Een voordeel van een variabel energiecontract is dat je het kunt opzeggen wanneer je wilt. Je hoeft geen opzegboete te betalen als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Je zit dus eigenlijk nergens aan vast.
Een variabel contract heeft een onbepaalde looptijd. Je kunt deze altijd opzeggen, maar je hebt wel een maand opzegtermijn. Met een variabel contract heb je er voordeel van als de energietarieven verder dalen.
Een variabel energiecontract is een overeenkomst voor een onbepaalde tijd. Je kunt het ook zien als een doorlopend contract dat je aangaat voor een flexibele tijd. Bij verschillende energieleveranciers wordt dit soort contract ook direct opzegbaar, kortlopend energiecontract of een flex deal genoemd.
Je kan op eender welk moment van contract veranderen. Het enige waar je rekening mee dient te houden, is een opzegtermijn van 4 weken.
Bij een vast contract gebeurt dit aan de vaste prijs die je hebt vast gelegd. Bij een variabel contract wordt per maand of per kwartaal de prijs gefactureerd die op dat moment van toepassing was.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook kortingen aan bij vaste contracten.
Een deel van de opgewekte stroom gebruik je direct zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de stroom die je hebt afgenomen. Deze verrekening heet salderen.
Wat je op dit moment het beste kunt doen, is afhankelijk van je type contract. Vast contract dat nog lang niet afloopt: Waarschijnlijk heb je lagere energietarieven afgesproken dan de marktprijzen van dit moment. Je kunt dus beter niet overstappen, maar lekker gaan genieten van je (relatief) lage energierekening.
Overstappen van energiecontract en/of energieleverancier kan je veel geld besparen en is helemaal gratis. Zelfs als je ieder jaar overstapt. Sterker nog, het is aangeraden om de energietarieven minstens één keer per jaar onder de loep te nemen.
Dan hebt u variabele tarieven. Deze tarieven mogen veranderen. Dit staat in de algemene voorwaarden bij uw contract. Vaak gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli.
Energiemonitor 2022: 50% van de Nederlanders heeft variabel energiecontract. De helft van de mensen in Nederland heeft een variabel energiecontract. Dit betekent dat hun energieleverancier het tarief voor gas en elektriciteit twee keer per jaar, of vaker als dat vanwege marktomstandigheden nodig is, kan aanpassen.
Vanaf januari 2023 dalen de energieprijzen weer. De verwachting is dat de energieprijs dit jaar zal blijven dalen. Zo zal de kale gasprijs op de beurs waarschijnlijk fluctueren tussen de 30 en 60 euro per megawattuur.
Hoe weet ik of ik een vast of variabel contract heb, en wat houdt een variabel contract in? Dat zie je op je factuur. Staat er bij 'Duur van je contract', 'TOP Vast' dan heb je een vast contract. Staat er 'TIP variabel', heb je een variabel contract.
Zo is het bij onder meer Essent, Budget Energie en Vandebron mogelijk een jaarcontract te nemen. Andere energiebedrijven, zoals Eneco, United Consumers en GreenChoice, bieden voorlopig alleen nog een vast contract van een half jaar aan.
Kan mijn energieleverancier eenzijdig mijn vast contract aanpassen naar een variabel contract? Dat kan niet voor contracten of elementen in je contract van bepaalde duur (bijvoorbeeld bij een prijsgarantie van 1 of 2 jaar).
Verbruikt u in 2023 minder dan 1200 m³ gas en 2900 kWh? Ook dan loont het om over te stappen. Steeds meer energieleveranciers bieden nu al variabele én vaste tarieven onder het prijsplafond.
In 2022 is Greenchoice door overstappers en Gaslicht.com uitgeroepen tot beste energieleverancier van Nederland.
Bij ANWB Energie berekenen we onze inkoopprijs van 100% gecertificeerde Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas 1-op-1 aan jou door. Je betaalt dus altijd een eerlijke prijs voor je energie en -afgaande op de tarieven van de afgelopen vijf jaar- ben je daarmee over de jaren ook nog eens flink goedkoper uit.
Bij de duurste energieleverancier (Eneco) ligt het tarief in het modelcontract bijvoorbeeld nog op 3,064 euro per m3. Terwijl je bij Budget Energie voor hetzelfde gas ruim de helft minder betaalt: 1,391 euro per m3.
Foto: Pixabay. Drie energieleveranciers die in Nederland energie leveren kampen volgens de Vastelastenbond met een 'negatieve solvabiliteit', wat betekent dat ze 'kwetsbaar zijn voor financiële tegenslagen'. Het gaat om DGB, Gulf Gas and Power en Mega Energie.
De prijzen lopen sterk uiteen: een deel van de Eneco-klanten is voor stroom bijna twee keer zo duur uit als de afnemers van Essent. Klanten met een variabel contract gaan bij Essent bijna de helft meer betalen voor hun stroom.
Een variabel contract heeft geen vaste looptijd. Je kunt het daarom altijd opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen. Je betaalt geen overstapboete. De prijs van een variabel contract kan meerdere keren per jaar hoger of lager worden.
Met een variabel contract kan jouw leveringstarief dalen als de energieprijzen dalen. Ook kun je het contract maandelijks opzeggen. Met een vast contract zit je voor een langere periode vast aan een afgesproken prijs. Je merkt er dus niks van als de prijzen weer zakken.