Het geluid van de snurker verstoort de slaapcyclus. Dat kan leiden tot werkelijke relatieproblemen. Daarnaast kan het concentratieproblemen en allerlei lichamelijke klachten veroorzaken. Ook voor de snurkende partner kan het snurken leiden tot problemen.
De meest spontane oplossing om het snurken te stoppen, is om de partner een schop te geven, hem te duwen of te wekken. Sommigen knijpen even de neus dicht van de snurker, in de hoop dat hij of zij zich in een andere slaaphouding gaat liggen.
Slaap op je zij
Mensen snurken eerder op hun rug omdat de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong verslappen en daardoor de luchtweg blokkeren. Een anti-snurk beugel kan dan helpen om de tong tijdens het slapen in dezelfde positie te houden, zodat deze niet naar achteren rolt en de luchtwegen blokkeert.
Geluid van buitenaf
De snurker schrikt wakker en de partner zegt: 'Hoor je jezelf niet? Je was keihard aan het snurken'. De snurker mompelt: 'Dat kan niet, want ik kon de televisie horen in mijn slaap en anders had ik mezelf wel gehoord'. Snurkers horen het geluid van buitenaf dus wel, maar nooit dat van zichzelf.
Snurken ontstaat bijna altijd door een vernauwing ergens tussen de neusgaten en stembanden. Als de lucht langs die vernauwing geperst wordt, ontstaat het kenmerkende snurkgeluid. De oorzaak van zo'n vernauwing kan verschillen: bijvoorbeeld een verstopte neus, alcohol of de tong die tijdens de slaap naar achteren zakt.
Om snurken te stoppen moet de oorzaak aangepakt worden: de wegzakkende tong. Een anti-snurkbeugel wordt over de tanden gedragen en houdt de tong op zijn plaats. Doordat de tong niet meer de luchtweg in kan zakken blijft de luchtweg vrij waardoor het snurken zal stoppen.
Snurken is vaak een onschuldige kwaal, die vooral voor de partner hinderlijk kan zijn. Maar snurken kan ook een symptoom zijn van een slaapprobleem zoals slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling hapert of zelfs af en toe stopt.
Als u alleen snurkt met open mond, dan bent u een mondsnurker. U kunt ook proberen een snurkgeluid te maken met uw mond open. Als dat klinkt als het snurkgeluid dat u 's nachts maakt, dan bent u waarschijnlijk een mondsnurker. Voor deze “test” heeft u echter wel een partner nodig om te luisteren.
Het Medicomfort kussen is een speciaal kussen dat gebruikt kan worden bij zowel de buik- als zijligging. Als je slaapt met dit kussen, komt er meer ruimte tussen de slijmvliezen. Hierdoor kan er meer lucht doorstromen en wordt het vibreren, en dus snurken, voorkomen.
Een snurker maakt in zijn slaap een zagend, ruisend, of brommend geluid. Dit kan oplopen tot wel 70 decibel. Dat is te vergelijken met het geluid van een stofzuiger. Het maximale geluidsvolume voor een gezonde nachtrust is 45 decibel.
Snurkgeluiden variëren in intensiteit van 40 tot meer dan 80 decibel. De maximale toelaatbare grens voor nachtelijk geluid in de woning bedraagt 45 decibel. Luid snurken kan de oorzaak zijn van een gestoord slaappatroon bij de bedpartner of bij de patiënt zelf.
Snurken ontstaat doordat de vrije doorgang van lucht tijdens het slapen belemmerd wordt door bijvoorbeeld verslapte spieren of een afwijking aan de neus- en keelholte. Wanneer deze obstructie het ademen tijdelijk doet stoppen en wanneer dit meerdere malen per uur plaatsvindt, spreekt men van slaapapneu.
Dat leidt tot onrustige slaap, vaak wakker worden en luid snurken. Wielders kijkt op: “En onderschat de overlast op de partner van de patiënt niet.” Waarbij de longarts benadrukt dat weliswaar alle apneu-patiënten snurken, maar niet alle snurkers apneu hebben. Want daar zijn meerdere oorzaken voor.
De kosten voor een MRA snurkbeugel variëren van € 500,- tot € 900,-.
Vermoeidheid speelt een belangrijke rol bij nachtelijk gesnuif. Als we moe zijn, verslappen onze spieren nog meer dan anders tijdens het slapen en dan ga je eerder snurken. Zorg daarom voor voldoende slaap. Andersom geldt het overigens ook: als je snurkt, is de kans groter dat je vermoeider wakker wordt.
Sommige mensen zien slaapstuipen als een natuurlijk en volkomen normaal onderdeel van het slaapproces. Op het moment dat je ademhaling is vertraagd en je lichaamstemperatuur is gedaald, gaat je lichaam schokken als tegenreactie. Iets met ontspanning en minder hard aan het werk zijn van je lichaam.
Bij een klein deel van de snurkende mensen is de keelholte zo nauw, dat het zachte gehemelte met de huig en de keelwand af en toe helemaal tegen elkaar aan worden gezogen. Hierdoor ontstaat een totale afsluiting van de luchtweg. Er is een ademstilstand die wel dertig seconden of langer kan duren.
De kosten komen in de praktijk regelmatig uit op 700-1200 euro, afhankelijk van het type prothese.
De gevolgen van snurken
Snurkt u vaak? Dan kan het zorgen voor vermoeidheid, een slechte concentratie, en frustratie bij bijvoorbeeld uw partner. Op lange termijn kan snurken ook zorgen voor hart- en vaatklachten. Omdat er minder zuurstof in uw bloed komt als u snurkt, doordat er minder lucht door uw luchtweg gaat.
Misschien heb je iets aan yoga of ontspanningsoefeningen, als je vooral door stress door de mond ademt. Een suikervrij kauwgompje wil ook nog wel eens stimuleren om door de neus te ademen.
Een MRA is een beugel die over de tanden heen geplaatst wordt. De beugel zorgt ervoor dat de onderkaak naar voren wordt geschoven ten opzichte van de bovenkaak. Hierdoor kan snurken en apneu niet of nauwelijks meer plaatsvinden. De MRA wordt alleen tijdens de slaap gedragen.
Bij normaal gebruik gaat de snurkbeugel zeker 4 tot 6 maanden mee.
Is er een behandeling voor slaapapneu? Sommige mensen stoppen minder vaak met ademen als ze met een speciaal bitje in de mond slapen. Als dat niet genoeg helpt, kan de arts voorstellen beademing in de nacht te proberen. U draagt dan tijdens uw slaap een masker op uw mond of neus.