Hofstede heeft een model ontwikkeld dat vijf cultuurdimensies onderscheidt: kleine machtsafstand versus grote machtsafstand, individualistisch versus collectivistisch, masculien versus feminien, lage onzekerheidsvermijding versus hoge onzekerheidsvermijding en kortetermijngerichtheid versus langetermijngerichtheid.
Op grond van deze resultaten konden de volgende culturele dimensies worden gedefinieerd: 'Machtsafstand' (van klein naar groot) 'Collectivisme' tegenover 'Individualisme' 'Femininiteit' tegenover 'Masculiniteit' 'Onzekerheidsvermijding' (van zwak naar sterk)
Met het onderscheiden van zes culture dimensies heeft Hofstede een model ontwikkeld waarmee de onderliggende drijfveren van een samenleving in kaart worden gebracht. Op basis van deze zes culturele dimensies wordt duidelijk wat de belangrijkste overtuigingen, waarden, houding en gedragingen van een samenleving zijn.
Deze standaard vragenlijst is door Hofstede ontwikkeld om verschillende culturen met elkaar te kunnen vergelijken. Om dit mogelijk te maken wordt een cultuur verklaard aan de hand van vijf dimensies: machtafstand, individualisme, masculiniteit, onzekerheidsvermijding en korte versus lange termijngerichtheid.
Genot (indulgence) wordt gedefinieerd als een samenleving waarin de mens vrij wordt gelaten om te genieten van het leven en plezier te maken. De tegenhanger, terughoudendheid (restraint) gaat over een samenleving waarin de bevrediging van deze behoeften onder strikte controle staat door sociale normen.
Het heeft te maken met het gevoel van baas te zijn over je eigen leven. Nederland staat ook bekend als een van de ge- lukkigste landen. Nederland is dan ook een hedonistisch land.
Nederland is een land met een zeer kleine machtsafstand. Op het werk verwachten wij dat alle werknemers bij beslissingen betrokken worden als dit invloed heeft op hun dagelijks werk.
Cultuur wordt gedefinieerd als het gehele complex bestaande uit kennis, overtuigingen, kunst, recht, ethiek, gewoonten en alle andere eigenschappen die door de mens zijn aangeleerd als onderdeel van een samenleving.
We constateerden dat de Nederlandse samen- leving sterk individualistisch is (geworden), relatief egalitair is en hoog scoort op waarden die het belang van gelukkig zijn en plezier maken benadrukken. Nederlanders vallen met deze culturele kenmerken tussen de Scandinavische landen en de Angelsaksische landen in.
In individualistische samenlevingen zijn de banden losser en worden individuen als onafhankelijk en zelfstandig opgevat. In collectivistische samenlevingen zijn mensen geïntegreerd in hechte groepen. Deze groepen nemen een centrale plaats in en beschermen de mensen gedurende hun leven in ruil voor loyaliteit.
Driedimensionaal of 3D is een meetkundige omgeving die in drie richtingen, met drie dimensies beschreven wordt. Voorwerpen hebben in die drie richtingen een afmeting: lengte, breedte en hoogte.
Hofstede kan onder andere betekenen: Een boerderij. Een buitenplaats (landhuis) Een stadspaleis (hôtel particulier, hôtel, hofhuis)
In ons universum zijn we gewend aan drie ruimtelijke dimensies: lengte, breedte en diepte. We kunnen ons prima voorstellen hoe dingen eruit zien in minder dimensies – zoals een tweedimensionaal vlak of een ééndimensionale lijn.
Sociaal-culturele achtergrond gaat over normen, waarden, gewoonten en gebruiken die iemand vanuit huis meekrijgt. De term 'sociaal' gaat over iemands thuissituatie en het sociale milieu waaruit iemand komt. De term 'cultureel' gaat over normen, waarden en gebruiken die iemand van huis uit meekrijgt.
In de jaren zeventig ontwikkelde de Amerikaanse antropoloog Edward T. Hall de ijsbergtheorie van cultuur. De ijsberg-theorie stelt dat de zichtbare uitingen van cultuur zoals eten, muziek, kleding, omgangvormen en kunst slechts 10% uitmaken van de gehele culturele context van een samenleving.
Een samenleving is masculien wanneer sociale sekse-rollen duidelijk van elkaar gescheiden zijn: mannen moeten hard en assertief zijn en moeten zich richten op materieel succes, vrouwen moeten teder en bescheiden zijn en zich richten op de kwaliteit van het bestaan.
Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen. Behalve deze elementen worden ook landschappelijke of omgevingskenmerken (zoals water) als karakteristiek gezien.
Voorbeelden van collectivistische culturen zijn Aziatische en Afrikaanse landen en landen in Zuid-Amerika. Oost-Europese landen zijn eerder collectivistisch, maar worden steeds individualistischer.
Belangrijke kenmerken voor wat volgens de ondervraagden 'typisch Nederlands' is, is onze taal en zijn symbolen en tradities. Onder dit laatste vallen de Nederlandse vlag, fietsen en nationale feest- en herdenkingsdagen als Koningsdag, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, pakjesavond en de Elfstedentocht.
Cultuur : alle waarden, normen, gewoonten en andere cultuurkenmerken die mensen binnen een groep of samenleving met elkaar delen.
geloof, eten, muziek, dans, kleding, tradities, gewoontes, normen en waarden, de taal etc. etc. een cultuurkenmerk is alle eigenschappen en het gedrag dat in de cultuur van een volk voorkomt.
Machtsafstand
De machtsafstand is de mate waarin minder machtige leden van organisaties in een land verwachten en accepteren dat de macht ongelijk verdeeld is.
Hofstede onderscheidt vijf dimensies, waarop je culturen van elkaar kunt onderscheiden. Grote machtsafstand versus kleine machtsafstand; Dit is de mate waarin minder machtige leden van bijvoorbeeld gezin, school of organisaties in een land verwachten en accepteren dat de macht ongelijk verdeeld is.
Cultureel lijken Suriname en Indonesië niet echt op Nederland, desondanks heeft Nederland wel een grote invloed uitgeoefend op deze landen. Het rechtsstelsel van Indonesië is nog altijd gebaseerd op het Nederlandse rechtsstelsel. Daarnaast wordt het Nederlands nog altijd in Suriname gesproken.