ook per laagje uitharden onder de UV-lamp. Gellak groeit net als bij gel nagels gewoon met je eigen nagel mee, dus zul je, met ongeveer 2 à 4 weken moeten opvullen.
Hoewel gellak niet schadelijk of gevaarlijk is, kun je toch infecties oplopen tijdens een gellak behandeling als je niet hygiënisch te werk gaat. Zeker als je dunne nagels of wondjes hebt, kun je een schimmel, bacterie of ontsteking oplopen. Dit voorkom je door al je nagels tools te desinfecteren voor én na gebruik.
Een handige oplossing is een ander product gebruiken op alcoholbasis. Dit kan ontsmettingsalcohol zijn, maar zelfs desinfecterende handgel kan deze klus klaren. Hierbij geldt wel: hoe sterker het product, hoe meer effect.
Vooral als je het vaak of lang gebruikt, bijvoorbeeld als je nagellakremover lang laat intrekken. In nagellakremover zonder aceton zitten andere oplosmiddelen die je nagels en huid minder uitdrogen en irriteren, maar vaak iets minder goed werken. Nagellakremover met en zonder aceton is veilig te gebruiken.
Eigenlijk is een recept geven overbodig. Het enige wat je hoeft te doen is een beetje witte azijn en evenveel citroensap in een bakje te doen. Leg het wattenschijfje erin en laat het even weken. Doe ondertussen je handen ongeveer tien minuten in warm water om de nagellak vast een beetje los te weken.
Want gellak zelf verwijderen is niet makkelijk. In een salon duurt het 15 tot 20 minuten en vertrek je met gezonde nagels. Wanneer je het zelf duurt, kan het wanneer je het goed doet al gauw een uurtje duren…
Gellak verwijderen met aceton
De meest “conventionele” manier (oftewel ouderwetse) om je gel of nagellak te verwijderen is gewoon met aceton. Wanneer je niet al te vaak je nagels lakt en dus niet heel vaak gellak verwijdert dan is dit een simpele en geschikte methode.
Hoelang dit is, verschilt per merk. Om het samen te vatten. “Gellak blijft normaal 3 tot 4 weken zitten, het is echter van veel factoren afhankelijk.” Het kan erg verschillen per persoon en per product hoelang je kunt genieten van je mooie nagels.
PAS OP MET WATER
Wanneer je lang in het water zit met je nagels nemen ze water op en gaat de ronding wat weg. Doordat ze platter worden en later weer terugkomen in hun vorm kan de gellak wat loskomen aan de zijkanten. Ook zijn ze eventjes wat zachter. Probeer dus zo min mogelijk met je handen onder water te zijn.
Je kunt gelnagels weg vijlen of afweken met aceton. Wip nooit een gelnagel af, want dit kan je natuurlijke nagels enorm beschadigen. De combinatie van vijlen en afweken is het veiligst, vooral als je geen vijl ervaring hebt.
"Het droogt de nagel uit, wat leidt tot broosheid en uiteindelijk het afbreken van de nagel," voegt Stern nog toe. "Bovendien kan het er ook voor zorgen dat je nagels geel uitslaan." Die uitdrogende eigenschappen van aceton hebben echter niet alleen droge nagels tot gevolg.
Enkele mogelijke symptomen zijn: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, slaperigheid en verwardheid. Een ernstige blootstelling kan leiden tot bewusteloosheid. Aceton is ook irriterend voor de ogen.
Als aceton op je huid of in je ogen komt, kan het je huid en ogen irriteren. Als je aceton inademt, kan het je neus en luchtwegen irriteren. Als je veel aceton inademt, kan je duizelig en misselijk worden of hoofdpijn krijgen. Dat gebeurt vooral bij mensen die op hun werk veel en lang in aanraking komen met aceton.
Gelnagels kan je niet zelf verwijderen, dat kan alleen de nagelstylist. Je kan ze dus beter zo lang mogelijk goed verzorgen. Je kan je gelnagels korter vijlen, zodat ze minder snel loskomen. Doe dit met een professionele vijl en vijl van schuin onder de nagel, zodat je de kleur en de toplaag niet beschadigt.
Er zijn mensen die terpentine vergelijken met nagellakremover omdat het volgens hen deels hetzelfde doet; verf verdunnen. Een nagellak is echter niet hetzelfde als een muurverf, en terpentine kan de structuur van de nagellak beschadigen en juist sneller uitdrogen. Niet doen dus!
Hierbij wordt benzeen gealkyleerd met propeen en ontstaat er cumeen (isopropylbenzeen). Het cumeen wordt op zijn beurt via radicalaire oxidatie omgezet tot het intermediair cumeenhydroperoxide. Dit peroxide reageert verder tot fenol en aceton. Een alternatieve methode voor de productie van aceton is het Wackerproces.
Als je de gellak verwijdert, kunnen je nagels wat dunner aanvoelen, omdat gellak vrij zwaar voelt. Het is niet zo dat nagels ook daadwerkelijk dunner worden na het dragen van gellak, wel kunnen je nagels beschadigen als je de gellak er probeert af te krabben.
Pink Gellac is niet schadelijk voor je nagels. Wel is het heel belangrijk de gellak op de juiste manier te verwijderen!
Een Gellak manicure blijft zelfs tot minimaal 21 dagen zitten. Doordat Gellak robuuster is, blijven je nagels de volledige draagtijd mooi. Je krijgt minder snel krassen en het is weerbaarder dan gewone nagellak. Een ander voordeel is dat doordat het product uithardt in de lamp, er geen droogtijd meer is.