Net als de kozijnen kun je plinten makkelijker afplakken als deze gedaan zijn. Ga je dus aan de slag met het schilderen van je muur en plinten hou dan de volgende volgorde aan. Schuur je plinten en grond ze eerst, schilder vervolgens je muur en eindig met het schilderen van je plinten.
Wij adviseren om te beginnen met het verven van je kozijnen en dan pas je muren. Wanneer je een foutje maakt, kun je makkelijker de muurverf van je kozijnen vegen dan andersom.
Verf eerst het plafond, dan de muur – en eerst de hoeken en randen. Schilder altijd eerst het plafond voor je aan de muren begint. Zo voorkom je dat er verfspatten op de pas geschilderde muur komen. Schilder vervolgens met een kwast de hoeken en pak dan een roller voor de rest.
Omdat je de kleuren perfect op elkaar wilt afstemmen. Of je neemt de versleten plinten onderhanden omdat ze anders schraal afsteken bij je fris geverfde muur. Plinten schilderen heb je zo gedaan en geeft je huis net die perfecte finishing touch.
Ja, het is mogelijk om te schilderen zonder dat je hoeft te schuren. Je hebt een aantal speciale primers die direct kunnen worden aangebracht. Omdat je niet hoeft te schuren ben je een stuk sneller klaar met je verfklus. Je hoeft hierbij alleen de ondergrond heel goed te ontvetten (gebruik hiervoor Universol).
Voorstrijken is nodig als de ondergrond poederend is, of als de ondergond sterk zuigend is. Welke soort voorstrijk je moet gebruiken hangt dan weer af van de ondergrond en van wat er overheen gaat. Voor behangwerk heb je andere voorstrijk nodig dan voor sauswerk.
Begin met vlak 1 en breng de verf op. Breng de verf eerst aan op de dieper gelegen delen, daarna op de 'vlakke' delen en verdeel vervolgens de verf kruislings over het vlak en strijk of rol af van beneden naar boven. Ga verder met vlak 2 en zorg ervoor dat je nat in nat werkt.
Het is handig om aan de hoeken en randen te beginnen om vervolgens naar binnen te werken. Zo kun je iets preciezer te werk gaan. Verf vervolgens met de muurverfroller van links naar rechts en daarna van boven naar beneden. Verf elke keer 2-3 keer over dezelfde baan heen.
Begin niet te vroeg op de dag en ga 's avonds niet te lang door. Doet u dit wel, dan loopt u het risico van condensvorming door sterke temperatuurverandering, waardoor de verf mat wordt en de hechting aanzienlijk verslechterd.
Begin met de basis: Investeer in een set basis schildermaterialen: penselen van verschillende groottes, een palet, schilderdoeken of papier geschikt voor schilderen, en een basis set acryl- of olieverf. Leer kleuren mengen: Besteed tijd aan het leren hoe je kleuren kunt mengen om de gewenste tinten te creëren.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout. Ook siliconen van kitranden moeten eerst ontvet worden om onthechting te voorkomen.
De grootste reden dat schuren nodig is, is om de verf beter te laten hechten. Verf moet zich goed kunnen hechten op de ondergrond, ook wanneer je een tweede laag verf aan gaat brengen. Als je een muur helemaal opnieuw gaat verven is deze vaak voorzien van oneffenheden of beschadigingen.
Buiten het huis geldt hetzelfde als binnenshuis: je verft eerst de kozijnen en vervolgens pas de muur. Ook hier geldt dat de hardheid van de houtverf het makkelijker maakt om de kozijnen af te plakken en dat je spetters op de muren makkelijker kunt herstellen als je ze voor het laatst bewaart.
Voor de optimale bescherming zijn twee lagen grondverf voor je begint met de laklaag aanbrengen vaak goed genoeg, helemaal als je met nieuw hout werkt. Bij oppervlakken in je huis schilderen of laten verven kun je vaak licht schuren als de onderlaag er nog steeds prima uit ziet.
Een gestucte muur verven zonder voorstrijk is bijvoorbeeld geen goed idee. Zuigt de muur het vocht niet op, dan hoeft dit dus niet per se. Toch raden wij het gebruik van een voorstrijkmiddel wel aan. Als je gaat verven zonder vooraf voor te strijken, is er een grotere kans op strepen en glansverschillen.
De gemiddelde voorstrijk droogtijd is 6 uur. Vaak is het echter al wel eerder overschilderbaar.
Of 1 of 2 keer voorstrijken nodig is, hangt dus af van de ondergrond die je wilt gaan schilderen. Een pas gestucte muur onttrekt veel vocht uit de verf en voorstrijk aanbrengen op stucwerk, is dan ook zeker nodig.
Verf moet hechten
Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.
Ontvetten voor schilderen kan zowel met ammoniak als schoonmaakazijn, al heeft het tweede middel de voorkeur. Deze middelen kun je voor elk materiaal gebruiken. Ammoniak is een goede ontvetter, maar is wel schadelijk voor het milieu. Schoonmaakazijn werkt bijna net zo goed als ammoniak en is niet schadelijk.