Waarom fietst Steven Kruijswijk met startnummer 13 ondersteboven? Om zo min mogelijk last te hebben van het ongeluk, heeft Kruijswijk zijn startnummer andersom opgespeld. Dat is niets nieuws, al jarenlang doen renners die startnummer 13 dragen dat. Inmiddels is het een soort ritueel.
Veel wielrenners hebben relatief gezien korte hamstrings door de positie op de fiets. De hamstringspieren hechten aan op je zitbeenknobbel. Als de hamstring te kort is trekt deze het bekken achterover, wat vervolgens meer druk op de onderrug geeft en kan leiden tot klachten.
Doelman Remko Pasveer draagt het komende WK voetbal rugnummer 1 bij Oranje.
Krant in truitje
Dat komt voornamelijk omdat de kledij die renners vandaag dragen veel beter is dan vroeger. Voordien deden renners het om de de koude wind van hun borstkas te houden die ook nat was van hun bezwete truitje. Zo vermeden ze om tijdens een ronde ziek te worden.
lossen: niet mee kunnen komen met een groep of het peloton. Lachend naar het rood met gemak de leiderstrui pakken of behouden (in de vuelta). de man met de hamer tegenkomen: in korte tijd compleet uitgeput raken. meesterknecht: ploeggenoot die veel werk verzet voor zijn kopman; ook wel adjudant of wegkapitein genoemd.
De beginnende fietser: 26 km/u gemiddeld
Test het uit en je zult zien dat je dan niet thuiskomt met een gemiddelde van 26 km/u.
Chasse Patat is een term uit de wielersport. Wanneer een wielrenner zich bevindt tussen het peloton en de kopgroep en geen kans maakt zich aan te sluiten bij de kopgroep noemt men dat een Chasse Patat.
"Doorgaans wordt er met het gezicht naar de weg geplast. Als je het andersom doet, zit je namelijk met je blote billen naar de karavaan.
Draag géén onderbroek, maar juist wel een ondershirt
De fietsbroek heeft een speciale zeem die je op de huid moet dragen. Een onderbroek doet niet alleen het effect van de zeem teniet, maar gaat zelf ook schuren. Niet doen dus.
Lange sokken kunnen ook voorkomen dat zweet dat langs je been loopt, je enkels en voeten bereikt en voorkomen dat steentjes in je sokken vliegen. Ze houden ook je voeten en vooral onderbenen warmer tijdens koudere seizoenen. Ten slotte dragen ook mountainbikers lange sokken als onderdeel van hun outfit.
Rugnummer 13 is het rugnummer die meestal wordt gedragen door de vervanger van de centrale verdedigers.
David Beckham staat met stip op nummer 1, ook al is hij niet meer actief als profvoetballer. Goed, zien we door de vingers. Uiteraard staat ook Cristiano Ronaldo in het rijtje. En verrassender: Lionel Messi is ook van de partij.
Dit rugnummer is traditioneel gezien voor de spelverdeler of de beste aanvallende middenvelder.
Een gebroken sleutelbeen is zonder twijfel een van de meest voorkomende kwetsuren bij wielrenners. Egan Bernal, Robert Gesink, Wilco Kelderman en Rigoberto Uran zijn slechts enkele namen uit een lange rij dit seizoen. Gelukkig bewijst Egan Bernal dat je vervolgens 'gewoon' weer een Tour de France kunt winnen.
Met geschoren benen zijn schaafwonden makkelijker te verzorgen. En als je een pleister van je benen trekt, wil je niet graag een bos haar meetrekken. Dat scheelt pijn. Geschoren benen betekent ook minder luchtweerstand, en dus meer snelheid, denken veel wielrenners.
Wielrennen schokt de rug minder dan andere vormen van oefening als joggen of aerobics. Stationair fietsen is vooral fijn voor de wervelkolom en met het aantal spinning lessen die je overal kunt volgen is het mogelijk om een intensieve trainingssessie te behalen met minimale stress voor de onderrug.
De zeem in je fietsbroek is bedoeld om direct op de huid te zitten en schuren te voorkomen, en hij bestaat uit stoffen die vocht afvoeren en snel drogen. Als je ondergoed draagt, zijn er meer naden die schuren en stof die vocht vasthoudt, dus laat dat ondergoed maar uit.
1 Doe geen onderbroek aan onder een wielrenbroek
Denk aan schuurplekken, abcessen en andere ongemakken. Het ziet er ook niet zo mooi uit als je onder het strakke lycra je onderbroek afgetekend ziet. En wielrennen is best een ijdel gebeuren. Een fietsbroek is gemaakt voor direct huidcontact.
De 198 renners die zaterdag in Utrecht aan de Tour beginnen, hebben allemaal een zender onder het zadel zitten. Daarmee wordt precies aangegeven waar de renner zich bevindt en welke snelheid hij heeft.
De meeste mannen trekken de broek aan de voorkant naar beneden, hangen de slurf over de rand en plassen. Een andere optie is een pijp van je broek omhoog trekken en dan via de zijkant 'binnendoor' je jonge heer naar buiten te wurmen. Heel soms wordt er tijdens het fietsen geplast.
Snelheid. Door de verschillen tussen het vrouwen- en mannenlichaam, is ook de snelheid en duur van het fietsen verschillend. Vrouwen rijden gemiddeld rond de 22 km/u en maken tochten van ongeveer 40 km. Mannen rijden tijdens een rondje fietsen gemiddeld rond de 26 km/u en maken tochten van ongeveer 50 km.
"Anatomisch gezien zijn vrouwen prima geschikt om staand te plassen", legt uroloog John Heesakkers van het Radboudumc uit. "Het allerbelangrijkste bij plassen is ontspanning. Staand kan je ontspannen, maar de vraag is of dames bij het gebruik van een plastuit echt goed kunnen ontspannen.
bataat, NI. oebi; [Belgisch & Canadees] pataat, pieper: aardappel.
De term patattenjacht zelf lijkt afkomstig uit de Zesdaagse van Parijs waar na een pauze met een warme maaltijd (met daarin patatten/aardappelen) de renners hun reeks van opeenvolgende wedstrijden van dat dagdeel begonnen met een korte "jacht".
De gemiddelde snelheid van een fietser is dus van meerdere aspecten afhankelijk. Door zo licht mogelijk van gewicht en zo gestroomlijnd mogelijk te zijn kunnen wielrenners gemiddeld zo'n 25-30 kilometer per uur fietsen. Je snelheid tijdens het fietsen op een stadsfiets is gemiddeld 17 kilometer per uur.