Frambozen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Frambozen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Een doosje frambozen kun je 1 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast is dat 1 dag. Je kunt frambozen prima invriezen. Leg de frambozen naast elkaar op vel bakpapier en vries ze in.
Frambozen zijn tot de 'nok' toe gevuld met vitamine C: 25 mg per 100 gram frambozen! Eet een schaaltje frambozen en je hebt ruim de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Deze vitamine is onder andere goed voor de weerstand, zorgt voor sterke botten en tanden en bevordert het zenuwstelsel.
Hoe lang diepvriesfruit ontdooien? Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast.
Frambozen zijn zoet en lekker sappig. Je kunt frambozen zo uit het vuistje eten, maar ook mengen met ander zachtfruit. Frambozen zijn lekker in sorbets, soufflés, jams, geleien, gebaksvullingen en azijnsoorten. En natuurlijk ook in salades of als vruchtje op een heerlijke ijscoupe.
Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.
Dit zijn een soort piepkleine witte wormpjes. Wanneer je deze tegenkomt in je framboos, gooi je alle aangetaste vruchten in de kliko. Gooi ze niet op de grond want uit iedere larf groeit weer een nieuwe frambooskever en dan heb je er volgend jaar weer last van.
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Frambozen zijn ongelooflijk kwetsbaar, hierdoor is het plukken ook een voorzichtig en tijdrovend werkje. Daarom zijn ze ook duurder. De frambozen worden meestal direct in de bakjes voor de verkoop geplukt, omdat uitsorteren na een goede pluk eigenlijk niet hoeft.
IJsblokjes en bevroren producten
Met een krachtige blender kun je crushed ice of een smoothie met bevroren fruit maken, maar niet elke blender kan dat aan. Is jouw blender minder sterk, zorg er dan voor dat je bevroren producten eerst even laat ontdooien.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Frambozen zijn rijk aan antioxidanten en bevatten meer vezels dan ander rood fruit (zoals aardbeien en bosbessen). Bovendien bevatten frambozen veel vitamine C en E. In verzorgingsproducten helpt framboosextract bij het hydrateren en verzachten van de huid en het verminderen van roodheid.
Frambozen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Frambozen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Bewaar frambozen ongewassen, uitgespreid op een bord in de koelkast. Ze zijn dan 1 tot 2 dagen houdbaar. Je kan frambozen ook invriezen. Leg de frambozen op een vel bakpapier en laat ze bevriezen.
Exotisch fruit op de fruitschaal
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste op de fruitschaal bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
Frambozenstruik water geven
Geef bij droge periode water. Wanneer de frambozen plant in een pot staat is het wel belangrijk om de grond regelmatig na te kijken of deze nog voldoende vochtig is. Een frambozenstruik in pot heeft vaker water nodig dan wanneer de struik in de volle grond staat.
Frambozen kun je in principe na de oogst snoeien maar het kan ook de hele rustperiode nog (in de winter dus). Frambozen dragen volgend jaar vrucht op het hout dat dit jaar is gevormd. En als je dat eenmaal weet is het makkelijk om te snoeien.
De braam is een soort vrucht uit dezelfde familie als de framboos. Hij deelt ook een groot aantal gezondheidsvoordelen van die vrucht, zoals een hoge concentratie vitamine C. Maar de braam voegt daar zelf nog bijzondere en unieke gezondheidsvoordelen aan toe!
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Hygiëne is belangrijk om besmetting met de eitjes te voorkomen. U kunt wormpjes zelf behandelen met een kuur mebendazol van de apotheek of drogist.
Hygiëne is de belangrijkste voorzorgsmaatregel bij het voorkomen van worminfecties. Besmetting met de lintworm voorkom je door geen rauw of niet goed doorbakken vlees te eten. Spoelwormen zijn te voorkomen door groente en fruit goed te wassen.