Tandplaque is de grootste boosdoener bij het ontstaan van tandbederf of tandvleesontsteking. Flossen helpt, maar de meeste mensen doen het niet goed. Flossen van tanden en kiezen, zoals veel mensen dat doen, verwijdert de tandplaque niet goed.
Door tussen je tanden en kiezen te stoken, ragen of flossen, (ook wel interdentaal reinigen genoemd) houd je ook die lastige plekken goed schoon. Wij raden aan om dagelijks eenmaal te ragen, stoken of flossen.
Bescherm uw tanden
De bacteriën die zich kunnen ophopen veroorzaken niet alleen irritatie, maar tasten ook het glazuur van uw tanden en kiezen aan, waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. Door regelmatig te flossen verwijdert u deze tandplak en voorkomt u dat schadelijke bacteriën zich ophopen.
De ideale volgorde voor het verwijderen van tandplaque is eerst flossen en dan poetsen. De reden hiervoor is dat je tijdens het flossen bacteriën en debris die zich tussen de tanden opstapelen, losmaakt. Als je daarna je tanden poetst, verwijder je makkelijker deze losgemaakte bacteriën en debris uit de mond.
Na het tandenpoetsen blijven er nog etensresten en tandplak tussen de tanden en kiezen zitten. Slechts ongeveer 40% van uw gebit wordt gereinigd bij het tandenpoetsen. Het is daarom verstandig om uw gebit te stoken, ragen of flossen na het tandenpoetsen, om resterende tandplak en bacteriën te verwijderen.
Over het algemeen genomen kun je de ruimte tussen tanden en kiezen beter met ragertjes schoonmaken. De effectiviteit is hiervan bewezen: het neemt veel beter tandplak weg. Toch zweren sommige mensen bij tandenstokers. Soms uit gewoonte, maar ook omdat ragertjes niet prettig aanvoelen.
Flos minstens een keer per dag om meer tandplak, voedsel en vuil te verwijderen. Wees voorzichtig bij het flossen, gebruik de juiste techniek om plak te verwijderen en tegelijkertijd de conditie van je tandvlees op peil te houden.
Gebruik van ragers
Het is belangrijk om de bacteriën 1x in de 24 uur te verwijderen. Uitgebreid ragen hoeft maar 1x per dag. De rager wordt vastgehouden tussen duim en wijsvinger, op korte afstand van de haren. De overige vingers kunnen gebruikt worden om te steunen, waardoor uitschieten wordt voorkomen.
Zorg ervoor dat je flost wanneer je ook je tanden kan poetsen. Zo verwijder je meteen losgekomen vuil en gaat dit niet op een andere plek in je gebit zitten. Meerdere keren per dag is dus niet nodig en doe dit dan ook niet meer dan twee keer per dag, wanneer je ook je tanden poetst.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
Als u een klein beetje last heeft van tandsteen dan kunt u het volgende doen: Flossen, rageren en stokeren. Spoel uw gebit met actief zuurstof. Poets uw tanden met een tandsteenremmende tandpasta.
Door op de goede manier te flossen, verwijdert u tandplak en voedselresten op plaatsen waar u met de tandenborstel niet goed bij kunt: onder het tandvlees en tussen de tanden. Omdat vorming van tandplak kan leiden tot tandbederf en tandvleesproblemen, is dagelijks flossen dringend aan te raden.
Een veel gegeven advies van tandartsen en mondhygiënisten is om naast het poetsen van de tanden ook tussen de tanden goed te reinigen. Door te stoken, flossen of ragen verwijdert u voedselresten, bacteriën en tandplak en dat voorkomt ontstoken tandvlees en gaatjes.
Gevolgen niet poetsen
Luke Bosker: "Als je je tanden niet poetst dan blijven de bacteriën op je tanden zitten. Die bacteriën zijn de grote boosdoeners. Zij zorgen ervoor dat je tandvlees ontsteekt en dat je gaatjes krijgt." Bij het niet poetsen zorgen suikers er ook voor dat gaatjes kunnen ontstaan.
Elektrisch flossen
Of heb je een beugel of spalkje die je met een tandenstoker of ragertje moeilijk schoon krijgt? Dan is elektrisch flossen voor jou een goede oplossing.
Terugtrekkend tandvlees kan voorkomen worden door uw mondhygiëne op peil te houden. Dit doet u door twee keer per dag goed te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta. Gebruik daarbij een tandenborstel met zachte haren.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Een goede regel is om te beginnen met flossen zodra een kind tanden heeft die met elkaar in aanraking komen. Dit gebeurt meestal rond het tweede of derde levensjaar. Zodra de tanden dit punt bereiken, kunnen er etensresten tussen gaan zitten, zodat er bacteriën kunnen groeien en tandplak kan ontstaan.
Met een radiatorventilator gaat dat beter. Probeer of je de temperatuur van de cv-ketel op 50 graden kunt zetten. De cv-ketel werkt dan nóg zuiniger. Door de ventilatoren geven de radiatoren meer warmte af en wordt het in de meeste huizen toch lekker warm.
Stijgend vochtgehalte zorgt voor schimmel
Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger.
Om het gebit goed te kunnen flossen is het belangrijk dat je daar de tijd voor neemt. De meeste tandartsen en mondhygiënisten raden aan om het gebit te flossen voor een periode van 2 tot 3 minuten. Een volwassene heeft maximaal 32 tanden en kiezen. Dit betekent dus 4 tot 6 seconden per tand.
Uit onderzoek is gebleken dat de waterflosser in deze gevallen tot drie keer effectiever is dan gewoon flossen. Bovendien hebt u met dit apparaatje slechts drie seconden per te behandelen gebied nodig. Het is dus met recht een zeer effectieve manier van flossen te noemen.
Van tandplak naar tandsteen
Wanneer speeksel, voedsel en vloeistoffen samenkomen in de mond, kunnen er bacteriële ophopingen ontstaan die grenzen aan het tandvlees. Deze ophoping wordt tandplak genoemd. Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen.