Als u naar Kroatië reist, moet u altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart (ID-kaart) meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Voor Kroatië is een ID-kaart voldoende om mee te reizen.
Voor Kroatië is geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitskaart is uiteraard wel noodzakelijk.
ontstekers en lonten. mijnen, granaten en andere militaire explosieven. vuurwerk of andere pyrotechnische artikelen. rookbommen en andere apparaten voor rookproductie.
In veel Oost-Europese landen is voorzichtigheid geboden. Vooral op het platteland is het water vaak niet van goede kwaliteit en kunt u beter flessenwater drinken. Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit.
Zowel euro's als kuna's (bankbiljetten en munten) werden gedurende een periode van twee weken na de invoering van de euro als betaalmiddel toegestaan.
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Kroatië.
Als je met de auto naar Kroatië gaat is het goed om te weten dat er in de steden Zagreb en Pula parkeerzones zijn. De boetes zijn hoog en als je echt pech hebt wordt je auto weggesleept. Daarom is het heel verstandig om altijd te kijken of je op een plek staat waar je voor moet betalen en dat je ook echt betaald.
Kroatië is sinds 2013 lid van de EU, maar is nog geen onderdeel van de Schengenzone. Slovenië is sinds 2004 lid van de EU en hoort sinds 2007 tot de Schengenzone. De grens met Kroatië is zo een buitengrens die beter in de gaten zou moeten worden gehouden wegens de dreiging van terrorisme.
Binnen bebouwde kom: 50 km/h. Buiten bebouwde kom: 90 km/h. Autowegen: 110 km/h.
De snelheidsbeperking op de autosnelwegen bedraagt 130 km/u, op de nationale wegen 90 km/u en in de bebouwde kom 50 km/h. Het telefoonnummer van de Kroatische wegenhulp (HAK) is 1987. Indien men van een niet-Kroatische GSM belt 00385 1987. Het telefoonnummer van de politie is 192.
De afgelopen jaren is Kroatië in opkomst. En niet zonder reden! Zo vind je er een heerlijk klimaat met meer dan 2500 zonuren per jaar, de mooiste culturele steden, pittoreske haventjes, verbluffende natuur en honderden eilanden. Om nog maar te zwijgen over de Kroatische kust: de allermooiste van Europa!
Kroatië kent immers geen digitaal vignet dat je makkelijk online kan kopen. Een vignet Kroatië online aanschaffen is dus onmogelijk. Wel kan je er bij tolstations een tolbadge kopen of cash betalen aan de tolpoortjes in Kroatië. Op deze pagina verneem je waar en voor welke voertuigen een tolheffing geldt in Kroatië.
Vignet Slovenië
In Kroatië moet je als automobilist een afstandsafhankelijke tol betalen. Dus hoe verder je rijdt, des te meer je betaalt. Volgens de tolcalculator van ADAC is dat vanaf de grens naar Split zo'n 20 euro. Alles bij elkaar opgeteld ben je minimaal 66 euro kwijt voor een enkele reis.
Binnen de Europese Unie heeft u geen coronabewijs nodig om te reizen. En dus ook geen herhaalprik. Voor landen buiten Europa kunnen afwijkende eisen gelden. Soms is een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag nodig.
Kroatië is een redelijk veilig land, maar tijdens uw vakantie aldaar raden wij u toch aan om zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen als portemonnees, paspoorten, camera's en sieraden. U bent als toerist herkenbaar en daarom een potentieel doelwit voor zakkenrollers.
Kroatië is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Reizen door Kroatië is ongecompliceerd omdat het land een op routes gebaseerd tolsysteem gebruikt en u van tevoren geen vignetten hoeft te kopen. Tolheffingen worden direct bij de tolhuisjes voldaan.
Voor voertuigen in klasse 3 en 4 heb je een tolbadge nodig. Dat zijn voertuigen boven de 3.500 kg (vrachtwagens, bussen, zware campers). De politie controleert veelvuldig op de toltrajecten. Wie geen geldig e-vignet of tolbadge heeft, kan op een hoge boete rekenen.
Is alles duurder geworden in Kroatië met de komst van de euro? Om het maar even heel simpel te zeggen: nee, prijzen in Kroatië zijn niet gestegen vanwege de euro. Net als in andere landen stijgen ook in Kroatië de prijzen als gevolg van inflatie, wat toeristen in het seizoen van 2022 al hebben gemerkt.
Technisch gezien zou je in 1 dag naar Kroatië kunnen rijden, maar we raden aan om er minstens 2 dagen over te doen. Naar Zagreb ben je bijvoorbeeld al snel 12 tot 13 uur onderweg zonder tussenstops en je doet er al snel 16 uren over om naar Split te rijden.
Wat kost het nu om met de auto naar Kroatie te rijden als je alle kosten wil berekenen : Laten we als voorbeeld een reis nemen van 1434 km enkel. Dit is van Amsterdam tot Opatija, of van Aalst naar Crni Lug. Het totaal aan tol kost je 68€ (93€)heen en terug via Taueren (tussen haakjes = 2 weken).
Brda is een goed tussenstation als je op weg bent naar Kroatië. De wijnregio ligt op de weg naar: Het Kroatische schiereiland Istrië met populaire plaatsen als Porec, Pula, Rovinj en Umag. De noordelijke eilanden Krk Cres, Lošinj en Rab.
De beste tijd om Kroatië te bezoeken is tijdens de zomermaanden, van juni tot en met september, wanneer het zonlicht overvloedig is en de temperaturen warm zijn. De koelere maanden april, mei en oktober lenen zich ook uitstekend voor een rondreis met een breed scala aan buitenactiviteiten, van wandelen tot kajakken.
In Kroatië zien de meeste vrouwen er heel verzorgd uit, en zelfs hun tred is elegant. Een nichtje uit Zagreb wist nog wel een opvallende eigenschap: hun netheid. “De meeste Kroatische vrouwen hechten eraan dat hun huis erg netjes en schoon is. Ze kunnen slecht tegen rommel en zijn allergisch voor viezigheid.” Touché!