Helaas zijn er ook nadelen aan het slapen op je zij. Zo kan het extra druk geven op je maag en longen. Als je misselijk bent, is het dus niet slim om op je zij te gaan liggen. Ook kan je arm in de weg gaan liggen, waardoor deze kan gaan slapen.
Ga rustig rechtop zitten en ontspan. Afrader: gaan liggen. Als je gaat liggen, dan neemt de misselijkheid alleen maar toe.
Hoe kom je in slaap als je misselijk bent? De maag en en alvleesklier liggen grotendeels aan de linkerkant van je lichaam. Door op je linkerzij te slapen, maak je het je lichaam makkelijker om gifstoffen af te voeren. Ons hart kan beter pompen waardoor bloed beter doorstroomt.
Geheugenproblemen: een van de gevolgen van slaaptekort is dat geheugenproblemen kunnen ontstaan. Lichamelijke klachten: ook kan het ertoe leiden dat je last krijgt van lichamelijke klachten zoals; spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.
Misselijkheid heeft vaak geen aanwijsbare oorzaak. Het gevoel kan komen door vieze geuren of het zien van bepaalde dingen, reizen, zwangerschap, migraine of door stress of angst. Maar ook te veel eten of overmatig alcohol gebruik kunnen de oorzaak van je misselijkheid zijn.
Eet en drink op tijdstippen dat u minder misselijk bent, zelfs 's nachts als u wakker bent. Als u 's ochtends al last hebt van misselijkheid kan het helpen om voordat u opstaat al iets te eten bijvoorbeeld kleine porties droog voedsel, zoals toastjes, crackertjes, soepstengels etc.
Vermijd sterk gekruide of vette voeding. Een wat minder gekruid, flauwer dieet met voedingsmiddelen zoals bananen, rijst, appelsap, crackers of aardappelen kan de kans dat je last krijgt van je maag en dat je misselijk wordt verkleinen. Vermijd gebakken, gefrituurd, geroosterd en erg heet voedsel.
Misselijkheid gaat soms gepaard met braken. Bij braken trekken de maagspieren samen en komt de maaginhoud omhoog, om vervolgens via de mond naar buiten te komen. Bij een lege maag komt er niet veel uit, soms slijm of gal. Het overgeven wordt aangestuurd door het braakcentrum in de hersenstam.
Gal overgeven kan zowel milde als ernstige oorzaken hebben. De milde oorzaken zijn bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, voedselvergiftiging of buikgriep. Wanneer de maaginhoud het lichaam al verlaten heeft en je blijft overgeven dan geef je gal over. Dit kan pijnlijk zijn en een bittere smaak in de mond geven.
Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen. Dit is namelijk bevorderend voor je spijsvertering, omdat de maag in zijn oorspronkelijke houding ligt.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Zure zooi Slapen op je linkerzij kan namelijk maagzuur helpen voorkomen. Of andersom: slapen op je rechterzij kan zorgen voor maagzuurklachten. De moeilijke termen zullen we je besparen, maar het komt erop neer dat de spier in je slokdarm – die het zuur in je maag houdt – slapper wordt als je op je rechterzij slaapt.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Banaan - zijn een goede bron van calorieën en voedingsstoffen. Ze kunnen ook helpen tegen diarree en als je misselijk bent.
Heb je iets te veel gegeten en is je maag nu overstuur? Doe dan een paar blaadjes munt in een glas water. Ook kun je muntthee maken om je maag te kalmeren, wat erg goed helpt bij een opgeblazen gevoel.
Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.
Ook misselijkheid en (gal)braken komen voor. Het braaksel is dan groenig gekleurd. Door de inwerking van galvloeistof en alvleeskliersap kan de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag onstoken raken.
Yoghurt is niet alleen lekker als ontbijt, maar doet ook heel veel goeds. Zo ook tegen misselijkheid en darmproblemen. Griekse of IJslandse Yoghurt bijvoorbeeld bevat darmvriendelijke probiotica, wat je misselijkheid zou kunnen verminderen.
Symptomen van oververmoeidheid
Oververmoeidheid kan zich op verschillende manieren manifesteren. De belangrijkste symptomen zijn: Er bleker uitzien, wallen onder je ogen. Duizeligheid of misselijkheid.
De meeste vrouwen zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap. Het is meestal het ergst rond week 9 van je zwangerschap. Je kunt de hele dag misselijk zijn, of alleen in de ochtend, middag of avond. Dit verschilt per vrouw.
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.