Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de meeste ziektekiemen.
Je kunt onkruid composteren. Zorg dat je het wiedt voor het in zaad staat. Klop de aarde af van de wortelkluit en zorg dat jouw composthoop enkele dagen broeit. Hoe je het best composteert, lees je hier.
Niet composteerbaar
dierlijke producten (beenderen, vleesresten, charcuterie, haar en pluimen, kattenbakvulling, mosselschelpen, eierschalen ...) gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...)
Het kan geen kwaad om aardappelschillen op de composthoop te gooien. Ook niet als de aardappels zijn behandeld met een stof die vroegtijdig kiemen tegengaat, zegt ir. P. Spoorenberg (Groep Praktijkonderzoek Plant en Omgeving).
Je moet goed opletten wat wel of niet op de composthoop kan
Al het organisch materiaal kan op de composthoop. Sommige deskundigen beweren dat je er het blad van groenblijvende planten niet in kunt verwerken. Denk aan de klimop (hedera) of aan hulst. In mijn composthoop verdwijnt dit snoeiafval als sneeuw voor de zon.
Koffieprut is met een pH van 6,2 licht zuur. U kunt de koffieprut dus rustig op de composthoop gooien, maar ook direct in de tuin verwerken.
Niet zo geschikt om te composteren zijn de bladeren van de eik, beuk of plataan. Die kun je wel weer goed gebruiken als mulchlaag in perken en rond bomen en struiken of als 'winterdek' voor vorstgevoelige vaste planten.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Afval scheiden
De composthoop kan minder hebben dan de gft-bak, omdat de omstandigheden in zo'n hoop anders zijn dan in een compostfabriek. Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
In een goede composthoop zal het rottingsproces zelf warmte generen en die warmte moeten we in de koudste maanden van het jaar binnenin de composthoop of het compostvat trachten te houden.
Zelfs koffiefilters, kartonnen eierdoosjes, thee en keukenpapier kunnen erop. Zorg voor afwisseling van de verschillende soorten afval; droog en nat, fijn en grof. Een gevarieerde composthoop functioneert beter.
Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren. Houd er rekening mee dat je het strooisel van het hok (zand, stro, houtkrullen) samen met de kippenmest kunt verzamelen en allemaal in de compostbak kunt doen.
Wat mag niet op de composthoop? Botjes, brood, broodbeleg, etenresten (gekookt), houtskool, kaas, kaaskorstjes, kattenbakkorrels, koffiepads, kunststof , papier, peuken, poep van vleesetende huisdieren, sigarettenas, stofzuigerzak (+inhoud), theezakjes, vet, visgraten, vodden, wol, watten en zieke planten.
Niet op de composthoop - Wat je ook doet met de verwijderde zevenbladplanten, gooi ze absoluut niet op de composthoop. Wanneer je dit wel doet en je gebruikt de compost later weer in je tuin, dan zal deze plant je tuin overnemen. Uit elk klein stukje wortel groeit namelijk gewoon weer een nieuwe plant!
Alle bedden krijgen een laag blad, en er over heen komt een laagje compost. Laurierblad verteert vrij langzaam, en die compost helpt dat verteren wat versnellen.
Citrusschillen zitten vol mineralen die goed zijn voor je planten. maar vaak zijn sinaasappels en dergelijke zwaar bespoten met een soort glansmiddel en gifstoffen.
Je zal er inderdaad minstens twee nodig hebben. Zo kan je de compost een keer omzetten. Nog beter is een reeks van drie. Twee keer omzetten levert immers compost op van nog hogere kwaliteit.
Te vochtige substraat kan komen door teveel keukenafval, te dik substraat of verstopte gaatjes onderin. De oplossing is er bruin materiaal aan toevoegen, even geen keukenafval toevoegen en checken of er nog wel genoeg wormen in de bak zitten.
Wel op de composthoop: bladeren, plantenresten (uitgebloeide bloemen e.d.), fijngeknipte takken, pindadoppen, rauwe fruit- en groenteresten (klokhuizen, schillen), eierschalen, koffiedik en koffiefilters, in stukjes gescheurde wc-rollen en eierdoosjes.
Brood, broodresten, chips, gebak, gekookte tafelresten… zijn moeilijk composteerbaar en komen beter niet op de composthoop terecht. Door het verwerkingsproces dat ze hebben ondergaan zijn ze heel verteerbaar geworden en zakken ze als een pudding ineen waardoor er kans op anaerobe vertering en dus stank ontstaat.
Zet je compostbak of hoop in de halfschaduw met enkele uren zon per dag. Als je de hoop goed opbouwt en Ieder jaar even omschept dan kan je dat in het voorjaar op je tuin uitspreiden. Bladafval kun je beter op een aparte plek laten composteren, omdat dat veel langer duurt.
Dit is niet composteerbaar:
Wegwerpluiers. Aarde en zand. Gekookt voedsel. Saus, vet en olie.
Afsnijden met een mes is bij rabarber niet goed, trek de bladstelen al draaiend los van de plant. De bladschijf (opgelet: giftig!) gaat de composthoop op.
Je kan er zelfs alleen bladeren met hakselen alleen moet je dan onderaan de kooi een andere filter steken met grotere mazen. Om snel de klimop te verwerken ga ik ei over met de grasmaaier. De takken die overblijven gaan gemakkelijk door mijn hakselaar.