Studies van de universiteit van Nevada en de universiteit van Washington wijzen uit dat naar iemand luisteren een belangrijke rol speelt in diegene verliefd op je te laten worden. Op die manier toon je interesse in iemand en laat je zien dat je klaarstaat voor diegene.
Verliefden kunnen immers vaak alleen maar aan hun partner denken. Maar Amerikaans onderzoek bewees in 2009 dat de hersenen zelfs na een relatie van twintig jaar nog alle kenmerken van verliefdheid kunnen hebben. Paren in zo'n gelukkige toestand noemen we 'zwanen', omdat die vaak levenslang bij elkaar blijven.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Als iemand continu niet de aandacht krijgt die ze in een liefdesrelatie mag verwachten, is het niet gek als op zeker moment het gevoel weg is. Of als er continu over haar grenzen heen wordt gaan, bijvoorbeeld met alcoholgebruik. Het kan ook zijn dat iemand in haar persoonlijke leven uit balans raakt.
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.
Je kan over niets anders meer praten dan de persoon waarop je verliefd bent. Je verwaarloost je vrienden, je hobby's, je school of werk. Je vindt alles wat de ander doet of zegt fantastisch. Je valt moeilijk in slaap, hebt moeite om te eten, je krijgt soms hartkloppingen of je moet soms erg zweten.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
Uit onderzoek blijkt dat we slechts 3 keer verliefd worden in ons leven! Het onderzoek vond plaats in Engeland waar 3000 Britse mannen en vrouwen ondervraagd werden. De ondervraagden hadden gemiddeld vijf relaties achter de rug, maar ze bekenden slechts drie keer echt verliefd te zijn geweest.
Nou, dat hangt van verschillende factoren af. Zo duurt het bij mannen gemiddeld 97 dagen voordat ze hun liefde durven uitdrukken en het L-woord uitspreken. Vrouwen doen hier gemiddeld net iets langer over, namelijk 149 dagen, zo blijkt uit een studie in de Journal of Personality and Social Psychology.
Er worden dus verschillende stofjes aangemaakt als je verliefd bent die een groot effect hebben op je hersenen. Zo is er bij verliefde mensen duidelijk een verhoogd gehalte dopamine in hun brein te zien. Dopamine zorgt voor het extreem gelukkige gevoel dat je hebt als je met je geliefde bent.
Verliefdheid bij mannen werkt in essentie hetzelfde als bij vrouwen. Je vindt iemand die je heel leuk vindt, ontwikkelt diepere gevoelens en wordt gelukkig als je diegene ziet. Het is dus een lichamelijk proces, waarbij de hersenen chemicaliën gaan aanmaken als je in de buurt bent van een bepaald persoon.
Chemische cocktail
“Onze hersenen en hormonen spelen daarbij een grote rol. Bij aantrekking komen heel wat chemische stoffen vrij zoals onder andere het knuffelhormoon oxytocine, wat zorgt voor hechte emotionele banden, alsook serotonine. Dat is een neurotransmitter die je geluksgevoel omhoog krikt.”
Omdat verliefdheid ook stressvol is, maakt je lichaam ook cortisol aan. Het moment waarop cortisol vrijkomt, vernauwen de bloedvaten rondom je darmen zich eventjes, waardoor je 'vlinders' in je buik voelt. Oh, en de stress zorgt er ook voor dat je je een hele dag misselijk kunt voelen of geen honger hebt.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Gemiddeld duurt het drie maanden van daten tot een serieuze relatie, maar dit kan ontzettend variëren. Cliché maar waar: uiteindelijk zal je merken dat naast verliefdheid het gevoel 'houden van' steeds meer gaat groeien en kun je spreken van een relatie.
Vechten voor je relatie betekent dat je de hoop niet opgeeft, ook al voel je je hopeloos. Vechten betekent ervoor kiezen om je stinkende best te doen om dat wat er kapot is weer te lijmen. Het betekent dat je niet blijft staan op je standpunten, maar juist toenadering zoekt. Ook als je je daarin alleen voelt staan.
“Er bestaat jammer genoeg geen magisch aantal van dates voor wanneer de vonk overslaat. Soms kan dat wat langer duren." Kortom, ook al is je date niet je type, toch kan je er nog pardoes voor vallen.
In het eerste jaar van de relatie heeft 70 procent van de koppels ongeveer twee keer per week of vaker seks. Na vijf tot tien jaar is dit percentage gedaald tot 23 procent. Koppels die langer dan tien jaar samen zijn, hebben soms wel drie maanden - of langer - geen seks.
Omdat seks je hormonen op hol brengt, waardoor je je achteraf nauwer verbonden voelt met je partner. Dat is heel belangrijk bij koppels die van elkaar aan het vervreemden zijn, want dat dichte en intieme gevoel is het begin van een genezingsproces.