Auto uitlenen verzekering
Degene aan wie jij je auto hebt uitgeleend is ook gewoon verzekerd volgens de dekking van je verzekering. Deze persoon moet vanzelfsprekend wel beschikken over een rijbewijs en toestemming van jou hebben gekregen om in jouw auto te rijden.
Een leenauto van de garage is dus niet helemaal zonder risico. Hoewel de leenauto verzekerd is voor aansprakelijkheidsschade, is de schade aan de auto zelf dus niet verzekerd. Mocht je dus zelf een schade veroorzaken aan de auto, kan het garagebedrijf u verantwoordelijk stellen voor deze schade.
Ja, u bent verzekerd als u in andersmans auto rijdt. Een autoverzekering geldt namelijk voor de auto, en niet voor een persoon. Als het voorkomt dat u in andermans auto rijdt, bent u dus gewoon verzekerd. De eigenaar van de auto blijft wél aansprakelijk voor alles wat er met de auto gebeurt.
Ben ik hiervoor verzekerd? Wanneer je schade veroorzaakt aan een geleende auto of een ander motorrijtuig, wordt dit niet vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering. De schade kan eventueel wel verhaald worden via de autoverzekering van de auto-eigenaar zelf.
Degene die iets leent of gebruikt van een ander, is dus in de meeste gevallen verantwoordelijk voor de schade. Dit geldt niet voor schade aan geleende auto's, geleende aanhangers en caravans (tenzij losgekoppeld en stilstaand) of geleende vliegtuigen omdat deze zaken onder een andere verzekering vallen.
Bel 112 voor een ambulance of politie. Dit is in Nederland niet nodig bij lichte blikschade. Verlaat de plaats van het ongeval niet zonder al je gegevens achter te laten. Het is strafbaar om de plek van het ongeluk te verlaten zonder je gegevens uit te wisselen of gewonden te helpen.
“Inderdaad, de autoverzekering geldt altijd als je iemand toestemming hebt gegeven jouw auto te gebruiken. Maar de verzekeringnemer loopt wél financieel risico, ook al veroorzaakt hij of zij de schade niet zelf. Heb je alleen een WA-verzekering op de auto, dan is er geen dekking voor je eigen, niet verhaalbare schade.”
Wie mag er in mijn leaseauto rijden? Iedereen met een geldig Nederlands rijbewijs mag in de auto rijden en is verzekerd. Je blijft wel zelf verantwoordelijk voor de auto.
Leent u uw auto uit en veroorzaakt de bestuurder een ongeluk waarbij schade ontstaat? Dan zijn de kosten voor u. Als eigenaar van de auto blijft u verantwoordelijk voor wat ermee gebeurt. Meestal vergoedt uw verzekering de schade.
Vervangend vervoer bij schade
Als je de schade laat repareren bij een aangesloten schadeherstelbedrijf, krijg je van je autoverzekeraar vaak gratis vervangend vervoer. Dit is vaak een auto, maar kan ook een fiets zijn. Of je vervangend vervoer krijgt, hangt wel af van de dekking van je autoverzekering.
Een leenauto is al verkrijgbaar vanaf €25,- per dag.
De eerste 100 km zijn gratis. Hierboven zijn de kosten 35 cent per gereden km. Verder kunt u ook altijd een gratis fiets lenen.
Heeft u autoschade en moet de auto gerepareerd worden? In de meeste gevallen krijgt u via de garage vervangend vervoer. De kosten hiervan worden dan vergoed door de verzekeraar.
De persoon aan wie u de auto heeft uitgeleend, kan een aanrijding krijgen met schade als gevolg. U bent als eigenaar verantwoordelijk voor uw auto en alles wat er met uw auto gebeurt. Dus schade, een eigen risico en eventuele boetes komen voor úw rekening.
Als het gaat om af en toe een ritje, mag dit zeker. Jouw auto uitlenen aan je kind, kan dan ook zonder problemen. Je hoeft dit ook niet te melden bij je verzekeraar. En jouw auto blijft gewoon verzekerd, ook met je zoon of dochter achter het stuur.
Kan ik zomaar de auto van iemand lenen? Hebt u een geldig rijbewijs, dan mag u, uiteraard na toestemming van de eigenaar, rijden met de auto van iemand anders. Controleer wel of de internationale motorrijtuigverzekeringskaart (de vroegere groene kaart) nog geldig is voor u met de wagen de weg op gaat.
Het is toegestaan om bijvoorbeeld een collega of een familielid in jouw leaseauto te laten rijden. De auto is dan altijd verzekerd.
Wat zit in de private lease prijs inbegrepen? Dit betekent dat je zelf alleen de brandstof hoeft te betalen. Echter zijn wel uitgaven zoals boetes, het wassen van je auto en tolkosten voor je eigen rekening.
Ja, het is mogelijk om je leasecontract eerder op te zeggen. We leggen je hieronder precies uit hoe dat werkt, er komen namelijk wel afkoopkosten bij kijken. Als je het contract na 12 maanden eerder op wil zeggen, betaal je een opzegvergoeding.
Bij schade is je partner dus gewoon verzekerd als hij of zij in jouw auto rijdt. Andere bestuurders die incidenteel in je auto rijden zijn ook gewoon verzekerd. Leen je de auto een keer uit aan de buurman? Dan zijn eventuele schades die hij maakt gewoon verzekerd.
Het is dus niet mogelijk om de autoverzekering op twee namen te zetten. Wat wel kan is aangegeven dat iemand anders dan de verzekeringsnemer de medebestuurder van de auto is. Bijvoorbeeld als iemand anders regelmatig, 2 keer in de week of vaker, in je auto rijdt.
Schade aan de auto door vandalisme wordt vaak alleen gedekt door een allrisk-verzekering. Denk hierbij aan krassen in de lak en lekgestoken banden. In de polisvoorwaarden wordt vandalisme niet altijd duidelijk omschreven. Bij vandalisme gaat het om het expres kapot maken of beschadigen.
Wegrijden van een plaats van een verkeersongeval is strafbaar. Dat is bepaald in artikel 7 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 94). Dit artikel verbiedt twee dingen: doorrijden na een verkeersongeval waarbij iemand overlijdt of een ander letsel of schade heeft opgelopen, zonder dat je je identiteit kenbaar hebt gemaakt.
Wat een autoschade je ongeveer kost, ligt aan het type schade. Zo'n 85% van alle geclaimde schades bij ANWB Autoverzekeringen gaat over materiële schade: schade aan de auto zelf. Deze bedragen zijn gemiddeld zo'n €1.250,-.
Meestal staat in de polisvoorwaarden van de autoverzekering dat je binnen drie dagen na de aanrijding of ongeval de verzekeraar op de hoogte moet stellen. Je kunt wel alvast contact opnemen met een schadehersteller voor een afspraak voor reparatie. Deze moet wel aangesloten zijn bij je verzekeraar.