Het verwijderen van een element is nodig wanneer die tand of kies een bedreiging vormt voor het gebit zoals bij: Een tand of een kies die zodanig is beschadigd of door tandbederf is aangetast, moeilijk schoon te houden is. Hierdoor kunnen zich etensresten en bacteriën ophopen.
De behandeling duurt ongeveer 20 minuten. Als de kies of wortel dieper in de kaak ligt kan het langer duren. Na de behandeling kun je meteen weer naar huis. De hechtingen zijn na 1 tot 2 weken zover opgelost dat ze vanzelf verdwijnen.
Bij het verwijderen van één verstandskies moet u rekening houden met een bedrag van ± € 200,-. Als u twee verstandskiezen laat verwijderen, liggen de kosten op ongeveer € 400,-. U dient ook rekening te houden met de kosten voor het eventuele intake gesprek en het laten maken van een röntgenfoto.
Een verstandskies die zich onder het tandvlees bevindt en in het kaakbot is ingebed, dient echter vaak bij een kaakchirurg verholpen te worden. Er dient dan een snee in het tandvlees gemaakt te worden, waardoor de tand kan worden verwijderd. Soms moet de kaakchirurg ook in het bot boren.
Gestart wordt met de lokale verdoving met enkele prikjes. Nadat deze is ingewerkt, wordt u klaargelegd voor de behandeling. Dan worden de noodzakelijke tanden of kiezen verwijderd, waarbij u geen pijn voelt. U voelt enkel wat duwen en drukken of de kaak en soms is het nodig wat bot rond de kies te verwijderen.
Een verdoving werkt snel en pijnloos. De werking van de zenuw wordt namelijk door het verdovingsmiddel tijdelijk geblokkeerd en zorgt ervoor dat u geen pijn of andere prikkelingen meer voelt.
Bloedingen en bloeduitstortingen, zwelling en infecties zijn de meest voorkomende complicaties na ingrepen in de mond die opvolging vergen. Een ontsteking van de tandholte na het trekken van de tand treedt ongeveer bij 1 tot 10% van de tandextracties op.
Van een behandeling in de bovenkaak heeft u gewoonlijk minder last dan in de onderkaak. De verdoving is na één tot vier uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. De pijn is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillers.
Ontsteking van het tandvlees wat vaak gedeeltelijk over de verstandkies heen ligt (pericoronitis), Niet geheel doorbreken of scheef doorbreken, waardoor ze niet goed schoongehouden kunnen worden en/of op niet meer goed dicht gebeten kan worden/ op wang bijten.
Pijn. U kunt na het uitwerken van de verdoving pijn krijgen. Deze pijn kan ongeveer een week duren. Soms krijgt u van de kaakchirurg een recept mee voor pijnstillers.
Consult/behandeling bij de kaakchirurg wordt in de meeste gevallen volledig vergoed vanuit de basisverzekering en valt onder het eigen risico. Voor vergoeding is wel een verwijzing nodig van tandarts, orthodontist, huisarts of andere medisch specialist.
Als de pulpa van een tand of kies geïnfecteerd of ontstoken raakt, kan een wortelkanaalbehandeling voorkomen dat de tand of kies verwijderd moet worden.
Wanneer je tandarts een wortelkanaalbehandeling adviseert dan heb je al langere tijd hevige kiespijn. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel een endodontologie genoemd. Het houdt eigenlijk in dat de pijnlijke zenuw uit je kies of tand wordt verwijderd. Hierdoor heb je geen pijn meer.
Hoe werkt het? U krijgt van de MKA chirurg een slaapmiddel. U kunt zich hierdoor beter ontspannen en u bent rustiger tijdens de behandeling. Dit noemen we sedatie ('roesje').
Door de verdoving zal u bijna geen pijn voelen. Het kan wel een beetje vervelend aanvoelen. Maar wanneer de verdoving is uitgewerkt, na ongeveer één tot vier uur kunnen er wel meer pijnklachten ontstaan. U kunt dan pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol slikken.
De bewegingsbeperking, eventuele slikklachten en andere nabezwaren nemen na drie à vier dagen af en duren normaal niet langer dan één week.
Door preventief de verstandskiezen te laten trekken voorkomt u deze pijn en vervelende complicaties. Het trekken van verstandskiezen wordt vaak in paren van 2 gedaan. Per kaak worden de verstandskiezen verwijdert. Wij adviseren niet om 4 verstandskiezen tegelijk (onder narcose) te laten trekken.
Als de verstandskiezen helemaal doorgebroken zijn door het tandvlees en u ze goed schoon kunt houden, hoeven ze niet verwijderd te worden. Ook als ze diep onder het tandvlees zitten en omringd zijn door gezond weefsel, kunnen ze blijven zitten. Helaas is het vaak zo dat de verstandskiezen maar half doorbreken.
Je kunt na de behandeling eventueel iets kouds tegen de wang houden om de zwelling af te laten nemen. Beperkte mondopening: ook een beperkte mondopening komt na een operatieve ingreep vaak voor. Na enige dagen is de mondopening weer normaal. Koorts: Koorts kan de eerste dagen optreden.
Het is beter om de eerste 5 dagen na de behandeling niet te roken en geen alcohol te drinken. Roken en alcohol zijn niet goed voor de genezing. Ook is het verstandig om het 2 á 3 dagen lichamelijk rustig aan te doen, dus niet tillen, voorover hangen enzovoorts. Je mag ook even niet sporten.
Hoe snel geneest de wond na het trekken van een tand of kies? Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste. Met spoelen verwijdert u het stollende bloed.
– Geef een dag of twee geen zuivelproducten als kwark, yoghurt, pudding of kaas. De melkzuurbacteriën kunnen ontstekingen in de verse wond veroorzaken en het korstje dat de wond beschermt oplossen. Voedingsmiddelen die veel kauwen vereisen of die hard en kruimelig zijn, moeten in eerste instantie worden vermeden.
Nazorg. Na het verwijderen van een verstandskies moet u rekenen op gemiddeld 5 tot 7 dagen last en pijn in de mond. U kunt volgens voorschrift pijnstillers blijven gebruiken. Het speeksel bevat de eerste dagen wat sliertjes bloed.
De genezing van de wond
Het kan tot maximaal tien dagen duren voor de wond in uw mond helemaal genezen is. Het is belangrijk het bloed in de wond de gelegenheid te geven om goed te stollen. Zo geneest uw wond namelijk sneller.
Het herstel na het trekken van tand of kies duurt ongeveer een week tot 10 dagen, afhankelijk van de grootte van de wond.