Wanneer er voldoende magnesium binnen het lichaam aanwezig is, reguleert het lichaam de cholesterolspiegel op geheel natuurlijke wijze.
Heeft u het vermoeden dat u een magnesiumtekort heeft , of heeft u een te hoog cholesterolgehalte en wilt u hier iets aan doen? Dat kan met specifieke magnesium supplementen. Probeer onze magnesium bad kristallen of magnesium olie.
Stress, toxische belasting en infectiehaarden in het lichaam spelen ook een rol. Bij stress komt het stresshormoon cortisol vrij. De cholesterol zorgt voor het vervoer van cortisol in het lichaam waardoor het in grotere hoeveelheden wordt aangemaakt. Magnesium verlaagt de slechte cholesterolspiegel.
Dagelijks gezonde essentiële vetzuren eten (zie tabel onderaan) kan meer oxidatie geven. Daarom moet de inname van deze gezonde vetten wel gepaard gaan met voldoende inname van vitamine E. Vitamine E is een zeer goede beschermer tegen oxidatie van cholesterol en gezonde vetten.
Er zijn verschillende soorten voedingssupplementen die je kunnen ondersteunen bij het behoud van een normaal cholesterol gehalte, zoals rodegistrijst, omega-3 vetzuren en knoflook. Voor plantensterolen en -stanolen is het bewezen dat ze het cholesterol gehalte in het bloed kunnen verlagen.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Als je lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het vocht uit je cellen, tussen je cellen vandaan en uit je bloed. Hierdoor vernauwen je bloedvaten, stijgt je bloeddruk en op termijn zelfs je cholesterolgehalte.
In het algemeen zal een vet- en cholesterolarm dieet na korte tijd een daling van het totale cholesterolgehalte geven van 10 tot 15%. Dit kan een gunstige invloed hebben op het risico voor hart- en vaatziekten. Vrij snel na verlaging van het cholesterolgehalte (1-2 jaar) neemt het risico op hart- en vaatziekten af.
Zo is vitamine D bijvoorbeeld ook van belang voor een gezond systeem van hart en bloedvaten. Er is echter nog niet vastgesteld op welke manier hart en bloedvaten precies worden beïnvloed door vitamine D. Waarschijnlijk gebeurt dit doordat vitamine D de vaatwanden beschermt tegen de invloed van geoxideerd cholesterol.
We krijgen niet snel te veel magnesium binnen. Het kan enkel gebeuren wanneer je langdurig te veel magnesium slikt (als supplement) en lange tijd meer inneemt dan 250 mg per dag. Teveel magnesium is niet schadelijk, al kun je er wel vervelende klachten door krijgen, zoals diarree en misselijkheid.
Met symptomen als diarree, misselijkheid, spierzwakte en een lage bloeddruk is wel duidelijk dat een teveel aan magnesium bijwerkingen veroorzaakt. Heb je teveel magnesium ingenomen dan is dit niet direct gevaarlijk. Een paar dagen je supplement laten staan zal je klachten als sneeuw voor de zon laten verdwijnen.
Magnesium helpt de stress te verlichten door je spieren rust te geven. Kortom, je hebt magnesium wel degelijk nodig. Teveel is niet goed, maar te weinig dus ook niet. Weet ook dat als je veel magnesiumrijke voeding eet, jouw lichaam niet alle magnesium uit die voeding opneemt.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere vitamine- en mineralen supplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Veel mensen voelen het verschil van een magnesiumsupplement al binnen een week.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): na een hoge dosis: diarree, zachte ontlasting, irritatie van het maag-darmkanaal. Zelden (0,01-0,1%): hypermagnesiëmie. Zeer zelden (< 0,01%): bij hoge doses en langdurig gebruik: vermoeidheid kan een aanduiding zijn dat een verhoogde magnesiumspiegel is bereikt.
Voor het verlagen van een verhoogd cholesterolgehalte zijn meestal geen medicijnen nodig. Je kunt ze vaak zelf verlagen met gezonde voeding en een gezonde levensstijl.
Daarnaast is bewegen erg belangrijk, dit verhoogd namelijk het HDL-cholesterolgehalte (het goede cholesterol). Hierdoor verklein je het risico op hart- en vaatziekten. Bij je portie dagelijkse beweging horen ook traplopen, tuinieren, wandelen en fietsen.
Medicijnen kunnen uw cholesterol verlagen. Uw arts kan ze voorschrijven als u meer kenmerken tegelijk heeft die uw risico op hart- en vaatziekten verhogen. Bijvoorbeeld roken, hoog cholesterol en hoge bloeddruk. Mogelijke bijwerkingen zijn spierpijn, spierkrampen, buikpijn, misselijkheid, diarree of verstopping.
Het geeft geen klachten. Een hoog cholesterol kan de bloedvaten wel nauwer maken. Een hoog cholesterol vergroot daardoor het risico op hart- en vaatziekten. Bij een hoog cholesterol helpt gezond leven.
Wil je een snel en gezond ontbijt samenstellen? Voeg magere melk, vers fruit en noten toe aan je havermout. Dit is een goede optie voor mensen die hun cholesterol proberen te verlagen.
De cholesterolratio wordt berekend door het totaal cholesterolgehalte (LDL + HDL) te delen door het HDL. De ratio hoort kleiner dan 5 te zijn. Belangrijke grenswaarden hierbij zijn: LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l = optimaal, meer dan 3,5 mmol/l = te hoog.
Over een normaal cholesterolgehalte zegt de Hartstichting het volgende: Lager dan 5,0 mmol/l is normaal. Tussen 5,0 en 6,4 mmol/l is licht verhoogd. Tussen 6,5 - 8,0 mmol/l is verhoogd.
Ook vragen mensen zich vaak af of symptomen van duizeligheid en vermoeidheid kenmerkend zijn voor een te hoog cholesterol. Ondanks dat een te hoog cholesterol geen overduidelijke symptomen heeft, kan aderverkalking deze klachten wel geven.
Hoe zit dat precies? Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's.