Volgens de OESO heeft Finland namelijk het beste onderwijs in de westerse wereld.
Aziatische landen domineren de lijst, Singapore en Hong Kong voorop. In ontwikkelingslanden als Ghana en Honduras was het niveau het laagst. Volgens het OECD is er nooit eerder op zo'n grote schaal onderzoek gedaan naar het niveau van onderwijs.
Het Nederlandse onderwijssysteem behoort nog steeds tot de wereldwijde top. Volgens een nieuw rapport van het World Economic Forum en Mercer is het educatiestelsel in ons land het zevende beste ter wereld.
Massachusetts Institute of Technology (MIT) voert de lijst aan, gevolgd door Stanford, Harvard en Caltech. Het Britse Cambridge en Oxford volgen.
1. Singapore. Singapore staat qua onderwijs bekend als een plek waar de druk om te presteren hoog is - vandaar de bijnaam snelkookpan. Wereldwijd scoren de leerlingen doorgaans hoog in exacte vakken.
De oudste en duurste particuliere school van Nederland, Instituut Blankestijn, bestaat al sinds 1965. Tot aan 1999 konden luie of domme kinderen van gefortuneerde ouders in ruil voor een fijne vergoeding hun eindexamen behalen (of zo u wilt kopen) volgens het principe 'de laatste twee jaar in één'.
De kwaliteit van het onderwijs in Nederland is – door de bank genomen – goed. Dit blijkt al jarenlang uit internationale vergelijkingen waarbij ons systeem rond de tiende plaats uitkomt. Tegelijkertijd blijkt uit deze onderzoeken dat de kwaliteit van ons onderwijs al 20 jaar op hetzelfde niveau blijft steken.
In Nederland kun je na het eindexamen van de middelbare school doorstuderen op drie niveaus: Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is het laagste niveau. Een mbo-opleiding leidt mensen op voor een praktisch beroep, zoals kapper, kok of automonteur.
Shanghai voert met een zeer ruime marge de ranglijst aan, gevolgd door Singapore, Hongkong, Korea, Japan en Taipei. Finland mag zich – ondanks de tegenvallende resultaten – 'the best of the rest' noemen. Finland wordt nu wel op de hielen gezeten door Estland dat inmiddels beter scoort bij wiskunde.
Hoogste cijfer in Geleen
De resultaten van de eindtoetsen van meer dan 6000 Nederlandse basisscholen zijn op een zo eerlijk mogelijke manier met elkaar vergeleken. Daaruit blijkt dat basisschool 't Heuvelke in vergelijking tot andere scholen het beste presteert.
Het diploma dat je in België haalt, is evenveel waard als in Nederland. Het hoger onderwijs in België staat goed aangeschreven. Wanneer je een diploma aan een Vlaamse universiteit hebt gehaald, staat deze zelfs hoger aangeschreven.
In het Finse onderwijs zijn differentiatie, gepersonaliseerd toetsen en keuzevrijheid belangrijke elementen waaraan door middel van gepersonaliseerd leren invulling kan worden gegeven. De digitale infrastructuur, noodzakelijk om gepersonaliseerd leren te faciliteren, is goed op orde op Finse scholen.
Peter Tabichi (36), een leraar wetenschappen op het platteland in Kenia, heeft de Global Teacher Prize 2019 gewonnen. Dat komt neer op de titel van beste leerkracht ter wereld.
Het onderwijssysteem begint met regulier basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs voor alle kinderen vanaf vier jaar. Na het basisonderwijs zijn er zeven vormen van voortgezet onderwijs: voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, vmbo, lwoo, havo, vwo en vavo.
Als ouder betaalt u geen lesgeld voor de basisschool van uw kind. De school kan wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen voor extra activiteiten. Ook moet u betalen voor buitenschoolse opvang (BSO) en voor bepaalde kosten van het overblijven op school (tussenschoolse opvang).
Laag: Dit omvat onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1). Middelbaar: Dit omvat de bovenbouw van havo/vwo, de basisberoepsopleiding (mbo-2), de vakopleiding (mbo-3) en de middenkader- en specialistenopleidingen (mbo-4).
De afkorting vwo staat voor Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs. Een vwo opleiding duurt 6 jaar. Deze opleiding is het hoogst haalbare na het afronden van de basisschoolperiode. Daar zou je uit op kunnen maken dat vwo moeilijker is dan havo.
Het vwo bestaat uit twee opleidingen: het gymnasium en het atheneum. Beide opleidingen hebben hetzelfde niveau, duren allebei zes jaar en bereiden je voor op het wetenschappelijk onderwijs (WO), de universiteit. Het belangrijkste verschil tussen de twee opleidingen is dat je op het gymnasium Grieks en Latijn leert.
Internationaal gezien is ons onderwijs goed bedeeld. Per leerling uit het leerplichtonderwijs geven alleen Oostenrijk en Luxemburg in de EU verhoudingsgewijs meer uit dan Vlaanderen. Afgezet tegen het bruto binnenlands product (bbp) staat België op de zesde plaats van alle industriële landen voor onderwijsuitgaven.
Het hoger onderwijs in Nederland bestaat uit het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (wo) of universiteit. Hbo-studenten kunnen een voltijd hbo-opleiding van vier jaar afsluiten met de graad van bachelor. Wo-studenten kunnen deze graad na minimaal drie jaar behalen.
De belangrijkste redenen voor beginnende leraren – in zowel primair als voortgezet onderwijs – om te stoppen, liggen op het persoonlijke vlak of hebben te maken met het beroep en de school. Persoonlijke problemen en ziekte kunnen aanleiding zijn om uit het onderwijs te stappen.
Het Zwitserse Institut Le Rosey is de duurste school ter wereld.
De Inspecteur Boelensschool is de kleinste school voor voortgezet onderwijs in Nederland. Juist door die kleine schaal is het mogelijk de 'lijntjes' kort te houden met leerlingen, u als ouder/verzorger en natuurlijk de omgeving van de school.
Het best betaalde mbo-beroep is dat van een Systeemanalist. Systeemanalist is vaak wel een groot begrip, daarom dat de ene vacature zal vragen om minimaal een mbo-diploma en de andere om een hbo-diploma.