In de kleurenleer staan de kleuren blauw en groen aangemerkt als kalmerend en rustgevend. Dit gegeven wordt ondersteund door onderzoek van de Britse hotelketen Travelodge. Tijdens het onderzoek is bekeken welke kleuren in hotelkamers voor de beste nachtrust zorgen. De kleur blauw blijkt daarbij bovenaan te staan.
Bont en blauw
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Blauwe tinten kunnen voor ontspanning, een lagere bloeddruk en een rustiger kloppend hart zorgen, zo luiden de bevindingen van de universiteit. Je kunt het beste voor een zachte kleur blauw gaan, zoals babyblauw of turquoise.
Bij negatieve, persoonlijke emoties als vijandschap, angst en haat is zwart een passende kleur voor velen.
Ontspannend blauw, zachtgroen. Blauw is een kleur die kalmerend werkt, de concentratie bevordert en de verbeelding stimuleert. Om deze reden wordt blauw veel gebruikt in kantoren.
Wit. Een kleur van onschuld, puurheid en een neutrale kleur. Het straalt kalmte en rust uit en is erg makkelijk te combineren met veel andere kleuren.
Groen. Net als blauw heeft groen een rustgevend effect op het lichaam en de geest. Groen is overal in de natuur en beïnvloedt depressies en angststoornissen op een positieve manier. Groen helpt in geval van moeheid, en bij nerveuze wanorde.
Kleuren die je doen relaxen
Er zijn twee kleuren die hierbij zouden kunnen helpen, namelijk paars, maar ook groen. Paars staat vooral voor het relaxen, groen meer voor gezondheid en fitheid.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Geel: positief, zonnig, optimistisch, energiek, opvallend en vriendelijk. Omdat deze kleur zo opvallend is, wordt deze ook gebruikt om gevaarlijke stoffen te benadrukken. Groen: groei, wedergeboorte, stabiliteit, uithoudingsvermogen, duurzaam en loyaliteit.
Geel: Geel is de kleur van de zon, verwarmend, stimulerend en sprankelend. Geel straalt vrolijkheid en positieve sferen uit.
In de kleurenleer staan de kleuren blauw en groen aangemerkt als kalmerend en rustgevend. Dit gegeven wordt ondersteund door onderzoek van de Britse hotelketen Travelodge. Tijdens het onderzoek is bekeken welke kleuren in hotelkamers voor de beste nachtrust zorgen. De kleur blauw blijkt daarbij bovenaan te staan.
Blauw geeft een gevoel van frisheid en zuiverheid. Daarnaast heeft blauw een aantal overeenkomende eigenschappen met groen. Blauwe muren zorgen voor rust en evenwicht, maar alleen als je de kleur ook op die manier gebruikt (niet te contrasterend dus).
Wit, beige, crème en alles daaromheen!
Het is natuurlijk heel erg voor de hand liggend, maar neutrale tinten zoals wit, crème en beige zijn de perfecte kleuren voor rust in je huis. Waarschijnlijk heb je ergens in je huis al één van deze tinten.
Minder goed presterende kleuren
Zoals: paars, bruin en grijs. Het lijkt er dus op dat gezellige, vrolijke kleuren niet alleen zorgen voor een heerlijk gevoel overdag: u slaapt er ook nog eens lekkerder door.
Rood roept gevoelens op zoals passie, kracht, macht, opwinding, belang, verlangen en liefde. Aan de andere kant roept het ook negatieve gevoelens zoals agressie, gevaar en woede op. Rood is dus een krachtige kleur.
Groen: natuur, jeugd en gezondheid
Eigenlijk heeft groen (bijna) alleen maar positieve betekenis in de psychologie van kleur. Het symboliseert groei, vernieuwing, natuur, jeugd, gezondheid, stabiliteit, creative intelligence en staat voor een evenwichtige en verjongde geest. Ook wordt het geassocieerd met zelfbehoud.
Een aardedonkere kamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Hoe donkerder de slaapkamer, hoe minder we 's nachts (onbewust) wakker worden en hoe rustiger we slapen. Zorg dus voor een donkere slaapkamer. Ook bij (jonge) kinderen verstoort fel (wit of blauw) licht het slaappatroon.
Anderzijds is zwart ook de kleur van verdriet, rouw en begrafenis. En wit heeft die rol voor een deel overgenomen.
Rood is de kleur van passie, warmte, dynamiek en kracht.
De '5 helende kleuren' zuiverden en harmoniseerden de organen. Zo gebruikten zij de blauwe kleur om de nieren te genezen, de rode kleur om het hart te genezen, groen op de lever, wit op de longen en geel op de milt. Oude Egyptenaren pasten bepaalde kleuren toe op de natuur van iemand of iets, een voorwerp.
Blauw is de perfecte assertieve kleur. Het staat voor stabiliteit en kracht, doordat het geassocieerd wordt met de lucht en de oceanen.
WHO World Health Organization Europe erkent in een officieel rapport dat de kleur groen belangrijk is voor Mental HealthCare, de geestelijke gezondheid. Blauw is onvoldoende onderzocht, er worden wel wat positieve belevenissen gevonden.
De kleur rood staat voor zelfvertrouwen. Rood is een opvallende kleur en als je het draagt, val je eigenlijk meteen op. Met rode kledingstukken straal je zelfverzekerdheid, energie en passie uit. Als je een belangrijke presentatie of vergadering hebt, is dit dus de ideale kleur om te dragen.
Roze is de kleur van zorgzaamheid of medeleven. Het wordt vaak in verband gebracht met vrouwelijkheid. De intensiteit van de kleur roze bepaalt grotendeels het gevoel dat er wordt opgeroepen. Bij een zachtere vorm, bijvoorbeeld babyroze, kan het een kalmerend effect teweeg brengen.