Zo werd -sma, dat oorspronkelijk een familierelatie aangaf, zoals in Jansma, toen ook achter plaatsbepalingen geplakt. Een naam als Dijksma is dan ook het resultaat van Fries-romantisch geknutsel. Dat geldt ook voor een naam als Sjoerdstra, want -stra betekent van oorsprong ongeveer 'bewoner van' (zoals in Dijkstra).
Nederlandse familienamen als Jans(s)en (Jans zoon), Claes Willems(en) (Willemszoon), Hendriks, Jacobs en Hermans waren oorspronkelijk patroniemen. Men noemt dat versteende patroniemen. In Noord-Nederland geven de uitgangen als -ma of -sma dit aan (voorbeeld Jansma, Broersma en Gjaltema).
De uitgang -a verwijst volgens De Nederlandse Familienamenbank naar verwantschap. Van de vele achternamen die eindigen op -a, eindigen de meeste op -ma en -stra. Achternamen die eindigen op -ma verwijzen veelal naar voornamen. Achternamen die eindigen op -stra verwijzen daarentegen veelal naar plaatsnamen.
Het achtervoegsel –stra is een samentrekking van –sittera, waar volgens Brouwer het woord 'zitter' in te herkennen is. Een 'zitter' betreft de ingezetene of bewoner van en bepaalde plaats. De familienaam Dijkstra is de meest voorkomende naam eindigend op –stra.
Friezen (mannelijk enkelvoud: Fries, vrouwelijk enkelvoud: Friezin of Friese) zijn de inwoners van de Nederlandse provincie Friesland of daaruit afkomstig, die zichzelf in meer of mindere mate beschouwen als onderdeel van een grotere Friestalige gemeenschap.
Friesland is de Nederlandse aanduiding van de provincie; Fryslân is de Friese naam. Sinds 1997 is Fryslân de officiële naam.
De meest voorkomende achternamen in Friesland zijn (de) Vries, (de) Jong en Dijkstra. In Nederland zijn dit ook veel voorkomende namen. De Jong komt in ons land het meeste voor en de Vries volgt na Jansen op een derde plek.
Op de Nederlandse Familienamenbank vind je de herkomst van een achternaam en ook waar die in Nederland het meeste voorkomt. Op Geneanet kan je je achternaam traceren in heel Europa. Hou bij Geneanet wel in gedachten dat de verspreiding van een naam uit de database komt van de stambomen in dat systeem.
Voor de Middeleeuwen waren er geen achternamen in gebruik. Je had een voornaam en soms ook wel een bijnaam. Je kunt van een achternaam spreken als zo'n bijnaam erfelijk wordt, en dat gebeurde in Nederland pas op grote schaal in de 17e eeuw.
Naar huidige inzichten stammen de tegenwoordige Friezen niet af van de Frisii van Tacitus, maar van landverhuizers uit de 5e en 6e eeuw die de kust van Nederland en Duitsland koloniseerden. Er is geen aantoonbaar bewijs voor continuïteit in de bewoningsgeschiedenis van het noorden van Nederland.
De Germanen is een verzamelnaam voor de volken en stammen uit de oudheid die een Germaanse taal spraken, zoals de Bataven, de Gothen, de Saksen en de Friezen.
Oude Friezen
De Friezen hebben zich ongeveer 500 jaar voor Christus gevestigd op de vruchtbare kwelders aan de kust van de Noordzee tussen de Eems (Emden) en de Rijn (Katwijk). Zij waren waarschijnlijk afkomstig van de hogere zandgronden, want die waren na honderden jaren van landbouw compleet uitgeput.
Spinale musculaire atrofie (SMA, spinale spieratrofie) is de verzamelnaam voor een groep spierziekten waarbij iets mis is met de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg. Die zenuwcellen hebben uitlopers naar de spieren.
Een tussenvoegsel of voorvoegsel (beide termen hebben hun voor- en nadelen) is een deel van sommige eigennamen; meestal hoort het bij de familienaam. Vaak is het een kort woord zoals 'van' of 'de'. Daarna komt dan het grondwoord van de naam: het deel dat meer kenmerkend is voor de persoon of familie.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.
Op nummer één staat de achternaam Brink. Brink is een adresnaam en duidt op de plek waar men vroeger woonde. Op nummer twee staat de naam Beek, wat ook een adresnaam is. Daarnaast kan deze achternaam ook een patroniem zijn.
Je naam zoeken – De eenvoudigste manier om te zien hoe vaak je naam voorkomt, is door je naam op te zoeken in de zoekbalk op de homepage, In sommige gevallen stuurt de zoekbalk je direct naar jouw naampagina. Maar als je bijvoorbeeld Bo heet, krijg je eerst nog allerlei namen te zien waar -bo- in voorkomt.
Zinspelen op slaveneigenaar
Namen als Winklaar, Hooi, Daal, De Windt, Geerman, Koeiman, Windster, Vrutaal, Thielman, De Palm, Werleman, Schoop, Boekhoudt, Meulens, Eisden, Schotborg, Paesch, Rasmijn, Plantijn, Koeks, Scharbaai, Roosberg en Toppenberg waren vrijwel onbekend in Nederland.
Natuurlijk heette Friesland vroeger ook Vriesland, observeerde toen iemand.
Fries. Fries en Nederlands zijn de officiële talen in de provincie Fryslân. Friese burgers hebben het recht om hun eigen taal (Nederlands of Fries) te gebruiken.
Gangbaarheid. Het woord Friezin staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Siem is en Nederlandse naam en kan verschillende betekenissen hebben. De naam is een verkorting van Simon. Dit is waarschijnlijk de Griekse vorm van de Hebreeuwse naam Simeon. Deze naam is afkomstig van het woord 'sjema' of 'sjemang' dat 'luisteren, verhoren' betekent.
De officiële Nederlandse naam is Leeuwarden. Maar in het Fries is het Ljouwert en in het lokale dialect Liwwadden. Maar daar houdt het nog niet op. Er zijn meer dan 200 verschillende spellingsvarianten van deze stad.