Het Zwillbrocker Venn is een Natura 2000-natuurreservaat, met een bijzondere kokmeeuwenkolonie en vele andere watervogels. Daarnaast is het 's werelds meest noordelijk gelegen broedplaats voor een kolonie van ongeveer 40 flamingo's.
Er zijn in totaal zes soorten flamingo's: Kleine flamingo (Phoeniconaias minor) Andesflamingo (Phoenicoparrus andinus) James' flamingo (Phoenicoparrus jamesi)
De gewone flamingo heeft het grootste verspreidingsgebied: Afrika, Noordwest-India en het Midden-Oosten maar ook delen van Europa, waarvan de Camargue in Zuid-Frankrijk het bekendste is. Ook komen ze voor in Spanje, Italië, Portugal, de Balkan, Griekenland en sporadisch in ons eigen Nederland!
,,Roofvogels liggen nog altijd goed in de markt, maar flamingo's en kraanvogels worden bijzonder op prijs gesteld.'' Letterlijk en figuurlijk dan wel want voor een flamingo wordt gauw 3.000 euro neergeteld en kraanvogels halen 7.000 euro en meer. Hoe zeldzamer het dier, hoe meer geld er op tafel wordt gegooid.
De gewone flamingo (Phoenicopterus roseus), ook wel de grote flamingo genoemd, is de meeste wijdverspreide en grootste flamingosoort ter wereld. Het is één van de zes nog voorkomende flamingosoorten en is nauw verwant aan de Amerikaanse flamingo.
Geen enkele flamingo kan in de natuur zo oud worden. In het wild is hun gemiddelde levensverwachting 25 jaar.
In het wild worden flamingo's hooguit zo'n 25 jaar oud.
Eén van de redenen is om warm te blijven, als ze een poot optrekken en die stoppen ze onder hun veren. Dan koelt ie natuurlijk niet af. Een andere redenen is dat als ze op één poot staan, dan staan ze eigenlijk perfect in evenwicht en hebben ze minder spierkracht nodig, wat hen dus minder energie kost.
Flamingo's zijn best bijzondere dieren. Natuurlijk staan ze het meest bekend om hun uitmuntende vermogen om balans te houden op één poot. Daarnaast zijn ze erg sociaal en leven ze in kolonies van soms wel 200.000 paren.
Omdat Chileense flamingo's de meeste tijd in het water leven, hebben ze niet veel natuurlijke vijanden. Alleen op het land worden ze weleens door een katachtige gepakt. De flamingo's hebben wel last van de mens. Er wordt op flamingo's gejaagd om hun veren, voor voedsel of als sport.
Er zijn zes verschillende soorten flamingo's die op verschillende plaatsen in de wereld leven. Ze leven meestal in grote groepen. Een groep flamingo's wordt een kolonie, tribune of flamboyance genoemd.
Op de foto met een flamingo: 'Mooi, maar het is bijna altijd slecht voor het dier' Uit je handen laten eten, ze aaien of zelfs oppakken en innig knuffelen.
Een ander gevolg van het leven in een extreem klimaat is dat flamingo's soms hun enige drinkwater kunnen halen uit geisers, omdat die niet bevriezen. Dit betekent echter niet alleen dat hun kop, poten en lichaam bestand zijn tegen heel hoge temperaturen, maar ook dat ze vrijwel kokend water kunnen drinken.
De flamingovolière ligt op een markante plek tussen de Rivièrahal, Winkel van Sinkel, monumentale entree en het gerestaureerde geladaverblijf. De Europese flamingo's, 121 in totaal, zijn al gewend aan hun nieuwe onderkomen. De dieren zijn vanaf de Van Aerssenlaan goed te zien.
De onder meer in Zuid-Europa broedende flamingo was tot ongeveer 1980 een zeldzaamheid. Sinds 1983 broeden er flamingo's in het Zwillbrocker Venn, net over de Duitse grens bij de Achterhoek, en worden ze in Nederland gezien na de broedtijd.
Zeer belangrijk is ook dat u bij het houden en kweken van flamingo's nooit meer dan één soort in een verblijf houdt. Bij het houden van meerdere soorten flamingo's in één ruimte is de kans aanwezig dat een dominante soortvoorkomt dat de onderdanige soort gaat nestelen.
Kropmelk lijkt in wezen veel op 'gewone' melk. Toch is er één uniek verschil. Kropmelk van flamingo's is rijk aan rode en witte bloedcellen en hetzelfde pigment (genaamd: carotenoïde) dat de veren van volwassen flamingo's roze kleurt. Hierdoor krijgt de kropmelk een dieprode kleur.
Maar wist je dat flamingo's van oorsprong eigenlijk helemaal niet roze zijn? Integendeel. Ze zien er bij hun geboorte grijs-donkerblauw uit. Vervolgens worden hun veren wit, zolang er geen pigment wordt opgenomen.
Slapen op een poot
Chileense flamingo's zijn echte groepsdieren. Als ze slapen, staan ze op een poot, de kop tussen de veren, de ogen toe. Wanneer een flamingo een been optrekt, schieten de gewrichten in de andere poot op slot. De vogel staat vervolgens als een huis.
Flamingo's slapen namelijk in het water. Dan staan ze op één poot te slapen, buiten het bereik van roofdieren. Maar als het keihard vriest, blijven ze 's nachts gewoon in het water staan.
Bloedrode babymelk
Flamingo's voeden hun jongen de eerste maanden met energierijke kropmelk, net als duiven. Het verschil zit hem in de kleur. “Wat melkachtig wit is bij duiven, is felrood bij flamingo's. De natuurlijke kleurstof van de kreeftachtigen die ze eten, zorgt voor hun mooie rode veren.
Een spannende en zeker verrassende shot die een Framboos likeur smaak heeft deze met een zachte vanille afdronk. Deze shot is genderneutraal en er is dus geen maar want hij is voor hem en dus ook voor haar..!!! Deze shot heeft voor ieder wat wils voor bij in de wijn of lekker naast de Pils..!!!
Zij leven veelal rond zoutmeren, waar zij vaak het rijk alleen hebben. Het voedsel van flamingo's verschilt van soort tot soort. Grotere flamingo's eten meestal kreeftachtigen, weekdieren en wormen terwijl de kleinere flamingo's vooral microscopisch kleine algen eten.
Gewone flamingo's zoeken overdag naar voedsel, zelfs bij grote hitte. Dit voedsel bestaat uit insecten, wormen, kreeftachtigen, microscopisch kleine algen en ander groenvoer. De vogel is deels een trekvogel, die vaak in warmere streken overwintert.
De kuikens hebben een donzig, grijs verenkleed. Over een paar maanden zal dit veranderen in de bekende roze kleur. De ouders voeden hun nageslacht met flamingomelk. Na verloop van tijd vormen de jonge flamingo's een soort crèche waarin ze opgroeien.