De oorzaak verschilt per persoon. Sommigen hebben het door ingrijpende (sociale) gebeurtenissen of nare ervaringen in hun jeugd ontwikkeld. Anderen hebben het gevoel dat ze zonder aantoonbare reden depressief zijn. Wanneer je niet weet waarom je je zo somber voelt, kan dat frustrerend zijn.
Ingrijpende gebeurtenissen
Zo kunnen mensen op volwassen leeftijd depressief worden, nadat ze als kind lichamelijk of geestelijk zijn verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Of als ze al vroeg een belangrijk iemand, zoals een ouder, hebben verloren en daar erg onder geleden hebben.
Goede of slechte ervaringen of gebeurtenissen die je leven opeens erg veranderen, kunnen ervoor zorgen dat je depressief wordt. Voorbeelden daarvan zijn het verlies van je partner, ontslag of een verhuizing. Maar denk ook aan schokkende gebeurtenissen die je somber en angstig maken, zoals een beroving of een ongeluk.
In het kort. Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen.
Een depressie kan veel oorzaken hebben, maar kan ook 'zomaar' ontstaan. Omdat er vaak geen duidelijke reden of oorzaak is, kan het extra frustrerend zijn als je in een depressie zit. Een depressie zie je meestal niet aan de buitenkant van iemand. Daarom kan je je met een depressie vaak zo onbegrepen en alleen voelen.
Het is volkomen normaal dat je daar allerlei gevoel bij hebt: verdriet, angst, woede, somberheid. Als je die dingen ervaart, weet je vaak waar ze mee te maken hebben en het gevoel komt en gaat. Je kunt erover praten, je kunt erom huilen soms misschien een beetje lachen, er zit beweging in.
Naast gevoelens van somberheid kunnen ook gevoelens en gedachten van leegte, onmacht en minderwaardigheid een signaal zijn. U voelt zich bijvoorbeeld onzekerder dan voorheen en er is een toename van twijfels en besluiteloosheid. Emotionele onevenwichtigheid wordt ook wel gezien als een voorteken.
Met een lichte depressie voel je je somber, vermoeid en/of neerslachtig, maar kan je dagelijkse activiteiten en werkzaamheden nog wel uitvoeren. Met een lichte depressie geniet je minder van activiteiten waar je voorheen meer plezier in had. Andere symptomen van een lichte depressie zijn: Prikkelbaarheid.
vermoeidheid en verlies van energie; overmatige schuldgevoelens of het gevoel waardeloos te zijn; moeite met concentreren, traag denken en geen beslissingen kunnen nemen; regelmatig denken aan de dood of zelfdoding.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Het zijn normale reacties op nare gebeurtenissen. Ook als u veel zorgen heeft, bijvoorbeeld over geld, werk, relaties, uw gezin of uw gezondheid, kunt u zich somber voelen. Somberheid komt veel voor. Het voelt soms heel zwaar, maar is meestal tijdelijk.
Amerikaanse onderzoekers komen met goed nieuws voor artsen en mensen die lijden aan een depressie: Een bloedtest kan aantonen of patiënten gebaat zijn bij therapie.
Ernstige depressie
meer kans op dementie en overlijden; meer angst; donkere gedachten en pogingen tot zelfdoding; verdere mentale achteruitgang.
Toch zijn er wel verschillen tussen een burn-out en een depressie. Bij een burn-out staat de vermoeidheid op de voorgrond en bij depressie een somber gevoel. Je bent dus bij een burn-out vooral heel moe. Bij een depressie heb je vooral nergens zin in.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
Een depressie zit meestal niet alleen in het hoofd, maar brengt vaak ook lichamelijke gevolgen met zich mee. U kunt hierbij denken aan het hebben van hoofdpijn of het veranderen van de eetlust met een gewichtstoename of -afname tot gevolg. Ook in de hersenen zijn fysieke veranderingen terug te vinden.
Depressie is je eigen schuld
Er wordt vaak gedacht dat depressie wijst op een gebrek aan wilskracht, dat het aanstellerij en zelfmedelijden is en daardoor je eigen schuld. Maar een depressie is niet je eigen schuld en wijst niet op aanstellerij. Een depressie overvalt je en is een ernstige aandoening.
Je hebt veelal last van een sombere stemming en je bent vaak vermoeid.. De symptomen zijn meestal minder duidelijk merkbaar. Vergelijkbaar met een chronische depressie kun je langer last hebben van deze klachten afgewisseld met periodes waarin je minder last hebt van depressieve klachten.
Alcohol en drugs kunnen een depressie veroorzaken en verergeren. Vaak zijn er ook zorgen over praktische problemen, zoals geld, werk, het gezin of woonruimte. Probeer het niet allemaal alleen op te lossen.
Gesprekken met een psycholoog (psychotherapie) en medicijnen werken bij een depressie even goed. Door psychotherapie leert u wat u het beste kunt doen als u zich somber of depressief voelt. Als u zich in de toekomst nog een keer zo voelt, kunt u die adviezen weer gebruiken.
Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI's genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor vermindert de depressie en verbetert de stemming. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.
Vaak hebben mensen met depressieve klachten nergens zin in of energie voor, hebben ze moeite met hun werk doen en zien ze overal tegenop. Ook verzorgen ze zichzelf minder goed en besteden ze weinig tot geen tijd aan vrienden of familie. Iemand met een depressie, draagt meestal de hele dag een zwaar gevoel met zich mee.
Een zware depressie leidt in 1 op 15 gevallen tot zelfmoord. Hoe sneller men ingrijpt, hoe makkelijker een depressie te verhelpen valt. Een depressie leidt bovendien ook vaak tot middelenmisbruik (drugs, alcohol, benzo's…). Meer dan 50% van de depressieve personen vertoont een bijkomende angststoornis.