Geschikt voor alle tuinplanten en heesters zoals rhododendrons die houden van een vochthoudende bodem. Ook zuurminnende tuinplanten zoals Hortensia's, Skimmia's, Japanse Esdoorn en Rododendrons vinden een laagje Frans Boomschors heel prettig.
Bloeiende vaste planten en siergrassen doen het niet goed in schors. Schors verteert, waardoor de bodem verzuurt. De meeste bloeiende vaste planten en siergrassen verdragen dit niet maar geven de voorkeur aan een neutrale tot kalkrijke bodem.
Nadelen van het gebruik van boomschors
Een nadeel van het gebruik van boomschors is dat het soms chemicaliën bevat die giftig kunnen zijn voor planten en andere gewassen - uiteraard is dit afhankelijk van de boomschorssoort die u gebruikt. Houd hier dus rekening mee bij de aankoop van een boomschors als bodembedekker.
Waar kan een hortensia niet tegen? Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen.
Hortensia's hebben behoefte aan een humusrijke, vrij zure grond. Hortensia's in potten en in de border plant je bij voorkeur in speciale Hortensiagrond. De wortels kunnen dan goed ontwikkelen en de zuurgraad is afgestemd op de behoefte van deze sierlijke plant.
Het belangrijkste verschil tussen boomschors en houtsnippers, zit hem in de levensduur. Houtsnippers kennen over het algemeen een kortere levensduur in vergelijking met boomschors, dit moet daardoor veel sneller vervangen of aangevuld worden.
Boomschors maakt het mogelijk om bloemen en planten tegen de vorst te beschermen. Zo is de kans kleiner dat de boel kapot vriest en hoeft u zich geen zorgen te maken wanneer het onder het vriespunt komt. Bevordering van biologische activiteit.
Voordat u begint met het boomschors leggen is het belangrijk dat u zorgt dat de ondergrond egaal en vlak is, zodat er geen kuilen of hobbels in het tuinpad of sieroppervlak ontstaan. Vervolgens kunt u het beste worteldoek leggen, zodat u onkruidgroei voorkomt tussen uw mooie boomschors.
Helianthemum (Zonneroosje) is een zomerbloeiende bodembedekker met een over de grond kruipende groeiwijze, die goed is opgewassen tegen droogte en zon. De bladeren zijn smal en hebben een grijsgroene of groene kleur. Het zonneroosje is er in de kleuren wit, roze, geel en oranje en behoudt zijn blad in de winter.
Boomschors beschermt de bodem tegen extreme weersomstandigheden, zoals hoge zomertemperaturen en lange periodes zonder regen. Schors zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt en beschermt de planten tegen strenge vorst. Je tuin ziet er steeds mooi en verzorgd uit door het gebruik van boomschors tussen de planten.
Boomschors beschermt de grond.
In een vorstperiode zorgt boomschors voor een isolerende laag, wat uw planten ten goede komt. Tegelijkertijd beschermt boomschors uw grond ook tegen uitdroging in de zomer. Onder een laag boomschors blijft de grond namelijk beter vochtig.
Boomschors ook bekend als bark wordt gebruik als bescherming tegen vuil en wordt ook gebruikt om planten af te dekken tijdens de winter. Het hout vormt een isolerende laag voor de winterharde lavendel. Dit komt ten goede van de plant in de aanloop naar het voorjaar. Boomschors is in bijna elk tuincentrum verkrijgbaar.
Gemiddeld gaat boomschors 3 tot 5 jaar mee voordat het begint af te breken of weg te rotten. Sommige soorten boomschors, zoals Franse boomschors, kunnen langer meegaan, ongeveer 5 tot 6 jaar.
Boomschors is van nature zwaarder dan cacaodoppen, zeker wanneer het nat is. Zelfs bij stevige windvlagen zal de boomschors blijven liggen, wat ideaal is wanneer u boomschors gebruikt voor de aanleg van tuin- en wandelpaden. Daarnaast is de structuur van boomschors iets steviger en verteert het langzaam.
Om te weten hoeveel schors u nodig heeft moet u weten dat u schors best 8 à 10 cm dik legt. Als u nu de oppervlakte van het te bedekken stuk tuin berekent dan kan u dit door 10 delen (voor 10 cm) en dan bekomt u de benodigde hoeveelheid in m³.
Schors, houtsnippers en grind
Schors en houtsnippers vallen misschien niet 100% onder de noemer “verhardingen” maar zijn zeker geschikt voor het aanleggen van tuinpaadjes of opritten. De korrelstructuur is perfect waterdoorlatend.
Door beginnend onkruid al in een vroeg stadium uit te trekken, voorkomt u dat de plantjes harde, stevigere wortels ontwikkelen. De allerbeste remedie tegen onkruid is het leggen van een goed en stevig antiworteldoek onder de laag boomschors of houtsnippers.
Schors is een goed idee bij het merendeel van de planten en heesters, maar is af te raden bij kruipende bodembedekkers of planten die een drogere grond verkiezen. Maak de bodem volledig onkruidvrij, zodat je kan starten met een zuivere bodem. Strooi een laag van 5 à 15 cm dik, afhankelijk van het doel van de schors.
Hortensia's groeien en bloeien het beste op een neutrale tot zure bodem. In een kalkrijke grond krijgen ze namelijk lichtgroene of zelfs gele bladeren. U dient ze dus nooit (kalkrijk) leidingwater te geven, als u roze of blauwe hortensia's wilt.
Knip in het vroege voorjaar (denk aan de maanden maart en begin april) alle takken van je hortensia tot 15 cm boven de grond af. Let op: Wil je dat je hortensia groter wordt, knip dan alleen de oude bloemen eraf in het voorjaar en breng de struik eventueel wat in model.
Ingrijpen bij “natte voeten” Wanneer je teveel water geeft, of wanner het water rond de plant stagneert (blijft staan), staat je hydrangea “met zijn voeten in het water”. Je loopt dan het risico dat de fijne haarworteltjes gaan rotten.