Pigmentvlekken kunnen door middel van een laserbehandeling of een medische peeling behandeld worden. Met een medische peeling kan oppervlakkige pigmentatie makkelijk behandeld worden. Wij hebben verschillende medische peelings die geschikt zijn voor ieder huidtype.
Een laserbehandeling is eent geschikte manier om pigment te behandelen. Dit komt doordat een laser een gebied op de millimeter nauwkeurig kan behandelen. De Pigment Laser werkt op een speciale golflengte die diep in de huid kan doordringen, waardoor de ophoping van pigment kan worden aangepakt.
Om de huidaandoening pigmentvlekken goed te verminderen zijn er gemiddeld twee tot drie laserbehandelingen nodig. Het kan ook zijn dat de pigmentvlek al na 1 tot 2 laserbehandelingen weer mooi weg trekt. Tijdens het intakegesprek stellen onze huidtherapeuten een persoonlijk behandelplan met u op.
De laserstralen voelen aan als kleine prikjes op de huid. Tijdens de behandeling koelen we uw huid met koude lucht. De behandeling is niet pijnlijk en duurt maar een paar minuten.
Pigmentvlekken crème best getest
Het pigmentserum van Biodermal (nu met 40% korting) is wat dat betreft een aanrader, want dit is de best geteste crème tegen pigmentvlekken. Door de extra hoge concentraties werkstoffen zijn de pigmentvlekken duidelijk minder zichtbaar.
Teveel blootstelling aan UV-straling kan huidkanker veroorzaken en doet de huid sneller verouderen. Ook kan een overdosis aan UV-straling de pigmentcellen ontregelen wat zorgt voor een ophoping van pigment. Deze ophoping aan pigment ziet eruit als een donkere plek op de huid; een pigmentvlek.
Een elegantere manier om pigmentvlekken te verwijderen is met een laserbehandeling. Met een laserbehandeling kan het hele gelaat snel en efficiënt behandeld worden waardoor u een jongere en frissere uitstraling verkrijgt.
Vitamine C kan de overmatige productie van melanine door het enzym tyrosinase onderdrukken. Hierdoor kunnen pigmentvlekken worden voorkomen. Vitamine C is een sterk anti oxidant en kan reeds bestaand pigment ophelderen.
Zowel een laserbehandeling als een peeling is een goede behandeling tegen pigmentvlekken. Een peeling is vooral bedoeld als er sprake is van oppervlakkige pigmentatie. Ook de getinte en donkere huid komt in aanmerking voor een peeling.
Helaas gaan pigmentvlekken meestal niet vanzelf weg. Als je bruin bent geworden door de zon, heb je natuurlijk meer pigment in huid. Dit trekt langzaam weg als je minder in de zon komt. Dat is de reden dat je in de winter bleker bent dan in de zomer.
Voor ongeveer 10 dagen blijft de pigmentvlek nog iets donkerder en schilfert er daarna vanzelf vanaf. Make-up kun je overigens al direct weer gebruiken. Hoe lang duurt het herstel na een pigmentvlek verwijderen? Meestal zo'n 4 weken.
Pigmentvlekken ontstaan door een ophoping van pigmentkorrels in de cellen die pigment maken, bijvoorbeeld door teveel zon. Teveel pigment in de huid kan ook andere oorzaken hebben, zoals de ziekte van Addison, hemosiderose of het gebruik van de anticonceptiepil.
Over het algemeen zijn er gemiddeld 2 – 6 behandelingen nodig om pigmentvlekken te verminderen of te verwijderen. Waarbij oppervlakkig gelegen pigment minder behandelingen nodig heeft dan dieper gelegen pigment. Tussen elke behandelingen zitten er 4 – 6 weken tussen.
Pigmentvlekken verwijderen met appelazijn
Als je appelazijn op je huid gebruikt, trekken de zuren diep in je huid en komt de gezonde huid onder je pigmentvlekken naar boven. Hierdoor ziet je huid er weer egaal uit! Hoe ga je te werk: Doop een watje in appelazijn en wrijf het op de donkere plekjes.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig? Het kan zijn dat het pigmentvlekje na één behandeling al niet meer zichtbaar is. Vaak zijn er 2-4 behandelingen nodig om het beste resultaat te behalen. De behandelingen vinden om de 4-6 weken plaats.
Hoe zien pigmentvlekken in het gezicht eruit ? Lichte vlekken kunnen soms licht schilferig zijn of geheel wit. Donkere vlekken kunnen meerdere kleuren hebben zoals lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw. Donkere vlekken kunnen ook licht schilferig zijn.
Over het algemeen zijn pigmentvlekken goedaardig, maar zoals we aangaven zijn ook moedervlekken vormen van pigmentvlekken. Soms kan een moedervlek zich ontwikkelen tot een melanoom, dat beter bekend staat als huidkanker. Wanneer de moedervlek donkerder of groter wordt, ga dan direct naar de huisarts.
Als pigment verdwijnt, bijvoorbeeld na ontstekingen, eczeem, zweren, infecties, auto-immuunziekte of brandwonden, spreken we van hypopigmentatie. Een bijzonder voorbeeld van hypopigmentatie is vitiligo,een mogelijk auto-immuunziekte die kan ontstaan bij mensen van elke leeftijd of iedere huidskleur.
Producten met retinol of vitamine B kunnen jouw huid ondersteunen in het herstel van het pigment. Hierdoor verdwijnen de witte vlekjes eerder, als ze ontstaan zijn door zonnebrand. Bij een andere oorzaak is meestal geen behandeling mogelijk en kan allen het camoufleren van de vlekken een oplossing bieden.
Theeboom olie wordt vaak gebruikt om alle kleine oneffenheden van de huid te behandelen. Bij pigmentvlekken wordt theeboom olie meestal in verdunde vorm gebruikt om huidirritatie te voorkomen.
Er zijn namelijk veel (thuis)middeltjes die de huid irriteren en het pigment juist kunnen verergeren! Pigment kan in veel gevallen goed behandeld worden met bijvoorbeeld laser, peelings, microdermabrasie , microneedling of een Meline pigmentbehandeling. Daarbij is het gebruik van goede thuisproducten heel belangrijk!
Na de behandeling is de huid warm, rood en gezwollen. Bij sommige laserbehandelingen houdt die roodheid enkele uren aan, bij andere enkele dagen of zelfs twee weken. Ook kan de huid gaan vervellen of kunnen er korstjes ontstaan. Gebruik direct na de behandeling een koelpack om de huid te koelen.
Pigmentvlekken kunnen terugkeren onder invloed van bijvoorbeeld zonlicht. Het is daarom erg belangrijk om de huid met regelmaat goed in te smeren met zonbescherming.