Bij een goede barbecue horen natuurlijk ook een stukje brood, vers gesneden groenten en heerlijke salades. Reken op zo'n 100 gram bijgerechten per persoon.
Een gemiddeld persoon eet tijdens een BBQ ongeveer 550 gram. Dat klinkt veel, maar dit is inclusief stokbrood, salades en sauzen. Dit betekent dan ook dat je vaak genoeg hebt aan 400 gram vlees per persoon. Afhankelijk van het soort vlees (of vis / vega) wat je inkoopt komt dit neer op 3 tot 4 stuks per persoon.
Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon. Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade.
Een lekker bijgerecht of hapje maakt de BBQ helemaal af. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood met wat kruidenboter, tapenade, aioli of een lekkere spread. Verder is een salade ook altijd een goed idee. Een heerlijke pasta salade, couscoussalade of een frisse aardappelsalade bijvoorbeeld.
Brood. 1/3 stokbrood per persoon is voldoende.
Dit komt neer op 3 à 4 stuks per persoon, afhankelijk van wat je inkoopt. Daarbij serveer je ca. 175-200 gram salades en een half stokbrood per persoon.
Gemiddeld genomen eten je gasten ongeveer 500 à 600 gram per persoon. Dit is zo'n 350 á 400 gram vlees en voor de rest salades, stokbrood en sausjes. Dit komt neer op 4 á 5 stukken vlees per persoon.
Daarnaast wordt er tijdens de barbecue natuurlijk ook gegeten van bijgerechten zoals stokbrood, fruit en salades. Als je rekening houdt met 150 gram salade, een kwart stokbrood en 75 gram fruit per persoon, zit je altijd goed! Qua drinken kun je rekening houden met ongeveer 3 glazen drank per persoon, per uur.
Tip: voor een barbecue met 4 personen reken je 500 gram vlees, 300 gram vis, 600 gram salade, 300 gram fruit en 2 stokbroden.
En hoeveel groenten per persoon voor de bbq? Onderstaand lijstje helpt je op weg. Groenten: zo'n 100 tot 200 gram per persoon (bv. 1 tomaat, 1 geraspte wortel, beetje sla,…)
Doe het rekenwerk daarom op voorhand en houd je aan volgende porties: Een standaardportie vlees komt overeen met zo'n 150 gram per persoon. Voor vis is dat 200 gram. Ook van groenten en fruit (samengerekend) voorzie je best zo'n 200 gram per persoon.
Bij een BBQ speelt vlees een grotere rol en wordt 400 gram vlees per persoon gegeten. Dit zijn ongeveer 3 stukken vlees per persoon. Wil je zeker weten dat je genoeg hebt, koop dan wat extra vlees dat niet alleen bereid kan worden op een BBQ.
1 portie vlees of vis of peulvruchten= 100 – 125 gram bereid.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid vlees per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om maximaal 300 g rood vlees en 30 g bewerkt vlees per week te eten. Onder 'rood vlees' wordt verstaan, vlees van runderen, varkens, kalveren, geiten, schapen en paarden.
– Gemiddeld gezien eet één persoon tijdens het barbecueën ongeveer 150 tot 200 gram rauwkost.
Als gemiddelde drankverbruik kan je uitgaan van circa 2,5 tot 3 drankjes per persoon per uur. Bij hele beschaafde drinkers ligt het gemiddelde op circa 1,5 drankje per uur. Bij de echte doordrinkers kunt u uitgaan van gemiddeld 5 drankjes per uur. Dit is een gemiddelde!
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
Reken ongeveer 100-150 gram per persoon. Kies een dressing, wij vinden alle dressings goed die zelf gemaakt zijn met een goede extra vierge olie (1 eetlepel per persoon), azijn en kruiden. Voor variatie en smaak kun je ook een eetlepel yoghurt, mayonaise of pesto etc gebruiken.
Kies zelf een gewicht: reken voor een kleine eter of een portie binnen een diner met meerdere gangen 150 gram. Stevige eters of een kogelbiefstuk als enige gang – 250 gram. U moet het zo zien: Biefstuk is in de Nederlandse keuken één van de meest nobele stukjes vlees.
Reken op een half stokbrood per persoon. Lekker om in de saus te dippen.
Wil je gevogelte op tafel zetten, bijvoorbeeld kip, fazant, duif of kalkoen? Houd dan rekening met 400 a 500 gram per persoon.
Ons advies voor het berekenen van de hoeveelheid saus is ongeveer 100 gram per persoon.
Serveer je kroketjes of pommes duchesse? Reken dan op 5 à 6 stuks de man. Bereid je een kaasmaaltijd? Voorzie dan 250 gram kaas per persoon.