– Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen. Eitjes en poppen overleven helaas wel lang: tot wel een jaar. Bij trillingen op de grond en bij warme temperaturen kunnen die snel uitkomen.
Zolang je geen huisdier hebt, zullen de vlooien niet overleven. Ze kunnen je echter nog wel een poos lastig vallen. Wil je dat voorkomen, dan moet je je bed, je slaapkamer en je gehele woning reinigen: beddengoed wassen, goed stofzuigen door het hele huis en desnoods een omgevingsspray gebruiken.
Vlooien kunnen niet tegen hitte en hetzelfde geldt voor voor hun eitjes en hun larven. Was je met vlooien besmet textiel op 60 graden (of zelfs nog hoger), dan kun je er donder op zeggen dat Familie Vlo & Co. de wasbeurt niet overleeft.
Wanneer uw hond veel krabt is het verstandig de vacht eens van naderbij te inspecteren. Als u de vacht goed opzij duwt kunt u zien of de vacht vlovrij is. Let erop dat u geen vlooien ziet en/of zwarte vlekjes tegen komt. Dit zijn vaak vlooienpoepjes en duiden ook op een besmetting met vlooien.
Gaan vlooien vanzelf dood? Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen.
Een bak met water en afwasmiddel is ook een truc om vlooien te bestrijden. Zet 's avonds een bak met water met een aantal druppels afwasmiddel neer. Zet hier een aantal brandende kaarsjes in. Zodra het donker wordt, komen de vlooien af op het licht van de kaarsjes.
Vlooien komen vooral voor bij huisdieren
Anders dan luizen, kleven vlooien niet aan de haren of de huid. Ze kunnen dus op de grond of in de mand van je huisdier vallen. Als een mens gebeten wordt door een vlo, heeft hij het beestje hoogstwaarschijnlijk overgekregen van een huisdier, zoals een hond of een kat.
Vlooien zijn ectoparasieten. Dit wil zeggen dat een vlo een gastheer nodig heeft om zich voort te planten en te overleven. Een volwassen vlo zuigt bloed om zich te kunnen voortplanten.
Vlooien houden van warmte. Daarom zul je bij mensen vlooienbeten kunnen aantreffen in of rondom liezen of oksels, want dat zijn nogal broeierige plekjes. Wat nog vaker voorkomt, zijn beten op de voeten en onderbenen.
Na het stofzuigen de vloer dweilen met een water- en azijnoplossing. Uw huisdier en uzelf bespuiten met een mengsel van water met een etherische olie van de geuren lavendel, koriander, rozemarijn, salie of kamille. Daar houden vlooien niet van.
Beide soorten ongedierte is erg klein en nauwelijks zichtbaar. Je kunt vlooien onderscheiden van bedwantsen, doordat vlooien springen. Bedwantsen lopen en kruipen alleen maar. In dit artikel geven we je 6 praktische tips om af te komen van vlooien in je bed.
Het grootste deel van de levenscyclus van een vlo wordt echter niet besteed op uw huisdier, maar in de thuisomgeving. Deze vroege levensfasen (zoals ei, larve en pop) kunnen vele maanden, mogelijk zelfs jarenlang overleven, gezien de juiste omstandigheden.
Dit zorgt er niet alleen voor dat vlooien, vlooienlarven en teken gedood worden, het heeft ook een afwerende werking. De Advantage pipetten doden de vlooien binnen 24 uur en beschermen je kat gedurende drie tot vier weken tegen nieuwe soortgenoten.
Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Zet 's avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken. Geef je huisdier karnemelk te drinken. Het bloed van je huisdier verandert van smaak en dat vinden vlooien niet prettig.
Op mensen kunnen vlooien niet overleven, maar dat proberen ze wel: vandaar dat jij soms ook gebeten wordt.
Vlooien leggen hun eitjes op het lichaam van uw huisdier. Maar deze zullen niet daar blijven liggen. Eitjes vallen gemakkelijk uit de vacht en raken verborgen in het tapijt, de vloerbedekking, beddengoed of spleten tussen vloerdelen. Eitjes van vlooien zijn klein (slechts ongeveer 0,5 mm lang), ovaal en wit.
Daarom is het behandelen van de omgeving zo belangrijk, dit doe je met Beaphar Omgevingsspray. Deze spray doodt vlooien en vlooienlarven in de omgeving en heeft daarnaast een IGR werking (Insecten Groei Regulator) die de ontwikkeling van eitjes en vlooienlarven in de omgeving verhindert.
Vlooien zitten overal waar zoogdieren komen. Dit betekent dus dat vlooien zich verstoppen in struiken en op grassen, maar ook op minder beschutte plaatsen. Wachtend op een gewillig slachtoffer om zich te voeden met het bloed van hun gastheer. Circa 95% van de vlooien eindigt op de rug, lies of oksel van een zoogdier.
Vlooien houden het meest van katten en honden. Ze springen alleen op mensen als er te weinig honden of katten in de buurt zijn. Dat kan ook relatief zijn: Als er heel erg veel vlooien zijn in verhouding tot het aantal dieren in huis. Dus mensen krijgen meestal pas last van vlooien als er erg veel zijn.
Vlooien voeden zich met het bloed van mens en dier. Een vlooienbeet is meestal herkenbaar als een rood vlekje met centraal een klein bloedkleurig puntje of bultje. Een vlooienbeet kan veel jeuk geven, maar het is belangrijk de drang te weerstaan om te krabben. Hierdoor kunnen ontstoken wondjes ontstaan.
Vlooien hebben een hekel aan de geur van azijn. Meng daarom een halve liter natuurazijn met een halve liter water. Doe het mengsel in een spuitbus en spuit het op oppervlakken waar ze kunnen zitten. De geur van azijn zal de vlooien wegjagen, maar niet doden.
Zo maak je een vlooienval: plaats het schoteltje op de plek waar je vlooien hebt gezien of op plekken waar ze zich graag ophouden, zoals de deurmat. Vul het schoteltje met het water en een drupje afwasmiddel. Zet een waxinelichtje in het midden (altijd goed opletten met kaarsen) of plaats een lampje bij het bakje.
U kunt uw hond of kat wassen met vlooienshampoo. Deze speciale shampoo doodt de beestjes en zorgt ervoor dat eitjes en larven afsterven. Honden laten deze behandeling gemakkelijker toe dan katten.