Door de zoutoplossing wordt het slijm dunner en kan samen met korsten en vuil beter afgevoerd worden. Hoe vaak mag u spoelen? Afhankelijk van de ernst van de klachten kunt u 2 keer per dag spoelen. Bij veel slijm en korsten mag u ook vaker spoelen, maar niet vaker dan 6 keer per dag.
Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn is het goed vaker te spoelen.
Oudere kinderen en volwassenen kunnen zoutoplossing gebruiken bij langdurige klachten. Zij kunnen middelen die het neusslijmvlies laten slinken, zoals xylometazoline, niet langer dan een week achtereen gebruiken. Bij langer gebruik kunnen namelijk bijwerkingen ontstaan.
Voor volwassenen is dit 250 ml (grote beker) per keer. Het 'zoutwater' kunt u zelf klaarmaken door 1 theelepel zout, zonder jodium, op te lossen in 250 ml lauw water. Gebruik bv. zeezout of himalaya zout, (even aftikken tegen de rand).
U kunt nooit te veel spoelen. Het spoelen is - ook bij jarenlang gebruik - volstrekt ongevaarlijk. Probeer het neusspoelen in te bouwen in uw dagelijkse hygiëne, zoals tandenpoetsen.
Zout lost slijm op", vertelt ze aan EditieNL. "Het is een beter middel dan neussprays, want die werken verslavend als je ze te lang gebruikt." Miluše gaat verder: "Als je in een heel vervuilde omgeving bent of als het stoffig is, kun je het ook elke dag doen. Maar dat is in Nederland niet echt nodig."
Spoelen met zout water reinigt het slijmvlies en voert overtollig slijm, korsten en/of pus, af. Door regelmatig de neus schoon te maken, verkleint u de kans op een infectie. Ook bevordert u hiermee het herstel. Het spoelen zorgt er voor dat u vrijer kunt ademhalen.
Waarom heb je zout nodig? Natrium is belangrijk bij het regelen van de vochtbalans van het lichaam, het regelen van de bloeddruk en is nodig voor een goede werking van de spier- en zenuwcellen. Chloride speelt ook een rol bij het regelen van de vochtbalans.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Het zoute spoelwater kunt u zelf goed bereiden door een eetlepel keukenzout op te lossen in één liter water (9 gram zout op 1 liter water). Het water hoeft niet gekookt te worden; Nederlands kraanwater is voldoende schoon. Tegen het koken van water is echter geen bezwaar.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
U heeft een bijholteontsteking wanneer u bij verkoudheid (loopneus of verstopte neus) extra klachten heeft, zoals pijn in uw gezicht of minder ruiken. Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over.
Spoelen uit de hand of uit een kommetje
U kunt uw neus reinigen door van uw hand een kommetje te maken, een beetje van de zoutoplossing in uw hand te doen en het dan op te snuiven. Ook kunt u het spoelwater in een kommetje doen en het dan vanuit het kommetje opsnuiven.
Water met zout is de ideale manier om je verstopte neus (tijdelijk) open te krijgen. Het enige wat je nodig hebt, is keukenzout (natriumchloride) en warm water. Je zou een neusdouche of spuit kunnen kopen bij de apotheek, maar dit hoeft niet per se. Het kan ook met een kommetje.
Een bekend grootmoedersmiddel tegen een verstopte neus bij verkoudheden is het gebruik van rauwe uien. Een halve ui op het nachtkastje tijdens het slapen zou de neus ontstoppen en toelaten om vrijer te ademen (1). De ui zou ook de duur van verkoudheden inkorten.
Water drinken
Natuurlijk is genoeg water drinken belangrijk. Maar als je verkouden bent, dan helpt extra veel water drinken. Water zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen en overtollig slijm van het lichaam snel afgevoerd worden. Vooral het drinken van warme kruidenthee helpt tegen verkoudheid.
Je kan ook proberen de afvoer van de sinussen te bevorderen door zachtjes op de drukpunten van de sinussen te drukken. Begin met het gebied op de brug van de neus tussen de ogen, en tik of oefen voortdurende druk uit gedurende ongeveer een minuut. Dit kan verstopping door vastzittend slijm in de sinussen losmaken.
Spoelen met zout water
Zout water is namelijk gezond voor uw mond en helpt daarnaast tegen tandvleesklachten en ontstoken tandvlees. U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water.
Door je neus te spoelen met zout water kun je de ontsteking namelijk sneller verhelpen! Met een neusspoeling week je namelijk het vastzittende slijm in de holtes los, dat je lichaam vervolgens via je neusgaten verlaat.
gebruik een neusspray om het slijmvlies te laten slinken en de neus zo veel mogelijk open te houden; neem twee tot drie keer per dag een stoombad boven een kom heet water om het slijm op te lossen. Inhaleer de stoom goed via de neus.
De wortels van de bovenste tanden en kiezen kunnen gevoelig zijn. Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Meestal zit de ontsteking aan één kant (links of rechts), soms met zwelling van de wang. Bij een bijholteontsteking kunt u koorts hebben.