Zo ga je met alle betweters in je leven om... zelfs als je er zelf één bent. Iedereen kent wel een persoon die áltijd zijn of haar gelijk moet halen. Bijvoorbeeld je baas die weet dat 'ie zelf fout zit, maar jou alsnog de les leest.
Bij de term "laatste woorden" gaat het vaak om de laatste woorden die gesproken worden door een persoon voordat hij of zij sterft, in het bijzonder als de persoon in kwestie weet dat hij gaat sterven, bijvoorbeeld omdat hij geëxecuteerd of geëuthanaseerd wordt, zelfmoord pleegt, of zijn moordenaars ziet naderen.
Tijdens een zitting heeft de verdachte het recht om als laatste te spreken; de verdachte heeft op zitting zoals wellicht bekend, recht op het laatste woord.
d.w.z. den boventoon voeren; eig. luid spreken, zoodat de stem boven die van anderen uitklinkt; als bewijs van overdreven zelfgevoel (Mnl Wdb.
Het langste woord ter wereld is de scheikundige naam voor het eiwit titine: methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...) isoleucine. Dit woord, dat hier zeer verkort is weergegeven, telt niet minder dan 189.819 letters, en het kost je zo'n 3,5 uur om het uit te spreken.
'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat. Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.
De rechter
Rechters hebben het laatste woord bij conflicten, overtreding van regels of een misdaad. Ze beslissen of iemand de wet heeft overtreden of schuldig is aan een misdrijf. In hun vonnis leggen ze een passende maatregel of straf op. Het oordeel van de rechter is bindend.
sterven (ww) : creperen, de pijp uitgaan, doodgaan, expireren, heengaan, het loodje leggen, het tijdelijke met het eeuwige verwisselen, inslapen, ontslapen, overlijden, verrekken, verscheiden, wijken. sterven (ww) : barsten, krioelen, stikken, wemelen.
de meeloper zelfst. naamw. (m.) Uitspraak: ['melopər] Verbuigingen: meeloper|s (meerv.)
Wat betekent 'betweter'?
Een betweter is iemand die altijd denkt alles beter te weten dan anderen. Natuurlijk niet letterlijk alles en altijd, maar wel veel en vaak.
Mensen met een verzamelstoornis (in de volksmond ook wel 'verzamelwoede', 'verzameldrang' of 'hoarding' genoemd) hebben een sterk gevoelde behoefte om bepaalde voorwerpen te bewaren. Het wegdoen van deze spullen gaat samen met een gevoel van lijden.
“Duh”. Volgens Bart de Boer, taalkundige van de Universiteit van Amsterdam, was dit waarschijnlijk het eerste woord van de mens. Door archeologisch onderzoek te combineren met hedendaagse experimenten hoopt hij te ontdekken hoe mensen met elkaar leerden praten.
1) Bijwoord 2) Bijwoord van tijd 3) Een keer 4) Eenmaal 5) Eens 6) Eertijds 7) Er is 8) Ereis 9) Ergens in de tijd 10) Immer 11) Immermeer 12) In de toekomst 13) In de ve...
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Strafrechtelijke procedure: advocaat niet verplicht
Als u verdachte bent in een strafzaak, is een advocaat inschakelen geen verplichting. Maar het is verstandig om dit wel te doen. Een advocaat controleert of tijdens de opsporingsfase alles volgens de regels verloopt. Hij bereidt met u de rechtszitting voor.
Algemeen geaccepteerd is (gelukkig) dat men de rechter in de rechtbank aanspreekt met mijnheer of mevrouw (de rechter). Maar ook daar zijn uitzonderingen op: zijn er meer rechters, dan spreekt men de voorzitter aan met mijnheer/mevrouw de voorzitter.
Het kortste Nederlandse woord is u, aldus Onze Taal. Maar - het was te verwachten dat de vraag gesteld zou worden - wat is het langste woord?
Hippopotomonstrosesquippedaliofobie: angst voor lange woorden en net zo verzonnen als islamofobie.
Dat hangt vooral af van welke talen ze al spreken. Wie pakweg Arabisch, Turks, Chinees of Somalisch kent, zal het Nederlands razend moeilijk vinden, want de verschillen zijn gigantisch. Maar het Nederlands is een stuk gemakkelijker voor mensen die al een andere Germaanse taal spreken, zoals Engels of Duits.