Super de Boer ontstaat in 1998 door een fusie van Unigro en De Boer Winkelbedrijven. De formule is een samenvoeging van Super, De Boer en De Jong. Super de Boer maakt sinds 30 oktober 1998 deel uit van Laurus, dat ontstaat een fusie tussen De Boer Unigro en Vendex Food Groep.
Dat heette zelfbediening. In het begin kon je in een zelfbedieningswinkel alleen levensmiddelen krijgen. Dat is alles wat je nodig hebt om een maaltijd te maken. Ook verse dingen als groente, vlees, brood en melk kwamen erbij.
Jumbo maakt een spectaculaire groei door. Eind 2009 nam Jumbo een groot deel van de supermarkten van Super de Boer over. tussen de 10 en 12 procent, worden grotendeels gerund door franchisers. Het moederbedrijf van C1000 heette tot 2010 Schuitema, maar sindsdien voert het bedrijf de naam C1000.
Vanaf 2002 ligt de focus volledig op de Jumbo winkels en verschuiven de kernactiviteiten van groothandel naar supermarktorganisatie. De bedrijfsnaam Van Eerd Food Groep verandert in Jumbo Supermarkten.
Door de overname zijn de nodige C1000-ondernemers gestopt. Zij hebben hun winkel verkocht, soms aan een andere ondernemer, maar vaak ook aan Jumbo, die het vestigingspunt als filiaal voorzette. Een aantal vestigingspunten keerden niet meer terug.
De oorsprong van Nettorama ligt in 1968, wanneer Jaap Bastmeijer in Gorinchem de NV Eerste Nederlandse Verbruikers Markt (Envema) opricht. onder de namen Autorama en Nettorama werden allerlei goederen onder de gebruikelijke prijzen verkocht.
Supermarktketen C1000 (onderdeel van Schuitema) werd vernoemd naar het 'Calculatie-1000' project dat eind jaren '70 werd uitgevoerd bij de door de consument als duur geziende Centra-supermarkten. Hierbij werden duizend artikelen blijvend in prijs verlaagd.
2011:CVC Capital zet C1000 in de etalage en Jumbo troeft het Duitse Edeka af bij de overname van de formule. Albert Heijn en Coop nemen op hun beurt een deel van de winkels over van Jumbo. 2012:De ombouw van C1000 naar Jumbo/AH/Coop begint. 2015:De naam C1000 verdwijnt definitief uit het straatbeeld.
C1000 bestaat inmiddels meer dan 130 jaar en heeft vele ontwikkelingen doorlopen. Zowel in de organisatie als de supermarkten zelf. C1000 bv bestond jarenlang onder de naam Schuitema. In 2009 is besloten om de naam Schuitema om te zetten naar C1000.
Lidl is in 1930 ontstaan uit een groothandel, opgericht door Joseph Schwarz, onder de naam Schwarz Lebensmittel-Sortimentsgroßhandlung.
Textielketen TerStal uit Almelo is een van de gegadigden om de failliete kledingketen Henk.nl over te nemen. Het Noord-Nederlandse bedrijf Henk.nl, dat vroeger Henk ten Hoor heette, werd vorige week door de rechtbank in Assen voor de tweede keer binnen een jaar failliet verklaard.
De namen staan bij velen nog in het geheugen gegrift, maar de C1000, Emté, Golff, Attent, Digros, Bas van der Heijden, Konmar en Edah bestaan niet meer. De diversiteit aan merken wordt steeds kleiner doordat de supermarktketens één voor één worden opgeslokt door nóg grotere ketens.
Ondernemer Jan Meurs opende de eerste Jumbo-supermarkt in 1979 aan het Lourdesplein Tilburg. Meurs bedacht de naam Jumbo. Hij wilde de concurrentie aangaan met de Torro, een andere supermarkt in Tilburg. De naam Jumbo (olifant) maakte meer indruk dan de Torro (stier), was de redenering.
Koetjesrepen, Raak, Matel, Kwatta, Royco, Benbits, Fido Dido, Talpa, BASF, Tjolk, 49R Jeans, Simca, Smarties, Cavello, Oxbow, Kappa, Hoppa, Rang, Popla, Daewoo, Zundapp, Jif, Domo vla, Treets, Skoll, Snor, Pastachoco, La Gear, Australian, Raider, Bonitos, Shandy, Exota, Diadora, Huba-Buba, Popfoto, Mon Chi Chi aapjes, ...
De eerste supermarkt van Nederland werd in 1953 geopend in de Kinkerstraat. De man die van deze supermarkt een miljoenenbedrijf maakte, was de eenvoudige, ongeschoolde boerenzoon Dirk van den Broek uit Amsterdam West. Hij overleed vorige week op 96-jarige leeftijd.
Op 24 november 2011 werd het winkelbedrijf overgenomen door Jumbo. Dat kwam als een donderslag bij heldere hemel. Hoewel Jumbo-topman Frits van Eerd bij hoog en bij laag volhield dat C1000 zou blijven bestaan ("wij willen gewoon doorgaan met de C1000-rood-formule") is het over en uit.
De laatste vestiging van C1000 sluit zaterdag zijn deuren om te worden omgebouwd tot Jumbo. De winkel in Ulft is de laatste in een rij van 275 vestigingen, nadat eerder al 155 winkels van Super de Boer werden omgebouwd. Vrijdag zijn nog drie vestigingen van C1000 geopend.
In Nederland is Lidl sinds 1996 actief en werd in Heerenveen het eerste distributiecentrum van Nederland gebouwd. Vanaf dat moment nam de groei van Lidl Nederland snel toe. Op 23 oktober 1997 openden Uden en Vriezenveen als eerste filialen en volgden in deze maand nog zes andere filialen.
Dit jaar viert de discounter dat het vijftig jaar geleden is dat Aldi haar eerste winkel buiten Duitsland opende. In 1973 vestigde het bedrijf zich in Nederland door een groothandel in Tiel over te nemen.
Van Sperwer naar PLUS
In de jaren zestig van de vorige eeuw wordt de winkelnaam Sperwer geleidelijk vervangen door 4 = 6. In 1987 wordt dat Plusmarkt en sinds 2001 is het PLUS.
Geschiedenis. De eerste zelfbedieningszaken verschenen in de Eerste Wereldoorlog in de Verenigde Staten. Vóór die tijd werden voedingsmiddelen verkocht door kleine kruideniers.
De geschiedenis van ALDI begint in 1913 als de vader van de twee huidige oprichters - Karl en Theo Albrecht - een handel met bakwaren start.
ALDI (een afkorting van Albrecht Diskont) is een internationaal opererende Duitse keten van discount-supermarkten, opgericht in 1946 in Essen (Noordrijn-Westfalen) door de broers Karl Albrecht (1920-2014) en Theo Albrecht (1922-2010).