Om het schuren gemakkelijk te maken, kun je gebruik maken van een schuurkurk. Je kunt je schuurpapier om dit blokje vouwen, waardoor je stabieler kunt schuren. Dit is makkelijk als je bijvoorbeeld wat grotere oppervlakken moet schuren. Daarnaast is dit ideaal voor bijvoorbeeld een kozijn.
Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld). Bij echt slecht schilderwerk of een heel oneffen ondergrond kan u gerust schuren met grof schuurpapier (korrel 80 of 60) tot alle lagen verf afgeschuurd zijn.
Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt. Je werkt vervolgens naar een fijnere structuur toe, totdat het te schilderen oppervlakte glad aanvoelt.
Door het oppervlak goed te ontvetten zorg je ervoor dat de verflaag beter gaat hechten. Zo wordt het mogelijk om je kast te verven zonder te schuren. Een voorbeeld is krijtverf. Krijtverf aanbrengen zonder eerst te schuren geeft een mooi effect.
Als je eerst schoonmaakt schuur je niet het eventuele vuil in de ondergrond. Verder schuurt een schone ondergrond veel mooier en makkelijker. Ook het schuurpapier zit dan minder snel vol met vuil en stof.
In bijna alle gevallen is het beter om het meubelstuk dat je wilt verven eerst te schuren. Simpelweg omdat verf beter hecht aan een grove ondergrond. Al behandelde meubels zijn vaak glad, en dat maakt dat de verf er niet aan zal hechten. Je kan last krijgen van druipers, of erger: verf die niet 100% opdroogt.
Vraag jij je af waarom nat schuren beter is voor het oppervlak? Bij nat schuren komt er geen stof vrij. Hierdoor maak je minder snel krassen op het oppervlak en ontvet en reinig je tegelijkertijd de ondergrond. Vooral wanneer je op zoek bent naar een mooie afwerking, is nat schuren de ideale oplossing.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt.
Neem na het schuren het hout af met een vochtige doek. Laat het hout drogen voordat u verder gaat met de volgende stap. Na het schuren is het van belang het meubelstuk nogmaals te ontvetten met ammonia. Bevochtig de poetsdoek met ammonia en neem het hout af.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Als de afwerking van je houtwerk in zo'n slechte staat is dat overschilderen geen optie is, moet je eerst de huidige verflaag verwijderen. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt de verflaag die erop zit 'dood' schuren zoals dat heet. Door te schuren met verschillende schuurpapieren van grof naar fijn.
De voordelen van nat schuren
Met waterproof schuurpapier, ook wel watervast schuurpapier genoemd, kan je nat schuren. Het voordeel van nat schuren is dat er geen stof vrijkomt. Met waterproof schuurpapier maak je bovendien ook minder snel krassen in de ondergrond.
Het stof verwijderen
Verwijder het schuurstof voor je gaat aflakken of verven. Eerst met een zachte borstel, daarna kun je het oppervlak afnemen met een iets vochtige doek. Tip! Er zijn ook speciale schuurdoekjes te koop die het schuurstof in één keer opnemen.
Dat is afhankelijk van het type vloer en of er veel schuur-obstakels in de woning zijn. Gemiddeld kun je 60-70 m2 in één dag schuren en oliën .
Schilder je binnen 1 dag de tweede laag over de eerste laag, dan is niet schuren tussen 2 laklagen soms een prima oplossing. Zitten er oneffenheden op je eerste laag, dan is schuren na de eerste laklaag uiteraard wel nodig. Je wilt immers een strak eindresultaat.
Schoonmaakazijn is een zuur, met een zuur verwijder je kalk en roest. Het is dus niet bedoeld voor het verwijderen van vet. Voor het verwijderen van vetaanslag in je keuken bijvoorbeeld kun je een oplossing van soda gebruiken.
Na het ontvetten het oppervlak afnemen met water. Dit omdat St. Marc een dun filmlaagje achterlaat wat de hechting van verf kan beïnvloeden.
De periode voordat het regent zal de luchtvochtigheid toenemen waardoor de verf ook niet mooi zal gaan opdrogen. Vandaar dat het advies geldt om het schilderwerk ongeveer 24-36 uur te laten drogen. Met ruim een dag de tijd, heeft de verf voldoende droogtijd voordat het nat wordt.
Nadat het hout volledig is gedroogd, gebruikt u schuurpapier met een korrel van 80 of 120 voor de middelste schuurgang. Schuur in deze stap het hout dwars op de nerf en met lichte, gelijkmatige druk. Maak het stuk hout vervolgens schoon met een borstel of doek, en maak het weer vochtig met een spons.
Schuren zonder stof is de beste manier om oude verf of lak weg te schuren en een oppervlak op te ruwen. Om te schuren zonder stof moet je een apparaat hebben die het schuurstof afzuigt. Vaak wordt hiervoor een speciale stofzuiger gebruikt: ook wel een schuurstofzuiger genoemd.
Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt. De ideale temperatuur om bij te schilderen ligt ergens tussen de 10 en 23 graden. Je verf zal mooi vloeien, goed uitstrijken en vlot aan te brengen zijn.