Acht laat vrij weinig symboliek zien. In het licht van de voorafgaande zeven, heeft hij toch meer dan letterlijke betekenis. Vooral als de dag naeen belangrijke periode van zeven dagen spreekt de achtste dag ons toe. De achtste dag is de overgangsfase tussen de geheiligde tijd en de dagelijkse realiteit.
De 8 is dus het getal van de olifant en de kleur roze. De achten, de olifanten, zijn in potentie ware leiders: natuurlijk leiders. Ze zijn zowel intuïtief als rationeel sterk. In de kudde is het wijze, oude olifantenvrouwtje, de matriarch, de leider.
Zeven is in veel culturen een magisch of heilig getal. Ook in de Bijbel en de christelijke traditie is er veelvuldig sprake van zevenvoudige zaken. Wiskundig gezien behoort het getal 7 tot de priemgetallen.
Het roepen van de naam, zowel van Johannes als van Jezus, gebeurt op de achtste dag, de dag waarop het jongetje wordt besneden. De naamgeving gebeurt bij Jezus niet zoals bij Johannes door zijn vader.
In de Bijbel heeft het getal tien vaak te maken met perfectie, met compleetheid. Wat dat betreft lijkt dit getal ook op het getal zeven. Zeven en tien hebben in de Bijbel zelfs hun eigen uitdrukking: iemand of iets kan 'meer waarde hebben dan tien (of zeven) zoons'.
Zeven staat in de Bijbel symbool voor compleetheid. Het geeft aan dat iets af is: iets kan niet beter worden dan het is, of juist niet erger. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze verhalen: Het begint al bij de schepping die in zeven dagen gebeurt (Genesis 1:1-2:4).
Het allergrootste getal dat bestaat is 'oneindig', waarvoor het symbool ∞ wordt gebruikt. Wat gebeurt er als je bij oneindig één optelt? Dan is het nog steeds oneindig.
Maatsoort: 6 achtste maat
In een 6 achtste maatsoort zijn er 6 achtste noten in één maat. Elke achtste noot is één tel, en daarvan zijn er 6 in één maat, dus in totaal 6 tellen per maat.
7 ÷ 8 of 7/8 =. 875 Ik zet nog wel een 0 voor de komma zodat duidelijk is waar de punt achter de komma staat 0.875.
Getallen boven de twintig schrijf je in cijfers, dus: drie, acht, achtste, 21. De tientallen tot honderd schrijf je echter ook voluit: dertig, vijftig, 110, tachtigste.
GRIJPSKERK - Een half jaar lang kunnen mensen mobiel bellen met God. Kunstenaar Johan van der Dong uit het Groningse Grijpskerk wil met zijn kunstwerk God overal en altijd bereikbaar laten zijn zodat de moderne mens hem kan raadplegen zodra hij of zij daar behoefte aan heeft.
Engel getallen zijn reeksen van zich herhalende getallen die een spirituele betekenis hebben en boodschappen van beschermengelen of het universum. Deze getallen komen vaak voor in herhalende patronen, zoals 111, 222 en 333, of complexere reeksen, zoals 1212 of 1234.
Het nummer van God is trouwens 888; 8 is oneindig, kun je zo lang mee door gaan als je wilt. Het getal 666 is het getal van het beest. In de Bijbel zijn veel momenten waar aan getallen een symbolische betekenis wordt gehecht.
Je geboortegetal bereken je door alle cijfers van je geboortejaar bij elkaar op te tellen. Het getal wat hieruit volgt zal uit twee cijfers bestaan. Splits de cijfers en tel ze bij elkaar op. Dit is je geboortegetal.
Het berekenen van je levenspadnummer is niet zo moeilijk. Pak even pen en papier erbij en je berekent zo zelf je levenspadnummer. Tel alle nummers van je geboortedatum bij elkaar op, net zo lang totdat je bij een getal tussen de een en negen uitkomt. Nullen doen niet mee, dus een tien wordt een een.
Breuken vergelijken en vereenvoudigen
Als de bakker jou twee van die stukken geeft, dan heb je "twee achtsten" of "twee achtste delen" van de taart. Je schrijft dan [2/8]. Dat is evenveel als één vierde deel, [1/4]. Zie ook Breuken vergelijken.
De breuk 5/8 is hetzelfde als de deelsom 5 : 8 en dit is een getal dat kleiner is dan één, want als je 5 taartjes hebt en je wilt ze met zijn achten opeten, krijgt iedereen minder dan één taartje. Je kunt dus heel snel zien dat 4/3 groter is dan één en dat 5/8 kleiner is dan één.
3/4 deel = 75 %
Een achtste noot is de helft van een kwart noot. Er passen dus 2 achtste noten in een kwart noot, 4 achtste noten in een halve noot en 8 achtste noten in een hele noot. De nootduur van een achtste noot is een halve tel.
Een noot die twee keer zo klein is noemen we dan een achtste noot en is dus een halve tel (er passen twee van deze noten in één tel). Je ziet dat de achtste noot er uitziet als een kwart noot met een vlaggetje aan de stok.
De eerste 4 geeft aan dat er 4 tellen in de maat zitten. De laatste 4 geeft aan dat een hele noot 4 tellen duurt. Als je dat bij een 3/8 maat doet, dan krijg je het volgende: de '3' geeft aan dat er 3 tellen in de maat zitten. De '8' geeft aan dat een hele noot 8 tellen duurt.
Als je de getallenrij opzegt, dan kun je horen welk getal er ontbreekt: "Nul, één, twee, drie', enzovoort. Als je de getallenrij kent, dan kun je de getallen op de goede plek zetten. In het voorbeeld moet je de getallen verbinden op de getallenlijn. Er ontbreken veel getallen.
Ontelbaar is geen getal, want als het een getal is en je noemt hem op, dan kan ik gewoon zeggen ontelbaar plus één. Oftewel: ontelbaar telt gewoon door. het antwoord, Eindeloos. ontelbaar kan je altijd met ontelbaar vermenigvuldigen.
Onze wiskundige nul als telgetal is een uitvinding, die ongeveer 200 jaar na Christus in India is ontstaan. De Indiase wiskundige Brahmagupta beschreef als eerste de nul in de 7e eeuw. Hij beschreef getallen met woorden en niet als cijfers en de nul, werd door hem beschreven als leegte in het Sanskriet.