Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Let op: je moet actie ondernemen. Bij een bovendruk hoger dan 180, heb je een ernstig verhoogde bloeddruk.
Bij een bloeddruk van 180/85 of hoger heb je een ernstig verhoogde bloeddruk. Met een ernstig verhoogde bloeddruk heb je meer risico op een hartinfarct of beroerte.
U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. Bij mensen boven de 70 jaar is in rust een bovendruk van maximaal 150 nog gezond. De oorzaak van een te hoge bloeddruk wordt meestal niet gevonden. Wel hebben oudere mensen er vaker last van dan jonge mensen.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
De bloeddruk is vaak 's ochtends het hoogst en daalt dan gedurende de dag lichtjes. Om de bloeddruk te verhogen, vernauwen de bloedvaten: er is minder ruimte voor het bloed en de druk stijgt. De spieren worden voorzien van meer bloed, wat ook nodig is voor lichamelijke activiteit.
Een hoge bloeddruk is voor gezonde ouderen niet schadelijk. Sterker: hoe hoger hun bloeddruk, hoe langer ze leven. Hoge bloeddruk geldt als de bekendste risicofactor voor hart- en vaatziekten. De dood kan er jaren door naar voren schuiven.
Roken, vet eten, alcohol en overgewicht kunnen uw bloedvaten nauwer en stijver maken. Daardoor kan de bloeddruk hoger worden. In zeldzame gevallen komt de hoge bloeddruk door een nieraandoening.
Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen.
Als uw bloeddruk echter lange tijd te hoog is of ernstig is en u wordt niet behandeld, kunt u wel klachten krijgen zoals: hoofdpijn. vermoeidheid. misselijkheid en braken.
Je voelt doorgaans niet dat je een verhoogde bloeddruk hebt.
Bij zeer hoge waarden kun je last hebben van hoofdpijn in het achterhoofd, sneller vermoeid geraken en vlugger kortademig.
Een normale onderuk ligt tussen de 65 mmHg - 85 mmHg. Alles daaronder is dus aan de lage kant. Er zijn mensen die hele lagen onderdrukken hebben (onder de 50 mmHg komt voor, echter wel vrij zeldzaam). Bovendien is een te lage onderdruk veel minder gevaarlijk dan een hoge bovendruk.
Bij postprandiale hypotensie daalt de bloeddruk meestal binnen anderhalf uur na het begin van de maaltijd. Deze tijdelijke bloeddrukdaling komt met name voor bij oudere mensen.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
Een regelmatige dagelijkse inname van paracetamol verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mmHg bij personen met hypertensie. In hetzelfde nummer van Circulation verscheen een begeleidend commentaar. Referenties: MacIntyre IM, Turtle EJ, Farrah TE, et al.
Wetenschap is ervan overtuigd dat cafeïne zorgt voor het verhogen van je bloeddruk1,2,3,4,5. Je bloeddruk wordt door cafeïne acuut verhoogd. Cafeïne veroorzaakt een piek in je bloeddruk tussen de 30 en 120 minuten, wat nog uren zal aanhouden3.
De consumptie van vijf of meer porties yoghurt per week in het kader van een evenwichtige voeding wordt geassocieerd met een daling van het risico op hoge bloeddruk.
Wat je beter niet kunt eten bij een hoge bloeddruk is bijvoorbeeld 'verborgen' suiker. Dit vind je in crackers, koekjes, maar ook in veel frisdranken. Je kunt ook bij voorkeur kiezen voor volkoren producten, vanwege de extra vezels, in plaats van wit brood, witte pasta en witte rijst.
Er zijn meerdere metingen nodig om te kunnen zeggen of u echt een hoge bloeddruk heeft: 2 of 3 metingen op dezelfde dag en ook nog eens op meerdere dagen binnen enkele maanden. Als bij deze metingen de gemiddelde bovendruk 140 is of hoger dan spreken we van hoge bloeddruk.
Normale bloeddruk bij ouderen
Vooral ouderen met gezondheidsklachten moeten in overleg met de huisarts bepalen wat een normale bloeddruk is voor hen. De gemiddelde, gezonde ouderen hebben een normale bloeddruk als deze rond de 90/140 mmHg ligt.
De bloeddruk schommelt gedurende de dag en nacht. Door langere tijd achter elkaar te meten, krijg je een goede indruk van het verloop van de bloeddruk. De bloeddruk gaat omhoog bij inspanning, sterke emoties of bij verandering van houding. Op het spreekuur bij de arts is de bloeddruk ook vaak hoger dan thuis.