Flauwvallen komt veel voor: bijna de helft van alle mensen valt in zijn leven wel een keer flauw, vrouwen vaker dan mannen.
Flauwvallen is een beschermingsreactie van je lichaam wanneer je hersenen een tekort aan bloed en zuurstof krijgen. Wanneer je flauwvalt verlies je kort je bewustzijn, doordat je bloeddruk plotseling daalt. Hierdoor krijgen je hersenen tijdelijk onvoldoende bloed, en dus zuurstof, aangevoerd met flauwvallen als gevolg.
Definitie. Flauwvallen, ook wel syncope genoemd, is het plotseling verliezen van het bewustzijn. Het treedt op wanneer de bloeddruk daalt en er niet voldoende zuurstof in de hersenen komt.
Iemand die flauwvalt, verliest korte tijd het bewustzijn. Er is tijdelijk onvoldoende toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen en de hartslag verlaagt. Door de zwaartekracht valt iemand op de grond en door de liggende houding herstelt de bloedtoevoer naar de hersenen.
regelmatig terugkerend licht gevoel in het hoofd; zwarte vlekken voor de ogen zien; het verlies van bewustzijn; bleek zien, overmatig zweten en misselijkheid voor, tijdens of na het flauwvallen.
Aanvallen van bewusteloosheid, waarbij u in elkaar zakt. De aanval duurt meestal niet langer dan 1 tot 2 minuten. De meest voorkomende oorzaak van een wegraking is flauwvallen. Psychische wegrakingen bij stress komen veel minder vaak voor.
Wat is flauwvallen? Wanneer u flauwvalt, bent u voor hooguit een paar minuten bewusteloos. Dit komt doordat uw hersenen tijdelijk minder bloed krijgen. U komt vanzelf weer bij bewustzijn.
Flauwvallen kan ook te maken hebben met een lage bloeddruk, te weinig eten en drinken, stress, vermoeidheid en/of een te hoge lichaamstemperatuur.
Bij flauwvallen gaat het om een lichte variant van bewusteloosheid. In tegen stelling tot bewusteloosheid reageert een slachtoffer bij flauwte vaak wel op een pijnprikkel. Flauwte kan onder ander worden veroorzaakt door hitte, benauwdheid of het kortstondig tekort krijgen van bloedtoevoer naar de hersenen.
De vaakst voorkomende reden dat mensen flauwvallen en hun bewustzijn even verliezen is een emotie of vermoeidheid. De hartslag wordt trager en de bloeddruk daalt, waardoor er minder zuurstofrijk bloed in de hersens komt.
Een flauwte kan plaatsvinden zonder- en met verlies van bewustzijn. Het slachtoffer voelt zich licht in het hoofd, ziet bleek en zweet veel. Ook kan een slachtoffer zich slap voelen, zwarte vlekken zien en in sommige gevallen wegraken.
Het belangrijkste verschil bleek dat er bij flauwvallen veel minder schokken voorkomen. “Minder dan tien schokken pleit sterk voor flauwvallen en bij meer dan twintig schokken is epilepsie veel waarschijnlijker. We hebben dit de 10/20-regel genoemd”, legt Shmuely uit.
Doe geen dingen waarvan u kunt flauwvallen
Ga weer zitten als u klachten krijgt en doe uw hoofd tussen uw knieën. Blijf een paar tellen zitten. Of ga even liggen. Zorg dat u niet te lang staat.
De aanleg voor flauwvallen kan erfelijk bepaald zijn. Eén op de drie mensen valt wel eens flauw. De meeste mensen maar een of twee keer in hun leven, maar anderen vele malen. Flauwvallen komt het meeste voor bij jongeren tussen de 12 en 24 jaar en bij mensen boven de 60 jaar.
Klachten en symptomen flauwvallen
Er is één symptoom wat zich vrijwel altijd voor doet en dat is het kortdurende bewustzijnverlies. Wanneer het slachtoffer dan direct plat op de grond gaat liggen spontaan herstelt. Dit noemt men een dreigende flauwte.
Elke keer als u flauwvalt, komt er kortdurend te weinig bloed in de hersenen. Of dit op lange termijn gevolgen heeft, is niet bekend, maar bij mensen die vaak zijn flauwgevallen zijn geen afwijkingen vastgesteld. Er is dus geen reden om bang te zijn voor bijvoorbeeld hersenschade.
Bij sommige patiënten kan het nuttig zijn om te zien of druk op de halsslagader flauwvallen kan opwekken. Als dat bij u nodig is, zal er aan beide kanten enkele seconden stevig in uw hals geduwd worden.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.
Duizeligheid, een ijl gevoel, zwarte of gekleurde vlekken voor de ogen zijn doorgaans onschuldige maar erg vervelende symptomen. Vaak zijn ze het gevolg van stress en een onevenwichtig adempatroon. En dus makkelijk te verhelpen. Soms is duizeligheid echter een gevolg van een ernstige onderliggende pathologie.
Bewusteloosheid is een toestand van de hersenen waarbij iemand in een abnormale slaap raakt. Meestal ontstaat het door een klap tegen het hoofd, of door zuurstofgebrek van de hersenen of door het binnen krijgen van giftige stoffen.
De meeste mensen vallen flauw wanneer ze staan. Angst, schrik, warmte en pijn zijn vaak de aanleiding. Het kan ook gebeuren bij het prikken van bloed.
Laat het slachtoffer plat op de grond neerliggen, eventueel met de benen omhoog. Zorg voor frisse lucht en laat omstanders afstand houden. Maak kleding los die de ademhaling kan hinderen. Leg koude kompressen of een vochtig washandje op het voorhoofd van het slachtoffer.
Het gevoel hebben naar adem te moeten snakken. Pijn of een onaangenaam gevoel op de borst. Misselijkheid of maag- of buikklachten. Een gevoel van duizeligheid, onvastheid, licht in het hoofd zijn of flauwvallen.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.