Grondbehandeling. Ingeval van een grondbehandeling werken nematoden 6 weken in de grond op voorwaarde dat de grond voldoende vochtig blijft.
De nematoden kunnen worden gebruikt wanneer de eitjes van de processierupsen zijn uitgekomen, dit gebeurd over het algemeen eind maart/begin april. Om een maximaal effect te behalen raden we je aan de behandeling binnen twee weken nogmaals te herhalen.
Bij bodemtoepassing kunnen de aaltjes, bij de juiste temperatuur en vochtigheid, ongeveer 2 weken overleven. Bij bladtoepassing overleven de aaltjes meestal maar enkele dagen. Dat komt omdat ze niet tegen zonlicht kunnen en op een blad snel uitdrogen.
Aaltjes zijn echter de meest doeltreffende natuurlijke vijanden van een groot aantal plagen die jouw tuin aantasten. Denk hierbij aan engerlingen of emelten die je gazon van onderuit vernietigen, of de buxusmot die de buxusplant kaal vreet of andere bodeminsecten die een ravage aanrichten in je moestuin.
Voor een prima resultaat verdeel je de aaltjes 2 keer met een tussenperiode van 6 weken. De eerste aaltjes sterven al na een week en het duurt 2 tot 3 weken vooraleer de volgende generatie uitkomt. De engerlingen komen uit hun ei na 6 weken.
Heel eenvoudig, giet het aaltjes-waterconcentraat in de witte tank onderin en sluit de sproeikop aan op de waterslang. Schakel de juiste stand (Ne) in en de uitzet kan beginnen. De aaltjes en het water worden vanzelf in de goede verhouding gebracht en het enige wat jij hoeft te doen is het gazon wat water geven.
Om engerlingen te bestrijden, is het belangrijk om aaltjes te gebruiken. Preventie is belangrijk, dus voorkom dat larven in het gras komen door je gras goed te onderhouden. Uiteindelijk gaan engerlingen vanzelf weg en als ze geen schade achterlaten is er niks aan de hand.
Wanneer zie je resultaat? Wanneer je de aaltjes aan je bodem hebt toegevoegd, is het proces als het ware begonnen. De aaltjes gaan nu op zoek naar het plaaginsect dat zich in jouw tuin bevindt. In principe gebeurt dit in veel gevallen al binnen een aantal uren.
Plantparasitaire aaltjes zijn 0,2 tot 10 mm groot. Naast de directe schade die deze aaltjes aan planten aanrichten, kunnen ze ook indirecte schade aan de gewassen veroorzaken doordat ze schimmels en virussen overdragen.
Rozen, Suikerbiet, tulp, ui, tuinboon, schorseneer, peen, kroot en aardbei zijn zeer gevoelig.
Aaltjes voeden zich met planten, bacteriën, schimmels en zelfs andere nematoden. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van insectenlarven. Ze gebruiken de larven om zich te voeden en zich voort te planten.
In de dode larven ontwikkelen zich nieuwe generaties nematoden die op hun beurt op zoek gaan naar emelten. De aaltjes blijven maximum 6 weken actief in de grond op voorwaarde dat de grond vochtig blijft en de bodemtemperatuur meer dan 12°C bedraagt.
Aaltjes kun je niet zien, want ze zijn microscopisch klein.
Toepassen van aaltjes tegen engerlingen
Aaltjes oplossen in water en vervolgens verdunnen naargelang de te behandelen oppervlakte. Giet met de gieter of sproei met onze nematodenspuit het mengsel op de aangetaste plekken en ruim daarrond. Indien je veel kale plekken hebt, kan je best het volledig gazon behandelen.
Aaltjes tegen rouwvliegjes dringen de larven binnen en vermenigvuldigen zich vervolgens razendsnel. De larven gaan op deze manier binnen twee tot drie dagen dood. Zo ben jij snel van deze vliegjes af en houd jij je kamerplanten gezond.
Kunnen aaltjes tegen vrieskou? Nee, aaltjes kunnen niet tegen vrieskou. Bij vorst, als de temperatuur onder de 0°C gaat, zullen aaltjes sterven.
Zo bestrijden ze met name naaktslakken, engerlingen, larven van taxuskever, larven van varenrouwmuggen en emelten (larven van langpootmug). De aaltjes of nematoden dringen het schadelijk insect binnen via natuurlijke lichaamsopeningen. Ze infecteren hun prooi met specifieke bacteriën die het schadelijke insect doden.
Bestrijding in de zin van een middel toevoegen aan de grond om aaltjes te doden kennen we binnen de biologische landbouw niet. Er worden wat successen geboekt met biologische grondontsmet- ting, waarbij grote hoeveelheden vers organisch materiaal de grond in wordt gewerkt en afgedekt met luchtdichte folie.
Het virus wordt van mens op mens overgedragen. Door hoesten en niezen worden druppeltjes verspreid. Iemand anders kan ze inademen en daardoor besmet raken. De druppeltjes kunnen ook via handen worden overgedragen.
Aaltjes tegen slakken kunnen zowel in de tuin, siertuin, kas, bloembakken als op de komposthoop gebruikt worden. De aaltjes werken 6 weken om jouw slakkenpopulatie in de grond op te ruimen.
Aaltjes, ook wel nematoden (Nematoda) genoemd, zijn wormvormige, microscopisch kleine beestjes van meestal 1-2 mm lang en 0,2 mm dik. Ze zijn nog net met het blote oog te zien.
De Heterorhabditis bacteriophora aaltjes (nematoden) zijn inzetbaar als biologische bestrijders van poppen en larven van verschillende keversoorten (engerlingen). Engerlingen zijn de ondergronds levende larven van kevers die tot de familie van de bladsprietkevers (Scarabaeidae) horen.
Wanneer bestrijd je engerlingen het best? De beste tijd om engerlingen te bestrijden is van mei tot en met augustus. In die tijd komen de eitjes van de kevers uit en hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Engerlingen zijn het best te bestrijden als ze nog zwak zijn, vaak net nadat de eitjes zijn uitgekomen.
Engerlingen bestrijden met aaltjes
Aaltjes zijn kleine wormpjes die je met het blote oog niet kan zien. Ze zijn onschadelijk voor je planten en grasmat, maar niet voor de engerlingen! De aaltjes werken snel. Ze dringen in de larve (parasiteren ze) en door het uitscheiden van bepaalde stoffen doden ze deze.
Het najaar is een perfecte periode om emelten en engerlingen te bestrijden. In de zomermaanden hebben de volwassenen kevers (engerlingen) en langpootmuggen (emelten) eitjes gelegd in het gazon. Deze komen nu, in de laatste helft van augustus uit én je moet ze snel bestrijden.