7. Kan vreemdgaan ook goed zijn voor je relatie? Vreemdgaan kan zelfvertrouwen en energie geven, bijvoorbeeld omdat die ander je weer het gevoel geeft dat je aantrekkelijk bent. Dat kan je relatie oppeppen, bijvoorbeeld doordat het je een beter humeur bezorgt.
Je bent niet de enige: 43 procent van de jongeren is wel eens bang dat de wederhelft vreemdgaat. Iets meer dan de helft (53 procent) zegt dat dat direct het einde van hun relatie zou betekenen.
Is er na overspel nog hoop voor een relatie? Ja, zegt relatietherapeut Esther Perel volmondig. Ze behandelde duizenden stellen die ontrouw meemaakten en ontdekte wat beide partners kunnen doen om toch samen verder te gaan.
De impact is groter op vrouwen dan op mannen. De invloed die overspel heeft op jouw relatie maar ook op jou als persoon mag niet onderschat worden. Vreemdgaan deukt je zelfvertrouwen, je verliest het vertrouwen in je huidige en toekomstige partners en je geloof in het begrip 'relatie' daalt.
Er is een verschil tussen een zwoele sekspartij en emotioneel vreemdgaan. Hoewel beiden niet worden gewaardeerd, vinden de meeste mannen (63%) en vrouwen (57%) seksueel vreemdgaan het ergst. Maar er zijn ook mannen (37%) en vrouwen (47%) die het erger vinden als hun partner emotioneel vreemdgaat.
Duitse vrouwen gaan volgens dit onderzoek het vaakst vreemd: 43 procent gaf aan ontrouw te zijn geweest door sex te hebben gehad met een ander. Frankrijk staat op de tweede plek met 37 procent, terwijl het Europese gemiddelde 36 procent is.
Als je partner vreemd is gegaan kun je het gevoel hebben dat de wereld onder je vandaan is geslagen. Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet. Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis.
Het nieuws van je partner die vreemdgaat, geeft je vaak een onaangenaam en onwerkelijk gevoel dat rond je hoofd en rond je hart hangt. Het kan uren, dagen, weken of zelfs maanden duren voordat je daadwerkelijk accepteert dat het vreemdgaan echt is gebeurd.
Ook emotionele verwaarlozing kan leiden tot ontrouw. Als een van de twee heel veel werkt of erg weinig aandacht heeft voor de andere bijvoorbeeld.” Vreemdgaan kan dan best eenmalig zijn. “Sommige mensen die hun partner bedrogen hebben, schamen zich erg en walgen zelfs een beetje van zichzelf”, aldus Cooper.
Voor de revalidatie van je relatie is veel geduld nodig. Je kunt het beter goed aanpakken en er wat langer over doen, want haasten heeft geen zin. Houd er rekening mee dat het al met al een jaar of twee jaar duurt, voordat je weer een stap verder bent, elkaar weer gevonden hebt en er opnieuw vertrouwen ontstaat.
' Slechts 31 procent van de huwelijken overleeft overspel, zegt het Journal of Marital and Family Therapy. De rest loopt stuk op het beschadigde vertrouwen.
Bedrogen worden doet pijn en het doet je zelfvertrouwen doorgaans geen goed. Hysterische huilbuien, oncontroleerbare woedeaanvallen, maar ook heftige vrijpartijen kunnen het gevolg zijn. Gun jezelf de nodige tijd en ruimte om het onfortuinlijke voorval te verwerken.
De redenen om overspel te plegen zijn ook vaak hetzelfde: gebrek aan intimiteit, positieve aandacht en het 'vuur' dat gedoofd is in de relatie. Vreemdgaan biedt je spanning en sensatie, de verleiding van het nieuwe, een welkome ontsnapping aan de dagelijkse sleur.
AMSTERDAM – Vrouwen gaan met 40 procent vaker vreemd dan mannen, die in 30 procent van de gevallen de scheve schaats rijden. De grootste reden voor de vrouw om ontrouw te zijn is verveling, maar ook te diep in het glaasje kijken gaat nog wel eens ten koste van de monogamie.
Misschien denk je dat je als twintiger je meest wilde jaren hebt, maar op het gebied van vreemdgaan is dat totaal niet het geval. Integendeel juist. Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste.
Ja, dat kan. Een emotionele affaire begint met een onschuldige vriendschap en ontwikkelt zich langzaam tot een diepe band. Soms verandert het in een platonische relatie waarin de emotionele band die met de affaire-partner wordt gedeeld, de ruimte van de huwelijkspartner kan betreden.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Als je besluit om je partner te bedriegen met een ander, dan kun je je daar na afloop erg rot over voelen. Of juist helemaal niet. Want uit onderzoek blijkt dat maar liefst driekwart van de Nederlanders helemaal geen spijt heeft van een slippertje. Degenen die vreemdgaan vinden het dus eigenlijk wel prima.
Vreemdgaan is (helaas) niet uitzonderlijk. Volgens een onderzoek onder 1700 mensen is ruim 27% van de vrouwen en een kwart van de mannen weleens vreemdgegaan.
Dit kan heel erg lijken op de symptomen van post-traumatische stress, afhankelijk van hoe ernstig het vreemdgaan is geweest of hoe het is ervaren. Wanneer je het verliezen van je partner lastig kunt verwerken wordt dit vaak gezien als een “adjustment disorder”.
1. Zakenmannen – Zo'n 29% van de bedriegers was een zakenman. “Vaak hebben ze onregelmatige uren en shiften. Dat maakt het gemakkelijker om stiekem afspraakjes te boeken”, zegt Isabella Mise, communicatiedirecteur van Ashley Madison.
Vrouwen die vreemd gaan, gaan vaak “een affaire aan met een ex-vriendje”, zegt Meyers. “Meestal gaat het echter niet om de ex zelf, maar wel om heimwee naar de vrouw die ze in die tijd waren. Zo'n affaire geeft een vrouw het gevoel dat ze weer echt leeft, ze voelt zich terug jong en aantrekkelijk.”