Ze zijn gezonder
Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of 's avonds te gaan snacken of ongezond te eten.
Oorzaken van het probleem te vroeg wakker worden
Door de verhoogde alertheid en je bezige brein zal je lijf de neiging hebben je al vroeg wakker te maken. Eigenlijk net als bij een kind die de volgende dag jarig is. Die staat ook gerust al om 5:00 uur naast bed omdat er gefeest gaat worden en hij/zij kadootjes krijgt.
Maar wat is nou het meeste ideale uur om te gaan slapen? Het optimale slaapritme loopt van 10 uur 's avond tot 6 uur 's morgens. Ons bioritme volgt en loopt gelijk aan het opgaan en ondergaan van de zon. Het beste en meest ideale tijdskader om te gaan slapen tussen 8 en 10 uur 's avonds.
Het brein maakt melatonine aan, om ons goed wakker te houden. Van de afbouw naar een situatie in rust en uiteindelijk slaap is geen sprake meer. Dat betekent dat we meer tijd nodig hebben om in slaap te vallen. De volgende ochtend hebben we niet voldoende kunnen slapen, waardoor we moeite hebben met uit bed komen.
ze staan allemaal voor het krieken van dag naast hun bed. De lijst met enthousiast vroege vogels is lang en staat bol van kapitaalkrachtige uitblinkers en supersterren. Prime time for goal achievers, worden de uurtjes tussen vijf en acht in de vroege morgen genoemd.
Waarom vroeg opstaan gezond is
Finse wetenschappers ontdekten dat ochtendmensen gezonder eten, waardoor hun afvalpogingen sneller vruchten afwerpen. Mensen die laat opstaan, eten daarentegen vaak meer suiker, minder eiwitten en hebben bovendien een grotere kans op hart- en vaatziekten.
Lig je dus 's ochtends altijd te snoozen en uit te stellen om vroeg op te staan, dan is je discipline zwak en zal je vaker moeite hebben met vroeg opstaan. En ook al heb je wel discipline, 's ochtends als je net wakker wordt, staan je hersenen nog 'uit' en is het veel lastiger om gebruik te maken van die wilskracht.
Zorg ervoor dat je slaapkamer op de juiste temperatuur is en dat het donker genoeg is. Veel mensen die te vroeg wakker worden, ervaren moeite om in slaap te vallen wanneer ze geen gordijnen hebben en het buiten al licht wordt. Doe voordat je naar bed gaat aan slaapmeditatie of slaapyoga.
Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
' Volgens Smolders is het sowieso beter om eerder te gaan slapen dan langer uit te slapen. 'De eerste slaapuren zijn kwalitatief het beste. Die laatste uren tijdens het uitslapen, bevatten niet veel kwaliteit.
Vroeg opstaan heeft als belangrijk voordeel dat je je dag verlengt extra tijd; afhankelijk van het tijdstip dat je wekker gaat, kunnen dat zelfs enkele uren zijn. Daarmee win je tijd om in jezelf te investeren zonder dat mensen al iets van je willen. Door vroeg op te staan kun je je dag rustiger beginnen.
Uitslapen is ook letterlijk wakker worden op een tijdstip dat jij klaar bent met slapen. Dat betekent dus dat je lichaam heeft aangegeven genoeg slaap te hebben gehad. Hierdoor zul je je uitgerust voelen. Door uit te slapen neem je het stressniveau weg en bescherm je jezelf beter tegen hart- en vaatziekten.
Mensen die korte nachten hebben in de week hebben er alle baat bij om in het weekend wat langer te blijven liggen. Recent Zweeds onderzoek bewijst dat bijslapen wel degelijk een gunstig effect heeft en zelfs gezondheidsrisico's, verbonden aan een slaaptekort, verkleint.
Uit studies blijkt dat koud water zones in onze hersenen activeert die verantwoordelijk zijn voor een fris, alert en vooral wakker gevoel. 3. Drink water. Als je slaapt, dan zweet en adem je.
De Nederlanders gaan gemiddeld om 12:07 slapen en staan na 7:30 op, wat neer komt op gemiddeld 7,5 uren per nacht. Nederland staat met de tijd waarop we gaan slapen op de 25 plaats van de top 30.
De behoefte aan slaap neemt nog verder af naarmate je in de pubertijd komt. Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten.
Het chronotype 'ochtendmens' wil van nature vroeg naar bed (rond een uur of tien) en staat probleemloos vroeg op de volgende morgen (rond zes uur).
Eerst even een kleine bijsluiter: of je een ochtendmens of avondmens bent, ligt vast in je genen. Ieder mens heeft van nature namelijk een andere biologische klok. Het hangt ook af van de hoeveelheid slaap die je nodig hebt. Die genetische aanleg kun je niet veranderen, maar je kunt jezelf wel trainen in vroeg opstaan.
Van de 12- tot 16-jarigen zegt 8 procent slaapproblemen te hebben gehad, van de 40- tot 50-jarigen is dit 19 procent, van de 75-plussers zelfs 28 procent.
Hoeveel slaap heb je nodig als volwassene? Voor de meeste volwassenen lijkt 7 tot 8 uur per nacht de beste hoeveelheid slaap te zijn, hoewel sommige mensen niet meer dan 5 uur nodig hebben en anderen zelfs 10 uur slaap per dag nodig hebben.