Zorg ervoor dat de planten zo diep zitten als ze op de kwekerij zaten: de bovenste wortels niet meer dan enkele centimeter onder de grond, de onderste vertakking boven de grond. Wanneer planten te diep geplant worden, krijgen de wortels onvoldoende zuurstof, wat nefast kan zijn.
Graaf een geul of een aantal ruime plantgaten. Deze moeten minstens 25 centimeter breed zijn. Qua diepte is het aan te raden om deze geul of gaten ongeveer anderhalf keer zo diep te graven als de hoogte van de wortels of de kluit.
Graaf een geul of plantgaten
Zo'n geul is normaal gesproken ongeveer 35 centimeter breed en minstens 50 centimeter diep. De ideale diepte is zo'n anderhalve keer de hoogte van de kluit of de wortels van de plant als ze geleverd worden.
Ze wortelen met een combinatie van enkele dieper gaande wortels, en een fijnvertakt oppervlakkig wortelstelsel. De grond moet dus goed doorwortelbaar zijn. De aanwezigheid van bepaalde bodemschimmels bevordert de wortelontwikkeling.
Volgens het Veldwetboek moet je bij het planten van een haag een afstand van minstens 0,5 meter tot aan de perceelsgrens respecteren. Plant je de haag samen met je buren als een gezamenlijke afsluiting, dan mag de haag op de perceelsgrens staan.
Verwijderen uw buren de takken niet? Dan kunt u de takken zelf weghalen. U mag alleen de takken boven uw grond afknippen. Alles wat u afknipt boven uw grond, is uw eigendom.
Dus, hoe hoog mag een haag zijn? Over het algemeen geldt dat een erfafscheiding in de achtertuin niet hoger dan 2 meter mag zijn. In de voortuin is dit een hoogte van 1 meter, maar dit kan verschillen per gemeente.
Beukenhaag planten
Graaf een geul van 50-60 cm diep en circa 40 cm breed. Verbeter de uitgegraven aarde met compost of Vivumus. Een beetje beukengrond (uit het bos) is ook fantastisch.
Per meter haag hebben de planten in uw haag twee keer per week ongeveer 15 liter water nodig. Dat betekent niet dat u zorgvuldig de liters moet afmeten en iedere week twee keer bij uw haag moet gooien. Regenwater is voor uw haagplanten even voedzaam als leidingwater, dus ook daar drinken ze graag van.
Haag verplanten
Als een haag drie tot vier jaar staat en regelmatig gesnoeid is, kun je hem nog verplanten. Bij oudere hagen is het iets meer risico. Draai de planten zo, dat ze op dezelfde manier terug geplant worden. Verplant bladverliezende hagen in de wintertijd.
De taxus gaat doorgaans decennialang mee. Wanneer u op zoek bent naar een schitterende, wintergroene haagplant met een lange levensduur is de taxus dus zeker een goede optie. Een coniferenhaag is in de meeste gevallen wintergroen en ook zeer winterhard.
Voor de meeste haagplanten worden een 5-tal planten per meter gerekend. Voor kleine haagjes zoals bv. buxus kan dit aantal oplopen tot 7 planten per meter, voor zware, brede hagen kan dit iets minder zijn. Let erop dat de wortels van planten met blote wortel nooit uitdrogen.
De meeste tuiniers kiezen er echter voor om deze haagplanten jaarlijks twee keer te snoeien, zodat ze er extra strak uitzien. Laat de eerste van de twee snoeibeurten vóór de langste dag plaatsvinden. Snoei uw haag onderin wat breder dan bovenin.
De wortels groeien over het algemeen niet zo diep als vaak verondersteld wordt. Bij een lage grondwatertafel kunnen de wortels tot twee meter diep in de grond doorgroeien. Dieper wordt de bodem te koud en te zuurstofarm om wortelgroei toe te laten.
Je kunt het hele jaar door jouw tuin prima aanplanten. De meest ideale planttijd is voor veel planten het najaar, met name de maanden september en oktober. Planten met een kluit of blote wortel kun je het beste in het najaar planten!
Wanneer je de haag op je eigen perceel plant, hou je minstens 50 cm afstand tot de perceelgrens. Graaf een sleuf van ongeveer 40 cm diep en 40 cm breed en maak de grond goed los. Je kan de bodem verbeteren met compost.
Voor droge gebieden zijn de beukenhaag en de Berberis thunbergii aanraders. Deze planten gedijen juist op droge zandgronden en zullen er daarom geen moeite mee hebben als er een tijdje wat minder regen valt. De haagbeuk voelt zich vrijwel overal op zijn gemak en kan dus ook tegen een droge periode.
De beukenhaag flink terugsnoeien is geen probleem. Doe dat in het voorjaar, ook weer vóór de langste dag van het jaar. Op die manier zal de plant snel nieuwe scheuten ontwikkelen, zodat uw beukenhaag mooi en vol is in de zomer. Na de snoeibeurt kunt u de beukenhaag bemesten, bijvoorbeeld met organische mestkorrels.
Een beukenhaag kan wel dertig tot zestig jaar oud worden, mits deze op de juiste manier onderhouden word. Naast het snoeien en bemesten van de beukenhaag is het van belang dat de plant voldoende water krijgt.
Het grote verschil is dat een beukenhaag (Fagus) zijn blad verdord behoudt in de winter terwijl een haagbeuk (Carpinus) zijn blad volledig verliest. Een beukenhaag geeft in de winter dus meer kleur in de tuin en meer privacy.
De maximumhoogte voor een haag op de minimumafstand (ongeveer 50 cm) van de perceelgrens is 1,50 m. Alhoewel, als jij kan bewijzen dat jouw haag daar al écht 30 jaar staat dan gaat het om een soort van verworven recht/erfdienstbaarheid en de buur kan niet meer vragen om jouw haag te rooien.
Een Beukenhaag is een loofboom die 's winters zijn verdorde bladeren vast zal houden. Deze bladeren verliest hij pas in het begin van het voorjaar. Dit is ook het moment dat de nieuwe bladeren aan de boom komen.
Wat is eigenlijk het verschil tussen heggen en hagen? Een heg is strak, bestaat vaak uit beuk, meidoorn, veldesdoorn of haagbeuk en wordt jaarlijks onderhouden. Een haag is hoger en breder, bestaat vooral uit meidoorn, sleedoorn, roos of wilg en wordt eens in de zes jaar onderhouden.
Mag ik een haag tegen een muur of schutting plaatsen? U mag een haag tegen een muur of schutting plaatsen. Dan mag de haag zelfs dichter bij de kavelgrens staan dan 50 centimeter. Daar staat echter wel tegenover dat de heg niet hoger mag zijn dan de bestaande erfafscheiding.
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan.