Als uw grondwater vrij is van ongewenste stoffen dan is het te gebruiken om uw vijver te vullen, maar zorg dan wel dat er voldoende leven in komt door dit meteen toe te voegen. Hierbij kunt u denken aan (minimaal) een groot aantal zuurstofplanten en diertjes, zoals watervlooien.
Leidingwater is het meest geschikt om de vijver mee te vullen. Echter mist leidingwater nog wel wat voedingsstoffen zoals mineralen en kooldioxide. Deze voedingsstoffen kunnen eenvoudig aan het water worden toegevoegd. Mineralen zoals calcium en magnesium bepalen de hardheid van het water.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
Effect regenwater op vijver en plantengroei
Het harde vijverwater wordt immers gemengd met het zachte regenwater. Het gevolg is, dat de groeicondities voor de zuurstofplanten en andere waterplanten slechter worden. Regenwater is daarom niet goed voor je vijver.
De beste manier om vijverwater harder te maken is door direct GH plus toe te voegen in het water. Je hebt direct resultaat, een uur later kun je alweer testen en meten hoeveel de GH waarde gestegen is. We raden je aan om de GH waarde niet sneller te verhogen dan met stappen van 2 tot 3 punten.
Wanneer u bruin water in uw vijver heeft, komt dit vaak doordat het vijverwater te zuur is. Meestal komt er dan turfgrond in uw water terecht, wat het water erg verzuurd. De waterplanten hebben hier het eerste en meeste last van, deze zie je gegeven moment verslijmen en afsterven.
In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
In de herfst- en wintermaanden zal er veel regenwater in de vijver terechtkomen. Dit heeft als gevolg dat er minder mineralen in het vijverwater komen en dat de hardheid naar beneden gaat. Regenwater is namelijk erg zacht en bevat geen mineralen.
Hemelwater is zacht water en volledig kalkvrij. Het is bij uitstek geschikt om mee te wassen (er is veel minder wasmiddel nodig), de ramen te wassen (streeploos) en de planten en tuin water mee te geven.
Putwater is water dat je zelf oppompt en als bron ondiep of diep grondwater heeft. Putwater is niet afkomstig uit het openbare waternet en is ook niet hetzelfde als regenwater.
Het belang van zuurstofplanten
In een vijver zonder pomp kun je niet zonder deze waterplanten die ook een zuiverende functie hebben. Daarbij houden ze zonlicht en dus opwarming van het water tegen, zodat algen minder kans krijgen om te groeien.
De beste plek voor een vijver is een redelijk zonnig stukje tuin dat niet onder de bomen ligt. Waterplanten hebben zonlicht nodig, maar ook weer niet te veel: dat zorgt voor veel algengroei. Als de vijver onder bomen staat, vallen er bladeren in.
Hoe diep moet een natuurlijke vijver zijn
80-100 cm - Het diepste gedeelte van de natuurlijke vijver is 80 cm diep. Dit is ook diep genoeg om vissen te houden. Dieper dan tachtig centimeter is niet aan te raden, dan warmt het water in de zomer niet goed op.
Grondwater bevat daarom meer kalk dan rivierwater. Ook zit in de ene Nederlandse regio meer kalk in de grond dan in de andere regio's. Hierdoor kan de waterhardheid per gebied (en soms zelfs per gemeente) verschillen. Dat kan onpraktisch zijn, zeker als je in een regio woont met heel kalkrijk water.
Zuurstofplanten dragen bij aan een goed evenwicht in de vijver en die zuurstofplanten hebben veel zon nodig, liefst zo'n zeven uur per dag (vanaf het voorjaar). Zorg wel voor schaduw, want een hele dag volle zon is voor een vijver niet goed.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil. Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd. Tevens heeft het een desinfecterende werking voor wondjes op de (slijm-) huid van de vis.
Doordat in de ondergrond zuurstofloze omstandigheden optreden en het water vanuit de bodem mineralen zoals calcium en magnesium kan opnemen wordt het water kalkrijker. Grondwater is daarom vergeleken met regenwater relatief kalkrijk en ijzerrijk.
Wie regenwater opvangt, kan het gebruiken voor een aantal huishoudelijke taken, zoals de toiletten spoelen, kleren wassen, de tuin sproeien… Voor andere zaken, zoals douchen, is het gebruik van regenwater momenteel niet toegestaan.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
Maërl verhoogt de hardheid van het water en stimuleert de ontwikkeling van micro-organismen die voor een goed biologisch evenwicht in uw vijver zorgen.
Een vijver kunnen we op verschillende manieren waterdicht maken. Voor de gebruikelijke vijver in de tuin gebruiken we vijverfolie, polyester of plastieken vormen. Voor de grotere vijverprojecten nemen we asfalt, kleimatten of beton als dichtingsmateriaal.
De temperatuur heeft invloed op het verversen van het vijverwater. Als het een langere tijd warm weer is moet het water iedere 3-4 dagen worden ververst, terwijl als het gewone temperaturen (18-22 graden) zijn dan hoeft het water maar een keer per maand worden ververst.
Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.