Aan het einde van de eeuw waren alle koninkrijken op Java islamitisch. Onder de opkomende islam vluchtte het laatste grote Majapahit-hindoe-koninkrijk in 1520 naar Bali. Gevolgd door priesters en kunstenaars. Door de Balinese traditie om zich te isoleren van de wereld om hen heen, bleef Bali overwegend hindoeïstisch.
De meeste Balinezen zijn hindoe, in tegenstelling tot de rest van Indonesië waar de meerderheid moslim is. De Balinezen hebben hun eigen vorm van hindoeïsme en dit geloof bepaalt de hele cultuur en het sociale leven op Bali.
De meeste hindoes wonen in India. Maar ook in Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh en Birma zijn grote hindoe gemeenschappen. Wereldwijd wordt het aantal hindoes op zo'n 900 miljoen geschat. Het hindoeïsme is zo'n 2.000 jaar geleden door kooplieden vanuit India over Zuidoost-Azië verspreid.
Het hindoeïsme is gevormd uit diverse tradities en heeft niet één bepaalde stichter. Een van de wortels is de vedische religie van India uit de ijzertijd – daarom wordt het hindoeïsme vaak de oudst levende wereldreligie genoemd, al verschilt het huidige hindoeïsme aanmerkelijk van het vroegere brahmanisme.
Bali is een Hindoestaanse jongensnaam. Het betekent `machtige krijger`.
Wat voor taal wordt er gesproken op Bali? Op Bali wordt Balinees (Bahasa Balli) gesproken. Ook het Balinees Maleis wordt veel gesproken, deze taal lijkt heel erg op het Maleisisch en leren de kinderen op school. Daarnaast wordt er Indonesisch en het Chinese Mandarijn gesproken.
Wie heeft animisme bedacht? Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden.
Hindoes geloven in de twee-eenheid van lichaam en ziel. Na de dood verlaat de ziel het lichaam om een ander stoffelijk omhulsel te vinden of om te worden opgenomen in Brahm. Het verlaten lichaam moet zo snel mogelijk terug naar de oerbron met de vijf elementen: water, vuur, ether, lucht en aarde.
Wat gelooft de hindoe? Hindoeïsme is eigenlijk niet één religie maar wordt gevormd door verschillende oude Indiase godsdiensten. Hindoes zelf noemen hun geloof sanatana dharma wat 'eeuwige leer' betekent. Hindoes geloven dat je reïncarneert na je dood.
Een Hindoestaan is een etnische groep, niet een geloofsgroep! Dat is toch wel een duidelijk verschil. Een Hindoestaan kan qua geloof/religie een Christen zijn, maar ook een Moslim of een Hindoe.
Brahma (de schepper), Vishnu (de beschermer) en Shiva (de verwoester) zijn de belangrijkste goden in het hindoeïsme. Zonder de een, kan de ander niet bestaan en daarom worden ze wel de Trimurti of hindoe-drie-eenheid genoemd.
Het hindoeïsme heeft anders dan andere wereldreligies geen stichter of 'geboortedatum'. De godsdienst groeide organisch toen een aantal Indiase culturen, tradities en geloven zo'n 2000 tot 2500 jaar geleden in elkaar opgingen.
Het eiland Bali kent bijna alleen maar Hindoeistische inwoners. Hoewel Indonesie het grootste Islamitische land ter wereld is, wordt deze godsdienst op Bali door een minderheid beleefd. De Islam wordt hier in gematigde vorm gepraktiseerd.
Op Bali, Indonesië, is men helemaal klaar met buitenlandse toeristen die ongevallen op motoren veroorzaken. Daarom mogen toeristen op het (onder Nederlanders populaire) eiland niet langer motorrijden. Dat hebben de lokale autoriteiten besloten.
Bali is een prachtig eiland in Indonesië dat moslimvriendelijk is, met veel halal hotels. Het eten is heerlijk, met een verscheidenheid aan Indonesische, Aziatische en westerse gerechten.
Ze eten geen vlees (vegetariër). En zeker geen koeienvlees, want de koe is een heilig dier in het Hindoeïsme. De hindoe mag geen alcohol drinken en moet regelmatig vasten. Hij wast zich twee keer per dag om zijn geest en lichaam zuiver en schoon te houden.
Dit is de grootste Surinaamse groep in Nederland, gevolgd door de Creolen en Javanen en de kleinere groepen Chinezen en Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Suriname. De meesten Hindoestanen wonen in de Randstad. In Den Haag wonen de meesten, gevolgd door Rotterdam, Amsterdam en Utrecht.
De kerngedachte van hindoes is dat je door goed te leven een staat van verlichting kunt bereiken. Hindoes geloven net als aanhanger van het boeddhisme in reïncarnatie. Na de dood wordt men opnieuw geboren en kan men de levenslessen die in het eerdere leven zijn geleerd in de praktijk brengen.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
De islam is de jongste wereldgodsdienst, ten minste vijfhonderd jaar na alle andere religies ontstaan. Het geloof is onder de Arabieren verspreid door de profeet Mohammed, die leefde van circa 570 tot 632.
Jezidi's hebben hun eigen monotheïstische geloof en zijn dus geen moslims. Jezda is Koerdisch voor god. Jezidi betekent letterlijk: “volk van god”. Jezidi's zijn door de eeuwen heen vaak het slachtoffer geweest van vervolging en vijandigheid.
"De vulkaan is natuurlijk wel het gesprek van de dag bij toeristen, maar ik ben niet meer op het vliegveld geweest, dus ik zie er weinig van." Hoeveel Nederlanders er vastzitten op Bali is niet precies te achterhalen. Via reisorganisaties TUI en Kras zijn ongeveer 400 mensen op Bali en Lombok.
Groeten in Indonesisch
We beginnen deze mini-cursus Indonesisch eenvoudig met begroetingen in het Indonesisch: selamat pagi: goedemorgen, selamat siang: goedemiddag (11.00 – 15.00), selamat sore: goede namiddag (15.00-19.00) en selamat malam: goedenavond.