Onze bakker neemt het brood dat de dag ervoor niet is verkocht mee terug naar de bakkerij. Dit brood wordt verwerkt tot gefermenteerd paneermeel. Dit is een soort desem dat als nieuw ingrediënt wordt toegevoegd aan het deeg. Door de fermentatie wordt het brood nog malser, aromatischer en blijft het langer vers.
Het oude brood van de bakkers gaat naar Bakkersgrondstof. Die verkruimelen het en maken er meel van. Dat meel gaat weer terug naar de bakker, die er brood van bakt. Vers brood, dat voor 25 procent uit oud brood bestaat.
Een groot deel van het brood wordt verwerkt tot veevoer. Daarmee heeft dit brood ook een calorische bestemming. Een klein deel wordt verwerkt tot paneermeel of croutons. Daarnaast ontpoppen zich initiatieven om oud brood nieuw leven in te blazen.
Oud brood over? Doe het in de broodcontainer.
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
Bruinbrood bevat twee keer zoveel vitamines en mineralen als witbrood en volkorenbrood drie keer zoveel. Witbrood kan in een aantal situaties beter zijn dan volkorenbrood, bijvoorbeeld om suikers snel aan te vullen. Speltbrood is niet gezonder dan tarwebrood. Neem je speltbrood, kies dan voor volkoren.
FABEL: grof volkoren is gezonder dan fijn volkoren
Beide broden zijn gemaakt van de hele graankorrel dus 100% volkoren. Dat betekent dat ze beiden alle voedingsstoffen van die hele korrel bevatten. Geen verschil dus.
Het meeste daarvan komt uit uw keuken. Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood…
De lekkere geur, krokante korst en malsheid van brood verminderen naarmate het brood ouder wordt. De samenstelling daarentegen verandert niet. Alle vezels, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen blijven gewoon in het brood aanwezig.
Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van oud brood neemt overigens niet af.
Herkauwers. Onder herkauwers vallen onder andere geiten, schapen, herten en koeien. Deze dieren herkauwen hun voer, waardoor hun vier magen er dus ook voor gemaakt zijn om dingen te eten die langzaam verteren. Brood verteert daarentegen best snel en dat kan zorgen voor problemen.
Traditionele oven
Besprenkel je brood met water en zet het ongeveer 10 minuten in de oven op een temperatuur rond de 80°C. Je kan ook gewoon een kommetje met water vullen en samen met je droog brood in de oven zetten. Je baguettes en pistoletjes zullen nadien weer overheerlijk smaken.
De Romeinen vonden het zelfs zó lekker dat zij de de armen van de bevolking dwongen het oude brood uit de prullenbakken te vissen. Zo ontstond de naam 'het verloren brood'. In het Frans worden wentelteefjes dan ook pain perdu genoemd, wat letterlijk 'verloren brood' betekent.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje.
'Dat komt door de tarwe die in bruine broden verwerkt zit. Tarwe slorpt water op, en hoe meer water in het brood, des te langer het vers blijft. ' Daarnaast speelt ook het formaat van het brood een rol.
Het belangrijkste ingrediënt van brood is gemalen graan. Meestal is dat afkomstig van de tarwekorrel maar dit kan ook van andere granen afkomstig zijn zoals rogge, maïs of gerst. Van het gemalen graan wordt volkorenmeel, meel of bloem gemaakt.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
Geen groot verschil
Biedt een toast je lichaam dan helemaal geen extra voordeel? De glycemische index van geroosterd brood blijkt iets lager te zijn dan die van een gewone boterham. Dat betekent dat je toast je bloedsuikerspiegel minder snel doet stijgen: dat is gezonder, en beter voor je lijn.
Het meeste brood blijft tegenwoordig langer vers dan vroeger, door allerlei toevoegingen. Maar, bruin brood blijft langer vers dan witbrood. Dat komt door de tarwe, deze slorpt vocht op en houdt het brood daardoor langer vers.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
De meeste mensen gooien hun oude pannen 'gewoon' weg zodat het bij het restafval terechtkomt, of leveren het in bij een afvalpunt van de gemeente. Als ze nog in goede staat verkeren is de kringloopwinkel een prima optie. Vanaf vandaag kun je je oude pannen ook gratis inleveren bij alle filialen van Blokker.
Dagelijks gooit we in Nederland meer dan 400.000 broden weg. Dat komt neer op drie sneetjes per gezin en 127 miljoen kilo brood per jaar. In het hoofdstuk voedselverspilling is brood de kampioen. Stichting BroodNodig wil dit aanpakken.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe.
DEN HAAG - Het donker meergranenbrood van Lidl komt als beste koop uit een test van de Consumentenbond. Ook Walkorn volkoren van Albert Heijn scoort goed. Het lekkerste meergranenbrood ligt bij Aldi in het schap.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is een van de gezondste soorten brood. Deze gezonde soort heeft enorm veel vormen brood. Denk aan stevig volkorenbrood, tijger volkorenbrood, grofvolkoren broden, boerenvolkoren brood en Allinson volkorenbrood.